Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Uvoľnení a pozitívni

.branislav Závodský .časopis .hudba

Začínali ako hip-hopová skupina, ale dnes si už hovoria len hudobná skupina. A.M.O. vydávajú nový album Positive, ktorým sa odkláňajú od tradičného hip-hopu k novým žánrom. O tejto zmene nám povedali viac jej členovia, raperi Moe a Opak.

.aMO vydáva tretí štúdiový album. Volá sa Positive. Aký je?
Moe: Je tretí, je nový a je pozitívny. To je, myslím, taká základná charakteristika. Pozitívny je v tom, že sme sa snažili zamerať na príjemné a pozitívne témy. Tento album nemal byť vôbec ťažko politický a nemal riešiť nič prevratné. Mal to byť skôr hudobný album, a to vlastne naznačujú aj samotné skladby aj hostia, ktorých sme si tam pozvali. Už máme niečo za sebou, niečo sme videli aj zažili. A tento album mal byť práve taký, mal byť uvoľnený.
Opak: Myslím si, že to tak je. Myslím, že budem hovoriť za obidvoch. Keď sme boli na Jamajke, videli sme, ako veci fungujú. Najmä v iných častiach sveta, ako ľuďom záleží na tom, aby prežili a urobia pre to čokoľvek, tak všetky naše problémy, naše bežné slovenské problémy nám prišli malicherné. A tým pádom sme si povedali, že netreba až tak strašne riešiť seba, svoje egotripy a tie klasické klišé rapové alebo hip-hopové témy, ale že to posunieme niekde inde. Kde budeme môcť dať ľuďom aj inú rezolúciu, ako je klasický hip-hop.
Moe: Chceli sme dať aj inú možnosť, aj iné témy. Aby si ľudia mohli vypočuť rapovú hudbu alebo reggae hudbu s inými témami. Nielen hudbu, ktorá neguje, ktorá poukazuje len na to negatívne. Podľa mňa ľudia vidia, čo ich trápi, každý si svoj život prežíva, má svoje starosti a problémy. A do tohto albumu sme chceli dať niečo, čo je mimo týchto ťažkých problémov, čo si človek pustí a dajme tomu sa pousmeje. Sú tam zábavné témy alebo párty veci, kde tá hudba nemá nič riešiť. Má byť dobrá, zábavná, tanečná, má ľudí baviť. Ja nehovorím, že všetko je úžasné, ale som presvedčený, že tak ako ja, tak aj ľudia prežívajú kopu dobrého, vytvárajú si zábavné situácie aj pozitivitu v živote. A aj o tom má byť ten album. .aMO vznilo ako skratka troch mien. Amn, Moe a Opak. Ale na novom albume už nespolupracujete s Viktorom Hazardom, teda Amn. Prečo?
Moe: Pôvodne ten album mal byť aj s Viktorom. Ale zmenili sa nejaké veci v smerovaní AMO, našej hudby a nejako sa to rozišlo. My sme to s Opakom v rámci hudby cítili tak, že kapela je ďalší krok v smerovaní AMO. Nám sa to vždy páčilo, no vyzeralo to ako nedosiahnuteľná méta. S tým je totiž spojených sto ďalších vecí, ktoré treba vybaviť, vyriešiť. Je to komplikované, ale ideme do toho a ten výsledok je potom perfektná šou a to je to podstatné. Treba sa prísť pozrieť na naše tour, ktoré práve štartuje, tam sa tá energia odráža. .a Viktor mal s takýmto smerovaním problém?
Moe: Nemal s tým problém. Skôr si len predstavoval, že AMO pôjde takou mainstreamovou, tanečnou cestou, skôr diskotékového charakteru a chcel sledovať skôr mainstreamové trendy.
Opak: Tých elementov je viacej, prečo sme sa sViktorom rozišli. Napríklad naše skúšanie s kapelou je oveľa náročnejšie ako skúšanie s DJom. Pretože keď sme išli na koncert, väčšinou to vyzeralo tak, že sme sa stretli na pol hodiny a povedali sme si, ako bude vyzerať play list. Odohrali sme super koncerty, ale stala sa z toho rutina. Ďalšia vec je, že Viktor má rodinu a svoj biznis. A všetci vieme, že sme nedokázali skĺbiť toľko energie s kapelou. V kapele sme siedmi plus majster zvuku. Sĺbiť to je náročné ľudsky aj logisticky. Samozrejme, Viktor sa vyjadril, že by rád s nami hrával aj na takýchto koncertoch, no fyzicky sme si nevedeli predstaviť, ako by vyzerali spoločné skúš - ky, keď už pri našej trojici bolo skúšanie často veľmi letmé. .na novom albume o sebe hovoríte, že už nie ste hip-hopová skupina, ale že ste hudobná kapela. Čo to znamená?
Moe: Náš prejav je aj bude rapový. Vyšli sme, samozrejme, z hip-hopovej kultúry, ale vždy sme boli kapelou, ktorá mala rada aj iné trendy, ktoré do našej hudby prenikali. Nebránime sa reggae, dancehallu, nebránime sa ani worldmusic, páčia sa nám spolupráce rôzneho typu. Aj na koncertoch. Nerobíme doslova reggae alebo rapové koncerty. Je to zmes rôznych rytmov a aj to by malo komunikovať, že sme hudobná kapela. Aj ten krok s kapelou znamená, že smerujeme viac k hudbe. Myslím si, že tak, ako to má čo povedať hip-hopovému fanúšikovi, mohlo by to niečo povedať aj fanúšikovi, ktorý hip-hop nemusí. Budem úprimný. Niekedy ľudia rap berú na hrane nadávky. Podľa niektorých sú raperi ľudia, ktorí vyšli z ulice, nič nedokázali, nič nevedia. Ale nie je to tak. Mnohí raperi, ktorých poznám, sú inteligentní ľudia, ktorí dávajú svojej tvorbe hlavu aj pätu, sú dobrí textári a veľmi dobrí hudobníci, ale aj obchodníci. Skrátka, chceli sme aj toto komunikovať. Nemáš rád hip-hop? Dobre. ale najprv si ho skús vypočuť! .hip-hop zažil na Slovensku pred pár rokmi veľký boom. Ľudia kupovali cédečká, chodili na koncerty. Súčasťou toho ste boli aj vy. Dnes už sa o tom toľko nehovorí. Prečo je to tak?
Opak: V tom období si neuvedomuješ, čo sa deje.V tej chvíli si ani neuvedomuješ, že si hore a že sa to raz skončí. Máš pocit, že si tam a tam to aj ostane. Ale veci sa zmenili. Hip-hop jednoducho išiel dole a ľudia sa ho presýtili. No a niektorí, ktorí nezhodnotili dobre svoje možnosti, zažili tvrdý pád. My sme si to uvedomili na jednom koncerte, ktorý sme zorganizovali v Prešove. Spravili sme slabé promo a čakali sme, že ľudia nás budú vyhľadávať sami. Ale už bolo naozaj po boome. Prišlo tam veľmi málo fanúšikov. A vtedy sme si povedali, že musíme začať fungovať inak.Vtedy sme si nasmerovali aj svoje joby inak. Ja som sa zameral na produkciu a svoje štúdio, Moe sa začal venovať grafike a Viktor sa tiež zariadil po svojom. Začali sme fungovať tak, aby sme sa mohli živiť aj nejakým iným spôsobom. Ale každý z nás zostal pri hudbe. A po štyroch rokoch sme vydali tento album. Je výsledkom všetkých tých vecí, ktoré sa stali a uvedomili sme si, že veci vnímame úplne inak ako sme ich vnímali predtým.
Moe: Bolo to prirodzené. Tak je to s každým hudobným štýlom. Príde, vysilí sa, potom klesne. A ten, kto to v tom čase vedel zhodnotiť, má navrch.V AMO sme to robili najprv iba pre zábavu, potom sa na to začali pýtať ľudia. Páčilo sa im to. Spravili sme klip, ľudia s nami chceli spolupracovať, bolo to perfektné.
Opak: Z toho vlastne vznikla tá fráza, že čo si spravil pre slovenský hip-hop. Každý sa totiž snažil spraviť niečo, cítili sme sa ako komunita, nejaká rodina. Napríklad s AMO máme klip „jak tank“, kde sme si napozývali skoro celú špičku scény a všetci boli radi, že do toho klipu mohli prísť. Keby si to spravil dnes, možno by prišlo veľa z nich, no už to nie je také samozrejmé ako vtedy.
Moe: Takisto sa u niektorých z nich dosť zmenili priority, prečo tú hudbu a rap robia. Samozrejme, sme starší a treba čo-to aj platiť. Veľmi ľahko sa to vykryštalizovalo na skupinu ľudí, ktorí majú záujem brať to ako hoby a popritom mať svoj život, ktorý tie účty zaplatí. A potom na ľudí, ktorí sa netaja tým, a ja im to neberiem, že práve rap je to, čo im platí účty. .aMO funguje 9 rokov. Kam sa za ten čas posunulo?
Moe: Povedal by som, že najviac sa AMO posunulo technicky. Získali sme veľké knowhow a rozhľad, ktoré sa snažíme do našej hudby premietnuť. Predtým to bolo viac emočné. Strieľali sme zo seba veci, ktoré nám napadli a nejako hlbšie sme nad tým ani nerozmýšľali. Teraz to však vieme spraviť lepšie technicky a máme aj lepší prehľad v hudbe. A tým pádom sa vieme viac definovať. Pri prvom albume sme mali aj iných producentov a druhý album bol čisto náš, kde sme si produkciu podelili. No a na tomto albume každý urobil to, čo vie. Ja viem, že urobím dobrý základ beatu, viem, že Opak má dobré aranžérske schopnosti a viem, že máme klaviristu, basgitaristu, gitaristu, a tí mi tam zahrajú tie veci, ktoré potrebujem. K hudbe pristupujeme tak ako predtým, s vášňou, ale vieme ju kvalitnejšie spracovať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite