Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sociálne a plnou parou do jadra EÚ

.ján Oravec .ekonomika .iný pohľad

Už od veľkého rozširovania EÚ v roku 2004 počúvame od starých členov obavy zo sociálneho dampingu. Lenže to, čo vyzerá ako boj proti ohrozeniu sociálnych štandardov, je nástroj na potieranie konkurencie.

Sociálne a plnou parou do jadra EÚ Natália Ložeková / natalialozekova.sk

najprv smerovala kritika na rozdiely v daňových sadzbách. Keď firmy presúvali svoju výrobu do strednej a východnej Európy a odôvodňovali to priaznivejšími podmienkami na podnikanie, francúzski či nemeckí politici kričali: Je to sociálny damping! V súčasnosti sa pozornosť presunula na mzdy. A opäť sa ozýva: Je to sociálny damping! Ak chce niekto podnikať u nás, počúvame, musí platiť zamestnancom rovnako ako my.

Je jasné, prečo to zaznieva. Západoeurópske odbory tlačia na politikov, aby ich ochránili pred lacnejšími zamestnancami od nás. A tamojšie firmy robia to isté, aby potlačili konkurenciu na ich domácom trhu. Neexistuje však dôvod, prečo by sme na túto rétoriku mali naletieť aj my. Ich pohľad na vec je predsa založený na ich záujme, ktorý nie je totožný s naším.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite