Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kde pristane Kudrin?

.julia Latynina .časopis .klub

Kudrin utiekol, samozrejme. Nevedel sa ovládnuť. Predpokladám, že všetko prebehlo takto: ešte deň pred zjazdom Jednotného Ruska bolo na čele zoznamu voľné miesto, nikto nevedel, čo sa bude diať, okrem jedného človeka, a hľa, tento jeden človek (a vy viete, ako sa volá) si k sebe predvoláva Medvedeva a hovorí mu čosi ako: No, vraj si slúžil verne, vyber si teda, čo chceš.

Chceš Ústavný súd? Chceš byť premiérom? No vlastne môžeš všetko, rozumie sa  – okrem toho jediného.
A potom bolo povedané: „Chcem byť premiérom.“ A s Kudrinom sa tí dvaja dokonca ani neporadili. A on sa tak nádejal. Nielenže sa nádejal, veď on sa svojho času  odmietol postaviť na čelo strany Pravá vec. Aj vtedy sa chodil radiť k Najvyššiemu, a bol za to obdarovaný nádejou: dobre si to rozmysli, veď ty máš pred sebou oveľa lepšiu perspektívu. A vcelku – ako vidíme – zbytočne chodil, nebolo treba chodiť, ono to aj tak bolo prijaté ako akási zrada, bolo treba okamžite odmietnuť. No hoci napokon odmietol – aj tak mu to nepomohlo.
A vystupujúc vo Washingtone zo schodíkov, neudržal hnev. Vraj on s takým premiérom, ktorý schválil bláznivé zvýšenie vojenských výdavkov na 20 biliónov rubľov,  pracovať nebude.   
A mimochodom, vojenských 20 biliónov rubľov naozaj vytiahol Medvedev. Prečo asi? Určite len preto, aby si dokázal, aký je silný. A Kudrin bol celkom isto kategoricky proti.
V skutočnosti sa stalo asi toto: Medvedev – to je ako zákonitá manželka. A vykonávať určité činnosti so zákonitou manželkou Putina môže vykonávať iba sám Putin, a aj to – neverejne. Stabilita tandemu sa ukázala dôležitejšia ako samoľúbosť Kudrina.
Najpodivnejšie na tom celom je niečo iné, a to: odstavenie Kudrina pre nesúhlas s finančnou politikou vlády. Medvedev zobral na seba celú váhu zodpovednosti za túto politiku. Teraz už u nás za všetko zodpovedá budúci premiér Medvedev. Nevyjde rozpočet, zvýši sa vek odchodu do dôchodku, skolabuje rubeľ – za všetko bude zodpovedať Medvedev. On sám s tým súhlasil.
A Kudrin – čo Kudrin? Veď jemu už pripravovali papiere na funkciu hlavy centrálnej banky. Ako sa to zlučovalo s nádejou na premiérovanie, to neviem, no pripravovali ich. Teraz treba len trošku vyčkať, aby všetko vychladlo. Kudrina zjavne bude možné použiť v akejkoľvek funkcii – od šéfovania centrálnej banky až po hlavu administrácie prezidenta.
Alebo je tu ešte jedna alternatíva, pre Kremeľ veľmi zlá – znamenala by, že Kudrin je potenciálny Saakašvili alebo Juščenko. Je to človek s názorom, charakterom aj vôľou. Ak takého človeka vyhodíš z estabišmentu, máš problém. Júlia Latynina (1966) je spisovateľka, komentátorka a ekonomická analytička Novoj gazety. Píše aj detektívky a politické trilery. Vychádza v spolupráci s ruskými novinami Novaja gazeta.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite