Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rodová nerovnosť inak

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Zo svetovej finančnej krízy sa Spojené štáty spamätali rýchlejšie než európske ekonomiky. Odkiaľ sa teda zobrali frustrácia a hnev, ktoré v novembri pomohli zvoliť Donalda Trumpa?

Rodová nerovnosť inak Natália Ložeková / natalialozekova.sk

môj kolega v AEI Nicholas Eberstadt má možnú odpoveď. Nick je politický ekonóm, ktorý učil na Harvarde a venoval sa meraniu demografického vývoja a životnej úrovne v Ázii – predovšetkým v Číne a Severnej Kórei – ako aj skúmaniu dopadov americkej sociálnej politiky na prosperitu. Jeho nedávna kniha Muži bez práce vychádza z pozorovania, že nízka miera nezamestnanosti v Spojených štátoch je zavádzajúca. Nezahŕňa totiž v sebe tých, ktorí pracovný trh opustili nadobro.

Medzi rokmi 2007 a 2010 došlo v dôsledku finančnej krízy k rýchlemu poklesu miery zamestnanosti zo 65 na 61 percent. Tento proces, viditeľný najmä medzi mužmi stredného veku, bol len čiastočne zachytený zvýšenou mierou nezamestnanosti. A pre mužov v pracovnom veku, medzi 20 a 64 rokmi, je dodnes miera zamestnanosti nižšia než počas Veľkej svetovej hospodárskej krízy 30. rokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite