Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mám podobný sen

.iveta Radičová .časopis .osobnosť

Bolo to ešte niekedy v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia, keď som si prečítala esej Václava Havla Moc bezmocných. Komunistickým režimom bola, samozrejme, zakázaná a šírila sa len ako samizdat.

Esej povzbudzuje občanov totalitných režimov nájsť v sebe odvahu nežiť v klamstve a vzbúriť sa napríklad aj voči takým nezmyselným nariadeniam, akým bolo do výkladu zeleninárstva medzi cibuľu a mrkvu umiestniť plagát s heslom: „Proletári všetkých krajín, spojte sa!“ Havel nám všetkým vtedy pripomenul, že dôstojný život sa dá žiť len tak, ak sa nepodriadime tyranii klamstva.
Václav Havel bol morálnou autoritou v časoch totalitných a takým pre mňa ostal dodnes. Keď sa stal československým prezidentom, ani vtedy nezabudol na dôležitosť etiky v politike a neustále ju pripomínal. Dnes je mi veľkou cťou, ak politológovia v rámci témy o nastoľovaní etiky v politike, ale aj v rámci témy nepolitickej politiky spomenú popri Václavovi Havlovi aj mňa. Osobné rozhovory s ním, či už počas mojej prezidentskej kampane, na festivale Pohoda alebo už aj v pozícii premiérky si nielenže dobre pamätám, ale majú na moje myslenie veľký vplyv a sú pre mňa stále inšpirujúce.
Havlovo známe heslo z novembra 1989: „Nech láska a pravda zvíťazia nad lžou a nenávisťou“ je dnes už rôzne interpretované a aj on sám interpretuje svoje slová zo značného nadhľadu. Lenže ja tie slová beriem nesmierne vážne dodnes. Stále som presvedčená, že svet sa dá pohnúť k lepšiemu. Ak by som o tom nebola presvedčená, do politiky by som nešla.
A keby sa ma niekto spýtal, kam by som chcela posunúť Slovensko, o akej krajine snívam, odpovedala by som opäť slovami Václava Havla: „O republice samostatné, svobodné, demokratické, o republice hospodářsky prosperující a zároveň sociálně spravedlivé, zkrátka o republice lidské, která slouží člověku, a proto má naději, že i člověk poslouží jí. O republice všestranně vzdělaných lidí, protože bez nich nelze řešit žádný z našich problémů – lidských, ekonomických, ekologických, sociálních a politických.“ Autorka je predsedníčka vlády SR
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite