Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hľadanie strateného zmyslu odborov

.lukáš Krivošík .ekonomika

Časti zamestnancov sa čakanie na výraznejší rast miezd z titulu ekonomického rastu a blahosklonnosti zamestnávateľov zunovalo. Preto so zvedavosťou hľadia na odborársku cestu k vyšším platom, ktorú si zvolili pracovníci bratislavského Volkswagenu.

Hľadanie strateného zmyslu odborov MARKO ERD/SITA 20. jún 2017: Štrajk v bratislavskom Volks wagene. Je to prvýkrát od vzniku spoločnosti v roku 1991, čo k takémuto radikálnemu kroku odbory pristúpili.

viac ako štrajk pripomínali minulotýždňové scény pred závodom Volkswagen Slovakia v Devínskej Novej Vsi skôr letný hudobný festival. V tridsaťstupňových horúčavách sa štrajkujúci v slamených klobúkoch ovlažovali vodou z cisterny alebo odpočívali pod slnečníkmi. Ďalší si čas krátili spoločenskými hrami, kým za zatvorenými dverami vyjednávali zástupcovia zamestnancov s manažmentom.

štrajk ako test

Prieskumami o podpore štrajku vo Volkswagene medzi slovenskou verejnosťou nedisponujeme, no diskutujúci na sociálnych sieťach boli počas minulého týždňa väčšinou štrajkujúcim naklonení. Nie div, od Nežnej revolúcie ubehlo už takmer 28 rokov, kým členom Európskej únie je Slovensko 13 rokov. Iste, ekonomicky i platovo dobiehame, no rozšírený pocit je, že stále pomaly. 

Témy sa dotkol aj Andrej Kiska vo svojej poslednej správe o stave republiky. „Odborníci porovnávajúci Slovensko s okolitými krajinami uvádzajú, že napriek zvyšovaniu miezd by vzhľadom k výkonu slovenskej ekonomiky mali byť príjmy zamestnancov vyššie možno až o desať percent,“ povedal prezident pred poslancami. „Som však presvedčený, že je to predovšetkým priestor na účinnejšie zastupovanie záujmov zamestnancov a vymáhanie ich práv v podnikoch. Nie výzva na politické preteky, kto z cudzieho dá viac peňazí.“

„Ekonomicky i platovo dobiehame, no pocit je, že stále pomaly.“

Je teda čas objaviť znova zmysel odborov, ktoré boli v ponovembrovom období považované časťou verejnosti za skompromitované a spolitizované? Nech je, ako chce, ani ekonomickí pravičiari sa tentoraz veľmi nestavajú na zadné, aby bránili koncern.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite