Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Ďalší týždeň s eurovalom
Diskusia o eurovale pokračovala na Slovensku aj minulý týždeň. Po tom, ako  strana Sloboda a Solidarita ( SaS) odmietla návrh Mikuláša Dzurindu, aby o každej pôžičke z eurovalu musela rozhodovať vláda a finančný výbor parlamentu, vstúpila do hry premiérka Iveta Radičová. Na stretnutí s predsedom Poslaneckého klubu SaS Jozefom Kollárom predložila kompromisný návrh, ktorý podľa nej spĺňa podmienky, ktoré Sulíkova strana požaduje. Optimisticky bol po stretnutí naladený aj Kollár, ktorý povedal, že o návrhu budú ďalej rokovať. „Chceme riešenie, ktoré spĺňa dve podmienky, tou prvou je, že nebudeme blokovať ostatné krajiny, aby vytvorili euroval. Druhou podmienkou je, aby toto riešenie nevytiahlo z vreciek slovenských daňových poplatníkov jediný cent,“ povedal Kollár. Premiérka a SaS sa zároveň dohodli, že obsah kompromisného návrhu zostane zatiaľ utajený a nebudú o ňom informovať. Sulíkovci ešte v ten deň prostredníctvom osobnej tajomníčky predsedu parlamentu oznámili, že žiadna dohoda zatiaľ neexistuje.
O obsahu Radičovej tajomného návrhu ešte minulý týždeň netušili ani koaličné strany Most a KDH. „Zatiaľ sa na nás ešte nikto neobrátil a nevieme o ničom konkrétnom,“ povedal pre denník Pravda šéf Mostu Béla Bugár. Nič konkrétne nevedeli ani v KDH. Poslanec za túto stranu Anton Marcinčin akurát pre Pravdu povedal, že za celou hrou vidí skôr „tančeky premiérky, ktorá sa snaží dosiahnuť, aby SaS za euroval napokon zahlasovala a zároveň zo situácie vyšla s dobrou tvárou“.
Okrem možného kompromisu ohľadom zmien v eurovale sa ešte minulý týždeň diskutovalo aj o termíne hlasovania v slovenskom parlamente. Premiérka chce mať výsledok hlasovania o zmenách v eurovale do summitu lídrov Európskej únie, ktorý bude 17. až 18. októbra. „Bez ohľadu na to, ako by dopadlo hlasovanie v parlamente, nemôžem odchádzať na summit bez mandátu. Bez oohľadu na to, s akou odpoveďou prídem. Ale musím mať odpoveď. Inak ten samit nemá náplň rokovania. Ja nespôsobím zrušenie rokovania samitu, takže tým je daný termín veľmi pevný,“ vyhlásila Radičová. Skoršie hlasovanie pripúšťa aj SaS. Podľa predstaviteľov strany však musia euroval stihnúť prerokovať parlamentné výbory a musí sa o ňom dovtedy hlasovať vo zvyšných krajinách eurozóny.
.jm Zmeny v armáde
Post náčelníka generálneho štábu armády opúšťa generál Ľubomír Bulík. Podľa ministra Galka odchádza po vzájomnej dohode. Galko jeho službu pochválil, no povedal, že armáda potrebuje „nových ľudí“. Na jeho miesto zatiaľ nastúpi poverený dôstojník, pričom Galko si chce overiť, ako sa chopí plánovanej reformy. Tá má zoštíhliť armádu aj počty dôstojníkov.  
.gaš Kontrola v SPP
Do Slovenského plynárenského priemyslu prišla minulý týždeň kontrola z Bruselu. Európska komisia poslala kontrolu aj do ďalších plynárenských spoločností v EÚ. Brusel má podozrenie, že Gazprom s nimi uzavrel kartelové dohody, vďaka ktorým si tieto firmy rozdelili trh. Navyše nepodporovali konkurenciu, ktorá by ohrozila Gazprom. SPP odmietol záležitosť komentovať.
.eč, SITA Stop zmenám
Reforma prokuratúry sa odkladá. Rozhodol o tom Ústavný súd, ktorý vyhovel  podnetu dočasného šéfa prokuratúry Tichého pozastaviť účinnosť novely zákona o prokuratúre. „Rešpektujeme rozhodnutie súdu, a teda musíme rešpektovať napríklad aj to, že prokurátorov budú naďalej vyberať za zatvorenými dverami páni Tichý s Trnkom,“ reagovala ministerka spravodlivosti Žitňanská.
.vag Rogel s podmienkou
Najznámejší slovenský neonacista Rastislav Rogel za mreže nepôjde. Herec napadol v júli 2008 spolu s komplicom niekoľko ľudí v bratislavskom bare Obluda. Napriek tomu, že podľa svedkov vykrikovali aj heslá ako „Židovské svine, my sme Juden Mord, zabijeme vás,“ im súd rasový motív nepreukázal. Rogel dostal len sedem mesiacov podmienečne za výtržníctvo.
.vag Lekári
Viac ako dvetisícštyristo  lekárov podáva k 1. októbru výpovede. Dôvodom  nátlakovej akcie je neakceptovanie ich požiadaviek: dodržiavanie Zákonníka práce, dofinancovanie zdravotníckych zariadení, zvýšenie základných platov  a zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Podľa predstaviteľov Lekárskeho odborového združenia môžu výpovede spôsobiť kolaps zdravotníctva. Minister zdravotníctva ubezpečuje, že o pacientov bude postarané.
.lk
Ondrej Dostál/ 
Poslanec za OKS priniesol počas oslavy čínskej ambasády vo vládnom hoteli Bôrik ako darček pre veľvyslanca knihu čínskeho politického väzňa Kao Č‘-šenga, ktorého žiadal prepustiť. Následne bol vykázaný vládnymi ochrankármi, ktorí konali na pokyn Číňanov. Mikuláš Dzurinda/
Minister chce šetriť aj zatvorením polovice z ôsmich kultúrnych inštitútov SR v zahraničí. Zástupcom kultúrnej obce sa tieto plány ministerstva nepozdávajú. Uzatvorenie inštitútov nie je uzavreté, nová koncepcia sa len pripravuje, takže by vec stála za diskusiu. Hedviga Malinová/
Vláda sa ospravedlní Hedvige Malinovej. Tá sa, naopak, zriekne žaloby pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu aj prípadných finančných náhrad od štátu. Malinová zažalovala Slovensko pre chyby vo vyšetrovaní, ktoré jej nezaručovali férový proces, čo je podľa nej v rozpore s Ústavou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite