Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Učitelia protestovali
Učiteľské odbory priviedli minulú stredu pred Úrad vlády nespokojných učiteľov. Odborári tvrdia, že ich bolo deväťtisíc, ministerstvo školstva to číslo spochybňuje, tvrdí, že podľa ich odhadov to bolo maximálne tritisíc ľudí. Spor o počet protestujúcich učiteľov bol síce celkom vtipný, ale nie je podstatou veci.
Učitelia sú nespokojní s množstvom peňazí, ktoré vláda dáva do školstva, teda nepáčia sa im najmä nízke platy, ako aj nízke investície do vybavenia škôl. Hlavnou požiadavkou učiteľov je, aby ich platy boli na úrovni 1,2- až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve, čo by znamenalo zvýšenie súčasného priemerného platu 772 eur o dvesto až štyristo eur. Odborári vyhlásili, že ak vláda nebude rešpektovať ich požiadavky, učitelia pôjdu do ostrého štrajku – zastavia prácu a zavrú školy. Školy môžu vraj zavrieť na jeden deň, alebo bude štrajk časovo neobmedzený. Odborárski šéfovia o forme ostrého štrajku rozhodnú 6. októbra, ak budú mať písomný súhlas aspoň polovice zo 125-tisíc zamestnancov v školstve.
Minister Eugen Jurzyca sa s protestujúcimi odborármi nestretol, pretože ho o stretnutie ani nepožiadali. Ani premiérka s nimi nehovorila, no po svojom hovorcovi odkázala, že si ich požiadavky preštuduje. Minister Jurzyca však už stanovisko vlády naznačil po jej rokovaní: „Zvýšenia, ktoré požadujú odborári, momentálne nie sú reálne, ak nechceme ísť gréckou cestou, ak sa nechceme výrazne zadlžiť,“ povedal Jurzyca. „V krajinách, ktoré majú ambíciu byť úspešnými, sa nemôžu rozhodovať podľa toho, čo je napísané na transparentoch. Lebo prídu učitelia, prídu vojaci, prídu policajti, prídu sestričky, a nie je možné spravovať krajinu tak, že si vláda prečíta, čo je napísané na transparentoch, a zrealizuje to.“
Medzi protestujúcimi bol aj Juraj Smatana, ktorý je premiérkin poradca pre životné prostredie. „Nevnímam to ako protivládny míting,“ komentoval svoju prítomnosť na mítingu pre SME Smatana.
Silnú podporu verejnosti zrejme učitelia nezískajú, pretože čoraz viac ľudí chápe, že zadlžovanie štátu je vážny problém. Vládnuca koalícia pritom chápe, že ocenenie učiteľov je nízke, preto v budúcom roku budú práve učitelia výnimkou v tom, že ich platy – na rozdiel od iných štátnych zamestnancov – pôjdu hore, hoci to má byť v priemere len o dve percentá.
.eč, SITA Miklánek v RTVS
Do verejnoprávnej televízie sa vracia Andrej Miklánek, ktorý kedysi zakladal v STV športovú Trojku. V Zemkovej manažmente bude mať na starosti program televízie. Jeho príchod súvisí aj s tým, že RTVS po fáze finančnej stabilizácie posilňuje program a chce bojovať o divákov. Program televízie mal doteraz na starosti Ľuboš Machaj, ten sa sústredí na program rozhlasu.
.eč Do Afganistanu
Šestnásť slovenských vojakov z pluku špeciálneho určenia odchádza do Afganistanu. Ich úlohou bude školiť miestnych policajtov, budú však zasahovať aj pri bojových akciách. „Títo chlapci idú do vojny. Prvýkrát v histórii budú pôsobiť v reálnych bojových podmienkach. Musíme byť pripravení aj na to, že niektorí sa možno nevrátia,” povedal minister obrany Ľubomír Galko.
.vag Radičová zostáva
Iveta Radičová prežila pokus o odvolanie z funkcie premiérky. V stredu nadránom jej po 13-hodinovej diskusii vyslovilo nedôveru 68 opozičných poslancov. Radičovú, naopak, podporilo 78 koaličných poslancov. Mimoriadnu schôdzu iniciovala opozícia pre „očividnú neschopnosť (premiérky) pri riadení vlády a pri prijímaní dôležitých ekonomických, sociálnych a finančných rozhodnutí.“
.vag Rozlúčka s Demitrom
Tisícky ľudí sa prišli vo štvrtok rozlúčiť s bývalým kapitánom slovenskej hokejovej reprezentácie Pavlom Demitrom. „Sľubujeme ti, že tak, ako ty si tu bol pre nás, budeme tu aj my vo dne v noci pre tvoju rodinu. Pripravení pomôcť, keď to budú potrebovať. Bol si hokejovým bohom na ľade a do hokejového neba si aj odišiel,“ povedal na trenčianskom štadióne Marián Gáborík.
.vag II. pilier
Parlament schválil novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá napráva ficovské deformácie. Zrušenie garancií v rastovom a vyváženom fonde, rovnako ako možnosť nakupovať akcie majú priniesť vyššie zhodnotenie vložených peňazí. Povinná doba sporenia sa zníži z 15 na 10 rokov. Sporitelia budú môcť sporiť v dvoch fondoch, ale jeden z nich musí byť konzervatívny. Jednotlivé fondy sa tiež premenujú. Smer už avizoval, že sa v tejto veci obráti na Ústavný súd.      
.lk
Marek Šefčovič/
podpredseda Európskej komisie sa rozhodol, že bude na blogu reagovať na „šírenie neprávd o EÚ“. V prvom pokuse vysvetlil, že EÚ sa nedá prirovnávať ku komunistickej RVHP, lebo nepoužíva „ostnané drôty na hraniciach“ a nemá politických väzňov.   Karol Martinka/
privatizér a bývalý väčšinový majiteľ piešťanských kúpeľov, sa súdi so štátom o náhradu škody za trestné stíhanie, ktoré sa voči nemu viedlo a dnes je zrušené. Keďže Martinka z toho má „celoživotnú traumu“, žiada si od štátu 3,5 milióna eur. Jozef Markuš/
Matica slovenská podala na svojho bývalého šéfa a jeho dvoch exkolegov trestné oznámenie pre investície do  krachujúceho podielového družstva, kam vložila peniaze pod Markušovým vedením. Matici hrozí, že príde o veľkú časť z milióna eur.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite