Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viac času a menej emócií by novinám pomohlo

.eva Čobejová .časopis .médiá

Denníky mohli byť vďačné, že parlament hlasoval o dôvere pre vládu a euroval okolo pol jedenástej večer. Znamenalo to, že síce s odrenými ušami, ale predsa len stíhali dostať prelomovú správu o páde vlády do novín. Keby sa hlasovalo okolo jednej, druhej v noci, čitatelia by dostali do rúk zastarané správy.

Lenže redakcie sa zároveň ocitli v nezávideniahodnej situácii – museli v krátkom čase pripraviť podstatnú časť novín o aktuálnom vývoji. Pritom udalosti boli také dramatické a emocionálne vypäté, že by sa žiadalo mať aspoň chvíľku času, rozdýchať to všetko a pouvažovať o veci s chladnou hlavou. Na to už čas nebol, a tak sa spravodajstvo aj komentáre písali vo chvíli, keď emócie boli najsilnejšie, keď viacero novinárov – sledujúc zlomený hlas premiérky – nedokázalo mať dostatočný odstup.
Najviac utrpelo nedostatkom odstupu SME. Jeho redaktori sa najviac narobili, ale výsledok bol rozporuplný. Čitateľom síce priniesli aktuálne spravodajstvo, analýzy, komentáre aj karikatúry, ale z jeho stránok najviac trčal aktivizmus redaktorov, ktorým bolo ľúto Radičovej a nedokázali vnútorne spracovať svoj hnev na Sulíka. Pritom mnohí voliči aj členovia SaS čítajú zrejme SME (aj keď možno len na internete), predsa len sú to pravicoví voliči a liberálne orientovaní, takže dá sa predpokladať, že SME považujú za svoj denník a museli byť prekvapení, keď ich denník, ktorý má veľmi podobné hodnotové zameranie ako oni, zrazu urobí z ich predsedu totálneho vyvrheľa a z ich zásadového postoja nepochopiteľný úlet. V SME akoby prijali optiku Radičovej, že Slovensko sa stalo teraz čiernou dierou Európy a že všade máme len hanbu. Lenže ono to tak celkom nie je. Pre Sulíka má pochopenie napríklad špičková ekonomická komentátorka Lidových novín Lenka Zlámalová a v ankete zahraničných novinárov, ktorú priniesli Hospodárske noviny, vyjadrili traja zo štyroch oslovených pre Sulíka pochopenie, dokonca zazneli aj slová chvály.
Ktosi povedal, že v SME citeľne chýba staršia generácia novinárov, dokonca už ani Marián Leško nie je v jeho tíme – no a veľmi bola táto absencia starších kolegov, ktorí dokážu schladiť emócie, cítiť práve minulý týždeň.
Elegantne zvládli situáciu Hospodárske noviny, pritom sa určite nenarobili tak ako ľudia v SME. Dva vecné komentáre, žiadny veľký aktivizmus, graficky zaujímavé poukázanie na ohrozenie dôležitých reforiem, ktoré tak isto vnímajú aj čitatelia Hospodárskych novín, anketa s dôležitými ľuďmi a analýza situácie európskych bánk a názorov, ako riešiť ich problém.
Pravda bola vecne chladná, akoby sa jej celá záležitosť príliš netýkala, a bola špecifická aj v tom, že okrem notoricky známych politológov citovala aj menej známeho politológa, ktorý považuje ďašiu vládu so Smerom za stabilnejšiu a širokú koalíciu považuje za nefunkčnú. Pravda teda nezabudla na svojho čitateľa, ktorý zrejme k Ficovi nemá iba odmietavý postoj a z pádu Radičovej vlády mal úprimnú radosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite