Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve stretnutia s Ecom

.marek Debnár .ekonomika .kultúra

Umberto Eco by sa dnes dožil 86 rokov. Pôvodne som chcel napísať o stretnutí, ktoré sa odohralo v máji v roku 2015 v Lodži na konferencii Semiotica 2015, ktorej predsedal profesor Umberto Eco.

Dve stretnutia s Ecom Leemage/AFP/Profimedia

keď teraz nad tým premýšľam, moje stretnutia v Poľsku s ním boli vlastne dve.

Prvé sa odohralo v roku 2008. Nestretli sme sa osobne tak ako minulý rok, ale v zvláštnej, takmer zabudnutej knihe, ktorá vyšla v Poľsku pri príležitosti smutného jubilea roku 1968.

Bol som v tom čase na stáži na Jagelovskej univerzite v Krakove a býval som v časti Podgórze, kde stojí aj známa fabrika Oskara Schindlera. Neďaleko môjho vtedajšieho bytu sa nachádzal obrovský sklad kníh. S obľubou a často som ho navštevoval, pretože knihy sa v ňom predávali za značne nižšie ceny než v kníhkupectvách v centre mesta. Jednou z nich bola aj útla knižočka Umberta Eca s titulom Môj 1968 z druhej strany múru. Nikdy predtým som o tej knihe nepočul a na chvíľu ma ovanul pocit, že som v antikvariáte Corrientes v Buenos Aires, kde pred Ecom nakupoval stratené rukopisy aj Jorge Luis Borges a po ňom Jostein Gaarder. Autorom dvoch reportáží z roku 1968 pôvodne vydaných v talianskom týždenníku L’Espresso, ktoré sa v knihe nachádzali, mal byť akýsi Telesio Malaspina.

„Z pohľadu novinárskej praxe je reportáž plná nepravdivých správ, ale udalosti, idey a diskusie, o ktorých hovorím, sú autentické a zachytávajú atmosféru a duševný stav spoločnosti počas môjho pobytu vo Varšave.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite