Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Holjenčík je preč! No a?

.michal Magušin .ekonomika

Prezident dostal abdikačný list Jozefa Holjenčíka, v ktorom oznamuje, že sa vzdáva funkcie šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Jeho odstúpenie je pre Slovensko dobrá správa. V dohľadom čase však nemožno očakávať zmeny pomerov v energetike.

Holjenčík je preč! No a? Marko Erd/SITA Odstúpenie Jozefa Holjenčíka bolo pre Roberta Fica najprijateľnejším riešením.

keď minulý štvrtok Jozef Holjenčík u premiéra Fica oznámil, že sa vzdáva funkcie, nebolo to nič prekvapujúce. Už týždeň predtým sa v kuloároch hovorilo, že takéto riešenie je pre Fica politicky najprijateľnejšie, pretože ak by musel odvolať svojho chránenca sám, ukázal by slabosť voči koaličným partnerom Dankovi a Bugárovi (ktorí na odvolanie tlačili). Odstúpenie z vlastnej vôle sa javilo ako najelegantnejšia úniková cesta z rastúceho problému, keďže sa začali ukazovať aj faktúry z východného Slovenska s navýšenými platbami za elektrinu.

Fico možno mohol Holjenčíka súkromne „povzbudiť“ na rezignáciu už skôr, ale na hranu konfliktu s koaličnými partnermi sa dostal z logických dôvodov. Holjenčík je totiž pre Fica nesmierne dôležitý. Lojálny spojenec s povesťou experta, s ktorým sa vždy dalo dohodnúť. Dosadiť na tento post opäť niekoho podobného bude pre Fica trochu problém, najmä pri pohľade na strácajúceho Danka a tiež vzhľadom na fakt, že nového šéfa ÚRSO na návrh vlády vymenúva prezident Kiska, ktorému zákon dáva priestor uvážiť, či je kandidát vhodný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite