Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bohovia v Istanbule

.alev Scottová .časopis .klub

Emigrantské komunity žijúce v zahraničí sú notoricky známe svojím vyznávaním klišé. Istanbul s povrchnými britskými alkoholikmi, bohémskymi eurokratmi alebo mysterióznymi orientálnymi podnikateľmi nie je žiadnou výnimkou. Najnovším prírastkom v našom vriacom sa kotle je vlna prichádzajúcich Rusov.

Päťdesiat, alebo tak nejako, ich prišlo minulý mesiac. Na svojej jachte zakotvili pri ostrove Prinkipo, kúsok od Istanbulu.
Dôvod, prečo prišli, bola párty nazvaná Bohovia a Bohyne, ktorá mala byť plná fantázie a nápaditého oblečenia. Hostiteľom bol prominentný anglo-ruský spisovateľ, pozvánka bola striktne viazaná na osobu, doplnená varovaním, že hostia, ktorí by prišli oblečení bez fantázie, môžu zostať pred dverami.
Hostiteľova zaťatosť priniesla zaujímavé výsledky. Inak dôstojne pôsobiaci akademici, diplomati či biznismeni sa menili na nordické, grécke alebo chetitské božstvá, vystavujúce svoje vzrušujúce kostýmy s príslušenstvom, tiesniac sa v preplnenej záhrade s vôňou jazmínu a dymu zapálených fakieľ. Staroškandinávsky Ódin bol nebezpečný pre každého naokolo, na pleciach mu viseli vypchaté vrany. Všetci boli rýchlo pripití.  Poseidónovi, ktorý bol zavinutý v zástere z vrecoviny a na tvári mal falošnú natupírovanú bradu, sa bolo treba za každú cenu vyhýbať. So svojím doširoka roztiahnutým trojzubcom si hneď dokázal vyčistiť cestu k stolu s nápojmi. Oleg, prostitút z Moskvy, ktorý vraj zarába 50-tisíc dolárov mesačne, bol odetý v latexe a na očiach mal ochranné okuliare. Určite nebol „bohom budúcnosti“, ako sa domnieval, skôr ochutením prítomnosti, aspoň pre niekoho.
Literárni hostia vyznávali prístup menej je viac. Mali na sebe jeden doplnok, ktorý mal v minimalistickom štýle vyjadrovať ich znalosti. Jeden fádne oblečený muž, na pohľad ignorujúci požiadavky hostiteľa, predviedol tanečný pohyb Michaela Jacksona, aby hneď za svojím chrbtom objavil svojho známeho: „Dmitrij! Atlas? To je geniálne!“ Jedna široko rešpektovaná feministická spisovateľka z Londýna sa pozerala hanblivo do zeme, až kým si ktosi na jej náhrdelníku nevšimol dve sexuálne pomôcky. Žeby obskúrny falický bôžik? „Ach nie, darling, ja som bohyňa malých vecí.“
Okolo šiestej nadránom sa párty konečne chýlila ku koncu. Kapela tureckých cigáňov zahrala Kalinku a pár ďalších odrhovákov pre ruskú klientelu. Alarmujúce je, že mnohí z týchto ľudí sú v normálnom svete veľmi rešpektovaní, vplyvní a oceňovaní ľudia. Istanbul je vďaka ich prítomnosti vskutku bohatší. A to v každom zmysle. Čo z toho majú mnohí bohovia, uctievaní v tomto starobylom meste, je iná vec.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite