Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nevinnosť, vinnosť a rodina

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Už pomaly dvadsať rokov sýtia českú kinematografiu neprehliadnuteľné filmy nadaného a oceňovaného Jana Hřebejka (1967) – Šakalí léta, Pelíšky, Musíme si pomáhat, Pupendo, Horem pádem, Nestyda, Kawasakiho růže, a teraz najnovšia Nevinnosť. Detektívka premiešaná s civilnou (rodinnou) drámou. Téma: aktuálna.

Ak máte tínedžerskú dcéru, vnučku, neter, určite sa sem-tam nevyhnete pohľadom či myšlienkam, ktoré vo vás vzbudzujú obavy, možno i strach. Strach o to mláďa, dušou i rozumom, telom však už hotovú ženu. Kvetina v rozpuku, nie do dôsledkov schopná posúdiť svet a svoje miesto v ňom, nevnímavá k číhajúcim nebezpečenstvám, túžobne očakávajúca lásku. Niektorí z nás tieto plody zeme ochraňujú, iní ich odtrhnú a pošliapu. Dnes je to nebezpečnejšie ako inokedy. Všetci sme totiž pri pécečkách, na internete, fejsbuku, mailujeme všetci: kvetinky, ich ochrancovia aj ich pošliapavači.  Aj obchod s bielym mäsom je na internetovej stránke.
Scenár  Nevinnosti písal Hřebejkov stály spolupracovník Petr Jarchovský (ktorý, napríklad, napísal pre režiséra Ondřeja Trojana scenáre k snímkam Želary či nedávno Občanský průkaz). Pôvodne vraj obchodovanie s dievčatami a ženami hralo v príbehu väčšiu úlohu ako  v konečnej filmovej verzii. V tej sa, ako je už v prípade tohto tvorivého tandemu v posledných rokoch zvykom, väčšmi dostávajú do popredia rodinné vzťahy. Mikrosvet rodiny – odtlačok makrosveta so všetkými jeho hviezdnymi dňami, svinstvami, tajomstvami.
Tomáš je úspešný muž – lekár, čo nemá núdzu o pacientov; manžel úspešnej manželky, ktorá je dcérou úspešného otca; bývajú vo veľkom dome so záhradou, vychovávajú -násťročnú dcéru, čo má plno kamarátok a hotuje sa byť úspešnou. Na pohľad sú veci oukej. Pod pokrievkou a za plotom sa všeličo skrýva. Neúspešná manželkina sestra, mentálne dosť ťažko postihnutý syn z prvého manželstva, zamilované sexi maily neznámej  obdivovateľky, romantická chalúpka na brehu Máchovho jazera je tiež všeličoho svedkom ... Navyše sa v užšom rodinnom kruhu vyskytuje policajt, a keď mamička mladučkej Olinky podá na Tomáša trestné oznámenie, práve tento vyšetrovateľ  to dostane na starosť.
Režisér hovorí o svojom filme ako o príbehu rôznych podôb lásky.  Sú tam. A sú tam aj rôzne podoby nevinnosti a vinnosti, ich niekedy obojaké, nejasné tváre. A je tam aj dosť toho, ako môže byť vina znášaná, nepriznávaná, potrestaná... O mlynoch, čo síce melú pomaly, ale... A čosi aj o pokání, ktoré možno učiniť.   
Filmy Jana Hřebejka a Petra Jarchovského o niečo zvážneli, zaktuálneli, prvý raz sa do ich repertoáru dostáva čisto detektívna struna a prepletá sa s rodinnou. Ako vždy predtým, aj teraz sú dôležité charaktery (a tým pádom aj herci): „Začínáme vždycky postavami. Vždycky si říkáme, které postavy bychom rádi přivedli k životu. Proto si občas řeknu, že ty naše příběhy v posledních několika filmech nejsou nějak strhující...  ale troufnu si říci, že jsme stvořili pár postav, které jsou zajímavé,“ povedal Jan Hřebejk v jednom interview o spoločnej práci s Jarchovským.
Nevinnost je pekný film o nepekných veciach, napriek tomu, že sa v Hřebejkovej filmografii nájdu aj lepšie kúsky. Dokáže prekvapiť, aj keď je – najmä v poslednej svojej časti – trochu urozprávaný.  Nevinnost (ČR, 2011). Scenár: Petr Jarchovský. Réžia: Jan Hřebejk. Kamera: Martin Šácha. Hudba: Vladivojna La Chia. Hrajú: Ondřej Vetchý, Zita Morávková, Anna Geislerová, Hynek Čermák, Luděk Munzar, Alena Mihulová, Anna Linhartová. 102 minút.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite