Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Ústavný súd posvätil Čentéša
Parlament môže voliť generálneho prokurátora tajne aj verejne. Rozhodol o tom Ústavný súd, čo v praxi znamená, že koaličný kandidát Jozef Čentéš bol 17. júna právoplatne zvolený za šéfa prokuratúry. Súd tak nevyhovel sťažnosti dočasného šéfa prokuratúry Ladislava Tichého a skupiny 35 poslancov za Smer, ktorí napadli zmenu spôsobu voľby z tajnej na verejnú. „Parlament neporušil práva uchádzačov ani žiadneho z nich pri voľbe nezvýhodnil,“ píše sa v náleze Ústavného súdu.
Stranu Smer rozhodnutie súdu sklamalo. Podľa poslanca Roberta Madeja totiž postupoval parlament pri voľbe generálneho prokurátora „neštandardne, nedemokraticky a nešťastne“. Smer síce nález súdu rešpektuje, keď sa však strana vráti k moci, presadí zmenu spôsobu voľby z tajnej na verejnú. Jozef Čentéš, naopak, rozhodnutie súdu víta. „Neexistujú zákonné prekážky, ktoré by bránili môjmu vymenovaniu do funkcie.“ Jeho protikandidát Dobroslav Trnka nález akceptuje, očakáva však, že voľba sa zopakuje.
Ústavný súd totiž ešte nerozhodol o jeho sťažnosti, ktorou napadol voľbu generálneho prokurátora zo 17. mája. Čentéša musí navyše do funkcie vymenovať prezident Ivan Gašparovič. Ten sa zatiaľ nerozhodol, kedy tak urobí. Cez svojho hovorcu len odkázal, že si najskôr musí rozhodnutie súdu preštudovať. „Chcem dať pánu prezidentovi čas, aby sa s nálezom oboznámil. Určite však nebudem čakať štyri mesiace,“ reagoval Čentéš, ktorý pripúšťa, že ak bude Gašparovič rozmýšľať pridlho, podá ústavnú sťažnosť.
Deň pred rozhodnutím súdu o voľbe prokurátora koloval po médiách údajný spis SIS, ktorý má diskreditovať ústavného sudcu Sergeja Kohúta.  Podľa denníka SME sa v materiáli označenom ako Informácia SIS píše o údajnej korupcii v desať rokov starom spore medzi štátom a firmou Fragopolis. Kohút ho považuje za falzifikát. „Je to podvrh s cieľom diskreditácie mojej osoby. Skutočnosti, ktoré sú tam uvedené, sa nezakladajú na pravde. Uverejnenie tohto materiálu považujem za snahu o vyvíjanie tlaku na moju osobu,“ tvrdí Kohut.
Podľa šéfky súdu Ivetty Macejkovej je pôvod správy sporný, preto nemôže znížiť dôveryhodnosť súdu. „Spravodajské informácie majú rôznu hodnotu. Ťažko však uveriť, že ich zverejnenie deň pred rozhodovaním Ústavného súdu je dielom náhody,“ povedal minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).  
.marek Vagovič Mafiánske zoznamy
Zoznamy ľudí, ktorých polícia považuje za zločincov, alebo ktorí s nimi spolupracujú, unikli z bratislavského Úradu boja s organizovanou kriminalitou. Informoval o tom denník Pravda s odvolaním sa na zdroj blízky policajným kruhom. Na tzv. mafiánskych zoznamoch sa nachádza vyše 400 mien vrátane vplyvných podnikateľov a advokátov. Polícia únik informácií prešetruje.
.vag Horší rating
Agentúra Moody’s zhoršila rating dlhodobých vkladov Všeobecnej úverovej banky z A1 na A2, pričom ďalší výhľad ratingu je negatívny. Rozhodnutie Moody’s nasledovalo po rovnakom opatrení voči talianskej banke Intesa Sanpaolo, ktorá slovenskú VÚB vlastní. Ako uviedol Finweb, podľa agentúry so znížením ratingov materskej banky klesá aj pravdepodobnosť podpory VÚB.
.jd Skúsime rokovať
Najskôr rokovanie a ak nebude úspešné, až potom štrajk. Tak znie rozhodnutie školských odborov, ktoré kvôli požiadavke zvýšiť mzdy hrozili celorepublikovým štrajkom. Minister školstva Jurzyca oznámil, že premiérka Radičová sa chce so zástupcami odborov sama stretnúť a pokúsiť sa rokovať, odbory ponuku prijali. Štrajk sa tak, minimálne na čas, odkladá.
.jd Obvinená prokurátorka
Úrad boja proti korupcii obvinil prokurátorku Okresnej prokuratúry v Leviciach z trestného činu prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. „Ďalšie tri osoby vyšetrovateľ obvinil z trestného činu podplácania,“ povedala hovorkyňa polície Denisa Baloghová. Pre podozrenie z korupcie polícia zadržala aj ďalšieho prokurátora z Levíc.
.vag Lekári a výpovede
Podľa informácií odborárov podalo výpoveď viac ako 2 400 lekárov. Minister Uhliarik však informoval, že „každým dňom sú výpovede niektorých lekárov stiahnuté“. Lekárov bude ešte motivovať a presviedčať, aby výpovede stiahli do konca októbra. Po 1. novembri už budú musieť riaditelia nemocníc hľadať za tých, čo podali výpoveď, náhradu. Uhliarik tiež informoval, že niektorí lekári podali výpovede pod nátlakom a týmto lekárom ponúka pomoc.
.eč, SITA
Martin Mojžiš/
redaktor .týždňa sa pričinil o to, že minister Jurzyca nepodpísal zmluvu so spoločnosťou Agemsoft a Planéta vedomostí do škôl nepôjde. Firma tak príde o zmluvu za šesť až dvanásť miliónov, a školám za tú sumu majú pribudnúť učebnice. Dušan Hanák/
kultový režisér bude naďalej učiť na VŠMU ako jej riadny zamestnanec, po protestoch študentov aj Hanákových kolegov zmenil dekan Szomolányi rozhodnutie a ponechal Hanáka na katedre dokumentárnej tvorby. Pocit hanby sa však nestratil. Vladimír Weiss/
Tréner, ktorému sa lepilo šťastie na ruky, zažíva jeho odvrátenú stranu. Po nešťastnom debakli s Arménskom, zaslúženom klubovom neúspechu Slovana v Salzburgu je prehra s Ruskom tretí súper, na ktorého si trúfal a neuspel. Je čas, aby sa karta obrátila.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite