Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nahratý smiech útočí

.miroslava Kernová .časopis .médiá

Markíza a Joj majú novú hračku, s ktorou medzi sebou súperia. Sú to vlastné sitkomy, kde mala posledné roky výsostné postavenie hlavne Joj. K jojkárskym Profesionálom a Kutyilom túto jeseň pribudnú – Zita na krku na Markíze a až dva na Joj: Hoď svišťom a animovaný LokalTV. Aj keď by sa zdalo, že ide o jednoduchší žáner, nie je to pravda.

Naozaj vtipné dialógy sa nevyrábajú ľahko a časté spúšťanie nahratého smiechu, ako to bolo v pondelok v markizáckej Zite, nestačí. 
Sitkomy vznikli takmer pred sto rokmi v Amerike, k nám prenikli po revolúcii: napríklad Show Billa Cosbyho, Adams Family, Krok za krokom. Samotné televízie na Slovensku sa do vlastných veľmi nehrnuli. Prvou predzvesťou bol Bud Bindy s Dančiakom a Nogom, skutočný pokus však bola až Zborovňa na Lune, ktorá mala to šťastie, že za textami stál dramatik Viliam Klimáček, ktorý sitkomu dal vlastný štýl. Nešťastím Zborovne bol časový aj finančný tlak.
Po Zborovni trvalo niekoľko rokov, kým sa televízie osmelili a pustili do výroby vlastných situačných komédií. V roku 2006 prišli Susedia Andyho Krausa a Petra Marcina a s nimi nečakaný divácky záujem. Seriál ponúkal našincovi blízke charakterové postavy zasadené do slovensko-maďarského prostredia. Aj keď úroveň nebola obzvlášť vysoká, práve Susedia prebudili televízie, aby sa nebáli investovať do domácej tvorby. Pribudli ďalšie ako Priateľky či Kutyil s.r.o., a aj keď sa už úspech Susedov nezopakoval, sitkomy ako žáner v televíziách ostali. Halvne v Joj, ktorej sitkomy sú už súčasťou značky televízie: sitkom Mafstory (do konca roka ma prestávku), ktorý vznikol na základe predlohy hry GUnaGu English is easy, Csaba is dead a Profesionáli.
Po prvých dieloch môžeme povedať, že štart Hoď svišťom sa vydaril viac. Dej bol  prirodzenejší a zábavnejší ako Zita na krku, ktorej text chcel byť natoľko vtipný, až bol  ťažkopádny. Zite na rozdiel od Svišťa chýba aj originalita. Až nápadne pripomína amerických Priateľov – námetom spolubývajúcich, ale aj zariadením bytu či hlasom herca Dušana Cinkotu. A má aj dosť podobných prvkov s Profesionálmi na Joj-ke. Napríklad predstaviteľka Zity Helena Krajčiová a Jana Oľhová hrajú rovnakú dvojicu v oboch seriáloch – nedokonalú dcéru a výstrednú matku. Prvý diel Svišťa síce nevyvolával salvy smiechu, ale splnil svoju úlohu tým, že priniesol jasné charaktery postáv – vytvoril z Maštalíra záletníka, z Polnišovej zatrpknutú sestru a z Hilmerovej bratislavskú zlatokopku. Aj keď nechýbali viaceré naozaj vtipné scénky, treba povedať, že promokampaň Svišťa bola vydarenejšia.
Bude zaujímavé sledovať, či sa niektorá z noviniek aspoň trochu priblíži k popularite amerických Priateľov či Takej normálnej rodinke zo 70. rokov, ktorú by sme dnes určite medzi sitkomy zaradili.   
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite