Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brat proti bratovi

.jaroslav Daniška .časopis .téma

Poľská politika je tak trochu rodinným biznisom. Najslávnejším symbolom sa stali bratia Lech a Jaroslaw Kaczynskí, dvojičky, ktoré naraz vládli celému Poľsku. Jeden ako prezident a druhý ako premiér. Nie je to však nič výnimočné.

Dobrým príkladom je rodina Kurských z Gdansku. Starší Jaroslaw (ročník 1963) je známy poľský novinár a prvý zástupca Adama Michnika v ľavicovo-liberálnej Gazete Wyborczej. Mladší Jacek (ročník 1966) je politik Kaczynského strany Právo a spravodlivosť. Azda nikto nemá k sebe v Poľsku ďalej ako Adam Michnik a Jaroslaw Kaczynski, niečo podobné teda platí aj o bratoch Jaroslawovi a Jacekovi.
Ich cesty sa začínali spolu, doma v Gdansku. Pred rokom 1989 sa hlásili k Solidarite a obidvaja boli aktívni. Starší Jaroslaw po páde komunizmu začal spolupracovať s prezidentom Lechom Walesom, ktorého neskôr opustil a napísal o ňom knihu, kde riešil, či je Walesa demokrat, alebo diktátor. Mladší Jacek mal opačnú cestu. Najskôr bol novinárom, spolupracoval s agentúrou DPA, neskôr prešiel do BBC a napokon do poľskej verejnoprávnej televízie. Čoraz viac sa však približoval k politike, pričom spolupracoval s Jaroslawom Kaczynským. Bola mu blízka Kaczynského staršia strana Porozumenie centrum, neskôr široká volebná koalícia Volebná akcia Solidarita (AWS), ktorej premiérom bol Jerzy Buzek (dnes prezident Európskeho parlamentu a politik Občianskej platformy). Jacek Kurski však začal na seba upozorňovať. Stal sa hlasným kritikom spolupráce AWS s liberálnou Úniou slobody (UW, favorit denníka Gazeta Wyborcza) a patril k národnokonzervatívnej strane ZchN. Keď ho pre volebný podvod vyhodili, stal sa politikom Ligy poľských rodín. Neskôr podporoval prezidenta Lecha Kaczynského, bol dvakrát poslancom Sejmu za PiS a dnes je europoslancom. Mladší Kurski však najviac zarezonoval, keď pred druhým kolom prezidentských volieb v roku 2005 obvinil Donalda Tuska (kandidoval proti Lechovi Kaczynskému), že jeho starý otec „dobrovoľne spolupracoval s Wehrmachtom“. Vypukol škandál. Ukázalo sa, že Tuskov dedo síce vo Wehrmachte bol, bolo to však z donútenia a neskôr zbehol. A Jacek Kurski bol okamžite odvolaný a vyhodený zo strany, aby sa do PiSu neskôr vrátil.
Kladiete si otázku, kto Jaceka a Jaroslawa vychoval? Jednoduchá odpoveď: Anna Maria Kurska, rodáčka z (dnes ukrajinského) Ľvova, ktorá je sama političkou. Konkrétne dvakrát zvolenou senátorkou za stranu Právo a spravodlivosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite