Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Médiá

.časopis .médiá

TELEVÍZIE Legendy popu s nízkymi percentami
Tá z televízií, ktorú platíme všetci, spustila veľkú zábavnú šou. Volá sa Legendy popu a nadväzuje na poslednú divácky úspešnú etapu tejto televízie, Hit storočia z roku 2007. Už odvtedy sa hovorí o pokračovaní, ktoré by normálna televízia začala vymýšľať ihneď.
Vtedy ešte dobiehala STV Richarda Rybníčka a dva kanály STV sledovalo 25 zo 100 obyvateľov tohto štátu. Úspechu to pomohlo. Teraz dobieha STV po Nižňanskom. Jej (opäť) dva kanály sleduje ledva desať zo sto obyvateľov. Program je mimo záujmu kritickej masy a verejnej diskusie, veľa ľudí si odvyklo verejnú televíziu vôbec zapínať. Toto úspechu Legiend popu nepomôže.
Napriek tomu STV išla do novej šou hrdo: marketing, plný známych tvárí komerčných televízií, obrovská scéna, 50-tisíc za diel. Ale fakt, že televízia je na okraji diváckeho záujmu, to nezmení. Aby to nestačilo, STV si sama pridala ďalšiu prekážku – program nasadila do konkurencie komerčných šou LetLs Dance a X Faktor. Výsledkom je, že premiéru relácie, ktorá si hrdo hovorí ťažiskový projekt verejnoprávnej televízie, sledovalo 2,9 percenta populácie.
Ak by STV neinvestovala stovky tisícov do tohto programu túto jeseň, nič by sa nestalo. Ak by sa nejaký čas snažila získať aspoň čiastočne späť vážnosť divákov i trhu, mohlo by to byť prirodzené vyvrcholenie návratu na obrazovky. Teraz si STV vystrieľa na začiatok to najlepšie a minie peniaze i vnútornú energiu na program, ktorý nikto neuvidí. Ale  všetci draho zaplatia.
.radoslav Augustín TELEVÍZIE Nový šéf ČT začína ako Richard Rybníček
Nový generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák má za sebou prvý mesiac vo funkcii a už hasí nepríjemné požiare. Ihneď po jeho zvolení mu vypovedali poslušnosť niektorí kľúčoví manažéri. Petr Dvořák musel narýchlo umiestniť do funkcií tých, čo mu zostali loajálni. Šéfom programu sa tak stal novinár Milan Fridrich, ktorý nemá s programovaním veľkej televízie prakticky žiadne skúsenosti. Spravodajstvo bude riadiť Zdeněk Šámal. Ten má síce povesť úspešného manažéra, no po tom, ako na Slovensku vybudoval TA3 a stál pri zrode ČT24, je už jeho ďalšia kariéra skôr rozpačitá. Za úspech rozhodne nemožno považovať projekt TN.cz ani skrachovanú televíziu Z1, ani pražskú TV Metropol, odkiaľ odišiel od začatej práce. Českej televízii nepomohlo ani náhle zrušenie reklamy. Pre legislatívnu chybu musela z večera do rána stopnúť reklamu na svojom hlavnom programe. Odškodňuje teraz klientov a na odvetu prestala finančne podporovať český film. Petr Dvořák musel začať s viacerými nepopulárnymi opatreniami, podobne ako kedysi Richard Rybníček po nástupe do STV. Chce napríklad odsunúť tradičný Večerníček, z komerčných dôvodov. Obmedzí investície do pôvodnej tvorby, čím sa dostane do stretov s tvorcami, ktorí z peňazí televízie žijú. Napriek tomu sa teší veľkej obľube verejnosti. Bude zaujímavé sledovať, či si aj po rokoch udrží pozitívny imidž, alebo odide s podobnou kontroverziou ako kedysi Rybníček z STV.
.juraj Koiš INTERNET Cena pre portál Postoy.sk
Hoci to už nie je horúca aktulita, predsa len je ešte hodná zaznamenania. Protál Postoy.sk získal prestížne ocenenie 2011 Templeton Freedom Awards v kategórii Etika a hodnoty. Táto cena vyzdvihuje think-tanky, ktoré prispievajú k chápaniu slobody a osobitne v tejto kategórii ide o budovnie vzťahu medzi podnikaním a morálnymi hodnotami. Udeľovanie cien zastrešuje Atlas Economic Research Foundation, ktorá sídli vo Washingotne. Komisia, ktorá cenu udelila, vyzdvihla fakt, že Postoy.sk založili pred štyrmi rokmi študenti žurnalistiky v Ružomberku a odvtedy sa tento portál stal vplyvným miestom na šírenie hodnôt slobody, demokracie, dialógu, morálnych hodnôt i tolerancie medzi mladými lídrami na Slovensku. Zaujímavé je, že Postoy.sk založili a dodnes zväčša tvoria študenti žurnalistiky. Prvými zakladateľmi boli Matúš Demko, ktorý je už doktorandom ružomberskej katedry žurnalistiky, a Ján Luterán, ktorý sa dnes venuje divadelnej réžii. Súčasným šéfredaktorom je Pavol Rábara, študent piateho ročníka žurnalistiky, editorkou je Terézia Rončáková, pedagogička z ružomberskej katedry. Cenné bolo, že študenti, ktorým nechýbali nápady a entuziazmus, dokázali nájsť medzi skúsenejšími novinármi, ktorí mali podobné hodnotové zameranie, spojencov a s ich pomocou vytvorili naozaj kvalitný portál, ktorý nepripomína amatérsky nadšenecký portál, ale seriózne médium, ktoré však prináša iné informácie, ako sa nachádzajú bežne v novinách. Navyše je príjemnou konkurenciou pre Katolícke noviny, ktoré sú určené skôr pre staršiu generáciu. Tá mladšia, podnikavejšia, vzdelanejšia, svetu otvorenejšia, ale zároveň poctivo oddaná kresťanským hodnotám, má Postoy. A to si cenu naozaj zaslúži.
.eč
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite