Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Milá koalícia,

.štefan Hríb .časopis .editorial

pri tvojom vzniku sa hovorilo, že programovo si za dlhé roky najkonzistentnejšia, takže prídu reformy, ale aj stabilita. Prečo teda všade počujem otázku, či vôbec vydržíš?

Vedel som od začiatku, že tvoj rozpad nebude hroziť od OKS ani Obyčajných ľudí, hoci to takmer všetci písali. Keď niečo píšu takmer všetci, vždy spozorniem. Nechápal som, prečo neboli od začiatku obe zoskupenia súčasťou tvojho rozhodovania, a prečo trvalo rok, kým ste všetci pochopili, že OKS a OĽ nie sú rizikom, ale istotou.
Popri OKS a OĽ je tvoja najväčšia istota nespojenia sa s Ficom v strane, ktorú som pred voľbami považoval za priveľmi módnu a primálo serióznu. SaS má stále málo neekonomických tém a aj politického myslenia, ale drží líniu, má zatiaľ málo temných káuz a názor ešte nevymenila za vidinu väčšej moci.
Od začiatku som vedel, že ak bude niečo rizikom tvojho rozpadu, tak to bude Dzurinda a primitívnejšia časť KDH.
Dzurinda preto, že Radičovú nikdy nerešpektoval, bola mu dobrá len na voľby, od ktorých ju vníma ako rivalku, čo sedí neprávom na jeho stoličke. Poznám toho pána dlho, aby ma prekvapila nominácia Trnku, nasadenie Palackovho Ščurku, a všetky kroky, ktorými dlhodobo poškodzuje premiérku. Pamätám sa, ako tento pán prskal, keď mal ako premiér po voľbách v roku 1998 rešpektovať predsedov piatich strán združených v SDK. Vravel, že on je premiér, nie hovorca. Pritom vtedy mu nikto nepodrážal nohy, päť strán chcelo len to, aby nesiahal na ich existenciu. Siahol, a po ranách pod pás, najmä voči KDH, si založil vlastnú stranu. A dnes? Garde sa vymenilo, Iveta Radičová je premiérka, on predseda strany, a zrazu je v poriadku, keď ju skutkami tlačí do toho, aby bola len hovorkyňa, zrazu je premiérsky hlas menej dôležitý než financministerský, zrazu neprekáža, že ona prešla voľbami a on nie. Prepáčte mi, všetci slušní východniari, ale občas by ste do vysokej politiky mohli vyslať aj niečo iné, než neuspokojenú potrebu vlastnej dôležitosti. Mimochodom, od Smeru zaznelo, že Dzurinda by bol lepší premiér než Radičová. Ale no tak, páni! Spoločné tajomstvo sa až takto ľahko nevyzrádza.
Milá koalícia, od začiatku mi tiež bolo jasné, že druhým najväčším rizikom pre tvoju stabilitu bude tá časť KDH, ktorá svoju značku nežije, zato výrazne používa. To sú tí muránski, ktorým je úplne jedno, či vládnu s pravicou, Ficom alebo Mečiarom, hlavne aby šli hore regionálne kšefty a mizivé sebavedomie. Neprekvapuje ma, keď počúvam, že môj kamarát Abrhán sníva o šéfovaní hnutia a súčasne splieta nitky k Ficovi. Ani to ma neprekvapuje, že je takých v KDH viac, len sú zbabelí to vysloviť. Trochu ma však prekvapuje, že mladšia generácia okolo Lipšica, v hnutí zjavne najmä na okrasu jeho zatuchajúcej duše, o tom všetkom mlčí. Ale vravím, riziko tvojho rozkladu zo strany KDH sa dalo tušiť dávno. Najmenej od roku 2006, keď Hrušovskému prekazili želanú vládu so Smerom s nasadením posledných síl, a napokon samovražedne Palko s Mikloškom.
Jedno riziko tvojho rozkladu som však od začiatku nepoznal. Netušil som, že Most, ktorý som volil (neľutujem to), má priamo v sebe košický výsadok Smeru. Dnes sa o tom málo hovorí, ale malo by sa, lebo prídu dalšie trnkovčiny. A to nehovorím o večnom pokušení menšinových politikov zvažovať, s ktorou stranou by vybojovali viac menšinových pôžitkov, bez ohľadu na záujem celku. Most je šikovnejší ako Dzurinda a KDH, preto je riziko pre tvoj rozklad menej viditeľné. Ale existuje.
Otázka, či vôbec vydržíš, je pre toto všetko na stole. Môj tip ťa však pozitívne prekvapí - vydržíš, pretože tvoji voliči sú slušnejší než tvoja intrigánska časť. A tá si existenciu bez dlhoročnej masky slušnosti zatiaľ ešte nedovolí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite