Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Periféria jadra alebo jadro periférie?

.dalibor Roháč .ekonomika .komentár týždňa

„Count your blessings,“ vravieva sa. Aj my by sme mali oceniť, že sa na Slovensku živo diskutuje o tom, či chceme byť v integračnom jadre EÚ. Na stredoeurópske pomery je to znak luxusu.

Periféria jadra alebo jadro periférie? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v najbližších rokoch sa v Európe budú robiť dôležité rozhodnutia. Bez ohľadu na kvalitu slovenskej debaty je dobre, že im venujeme pozornosť. Eurozóna nebude dlhodobo fungovať bez tesnejšej integrácie v niektorých oblastiach vrátane fiškálnej politiky. Voľba, ktorá bude pred nami o pár rokov stáť, je preto naozaj tá, či chceme byť súčasťou tesnejšej Eurozóny, alebo nie.

Úprimne, ako zle by také „jadro“ muselo vyzerať, aby sme sa rozhodli v ňom nebyť? A ako presne by sme sa z neho, ako krajina eurozóny, dostali? Vzdali by sme sa eura a niesli masívne finančné riziká? Alebo by sme ho skúsili používať, takpovediac, načierno, ako Kosovo? Mimochodom, po tom, ako Grécko vinou deflačnej politiky Európskej centrálnej banky stratilo štvrtinu svojho HDP na obyvateľa, sa na niečo také neodhodlala ani Syriza. A na vrchole dlhovej krízy v eurozóne sa do „jadra“ veľmi hlasno dobývali Balti... 

„Reforma EÚ nebude kópiou amerického federalizmu, bude len výsledkom európskeho kompromisu.“

Akékoľvek výhrady môžeme mať ku kontúram federácie budovanej západoeurópskymi demokraciami, predstava, že nám bude lepšie osve v priestore, ktorý zažil toľko drám ako stredná Európa, si vyžaduje veľkú dávku fantázie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite