Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sa nezadláviť eurofondmi

.dalibor Roháč .ekonomika .iný pohľad

Minulý rok bol Richard Sulík kritizovaný za svoj výrok o tom, že „eurofondy priniesli na Slovensko korupciu.“ Čo k tomu povedal aktuálny škandál?

Ako sa nezadláviť eurofondmi Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v úzkom zmysle mali Sulíkovi kritici pravdu. Korupcia na Slovensku samozrejme kvitla dávno predtým, než k nám európske peniaze vôbec začali tiecť. A aj ostatný škandál týkajúci sa 300 miliónov na vedu a výskum (ktoré skončili najmä vo vreckách majiteľov firiem, čo výskum nevideli ani z vlaku) vypovedá predovšetkým o charaktere tých, ktorí dnes náš štát spravujú, nie o Európskej únii.

Ale eurofondy naozaj prispeli k tomu, že peňažné výnosy z korupcie a klientelizmu vzrástli. Tu má Sulík pravdu. To, že si politici a na nich napojené skupiny odlievajú zdroje z verejných financií, je vážna vec. Ešte horšie však je, ak k tomu majú dodatočný zdroj príjmov, nezávislý od toho, koľko vie štát vybrať na daniach. Príjmy z ropy a zemného plynu, nezávislé od zdravia ruskej ekonomiky, nespôsobili ruskú korupciu ani Putinovu tyraniu.  Rusko by však dnes vyzeralo inak, ak by tam tento zdroj ekonomickej renty (rádovo väčší než naše eurofondy) neexistoval.

Samozrejme, dobre spravovaným krajinám, akou je Nórsko, príjmy z prírodných zdrojov neškodia, ale naopak, pomáhajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite