Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bráňme si hotovosť

.juraj Karpiš .ekonomika .iný pohľad

Môžeme si vybrať, aké veľké, drahé a silné auto si kúpime. Pri štátom monopolizovaných peniazoch nám takáto sloboda chýba. A teraz jej má byť ešte menej.

Bráňme si hotovosť Natália Ložeková / natalialozekova.sk

o tom, koľko a akej hotovosti budeme používať, ani dnes nerozhodujeme my, ale úradníci. No tí majú pocit, že by sme jej mali používať menej. Populárny slogan vo Švédsku, ktoré sa pasuje za šampióna bezhotovostnej ekonomiky, znie „Hotovosť potrebuje len tvoja babka – a bankoví lupiči.“ Využívanie a držanie hotovosti má však svoje dôvody, ktoré nemajú nič spoločné so zaostalosťou.

Prenesením celého svojho finančného života do banky nad ním strácate plnú kontrolu. Stačí omyl exekútora alebo podozrenie z trestnej činnosti a prakticky okamžite padnete do existenčných problémov bez ohľadu na váš príjem a finančné rezervy. Odstaviť bankový účet je totiž otázkou pár sekúnd.

Hotovosť predstavuje okamžitý a konečný transfer hodnoty medzi dvoma stranami. Nie je pri nej riziko tretej strany (ak abstrahujeme od štátu, ktorý ju emituje). Elektronické platby sú, naopak, vykonávané treťou stranou – sprostredkovateľom, ktorého kreditné riziko musíte akceptovať a ktorému platíte odmenu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite