Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

DSK. Pre Francúzov zatiaľ NON

.erika Mokrá .časopis .týždeň vo svete

Tak ako jeho nedeľné zatknutie v New Yorku v máji, aj jeho návrat v nedeľu 4. septembra sa rýchlo stal „udalosťou víkendu“. Oslobodený bývalý šéf Medzinárodného menového fondu Dominique Strauss Kahn rýchlo ukradol pozornosť (nielen) domácich médií, ktorá sa točila okolo príprav primárok v klube socialistov.

Detailne naplánované prvé verejné stretnutie DSK zoči-voči verejnosti znervóznilo v kampani rozbehnutých socialistov a od jeho návratu visí vo vzduchu otáznik, do akej miery môže pokaziť tento enfant terrible imidž socialistickej strany a vôbec, akú úlohu zaujme v politike. „Je to náš plukovník Chabert (odkaz na novelu Honoré de Balzaca, v ktorej hlavného hrdinu dlho považujú za mŕtveho a pritom žije), zvykli sme si na jeho neprítomnosť, ale teraz, keď sa vracia, tŕpneme, čo budeme môcť z toho urobiť,“ vyjadril sa človek blízky Kahnovi.
Francúzski komentátori predpovedajú, že verejnosť bude žiadať dosiaľ mlčiaceho Kahna o jeho verziu udalostí zo 14. mája v hoteli Sofitel. Muža, ktorý mal pred týmto dátumom veľké šance stať sa horúcim kandidátom socialistov v boji o Elyzejský palác a otváral rebríčky popularity, si podľa prieskumu denníka Figaro nepraje v prezidentskom súboji vidieť až 65 percent Francúzov. .prvá dáma: je to mačo
Víťazoslávny úsmev na tvári, zopár priateľských zamávaní na kameru, no ani slovo pre stovky zhromaždených novinárov pred jedným z jeho domov v Paríži. Dominique Strauss Kahn si údajne v domácom väzení v New Yorku svoj vytúžený návrat do Paríža veľakrát predstavoval, ale pre médiá od svojho zatknutia nepovedal ani slovo. Nekomentoval ani sebavedomé vyjadrenie jeho advokáta Benjamina Brafmana, že ho je odhodlaný oslobodiť a vrátiť česť menu svojho klienta. DSK mlčal. I napriek tomu, že nič iné ako víťazstvo sa s menom izraelského advokáta ani nespája.
Bývalý šéf MMF, ktorému za oceánom hrozilo 20 rokov vo väzení za údajný pokus o znásilnenie chyžnej, je podľa jeho najbližších v dobrej kondícií. „Nie je to zlomený muž. Je usmiaty, je to muž, ktorý vyšiel z pekla. Stal sa obeťou hrozného omylu. Je to niekto, kto sa k nám vracia z veľkej diaľky,“ reagoval medzi prvými na návrat svojho priateľa jeho životopisec Michel Traubmann. Ku kahnovskému táboru patrí aj bývalý minister a poslanec socialistickej strany Jack Lang, ktorý ako jeden z prvých vystúpil za svojho spolustraníka. „Konečne sú oslobodení z tejto ponižujúcej situácie, nespravodlivej, v ktorej trpeli,“ vyjadril sa na adresu DSK a jeho manželky Anne Sinclairovej ďalší z jeho družiny.
O dosť inak sa pozerá na oslobodenie Kahna prvá dáma republiky Carla Bruni-Sarkozyová. „Nepochopila som epilóg tejto aféry, som zmätená, jednoducho som nenávidela jeho mačo reakcie. Som na strane žien, pretože sú podceňované a napádané, som s nimi solidárna,“ komentovala záver aféry. .vráti sa do politiky?
Aj keď si podľa posledných prieskumov mienkotvorného Le Figara až 67 percent sympatizantov socialistov myslí, že DSK by stále mohol byť dobrým kandidátom ľavice, (hneď po Francoisovi Hollandovi a Martine Aubry – obaja s 81 percentami), jeho vlastná strana nad jeho prítomnosťou v kampani skôr krúti hlavou a odkazuje mu, že teraz nie je správny čas. Podľa iných má zasa medzi ľavičiarmi podporu a ak raz vysvetlí, čo sa stalo, jeho hlasu budú ešte načúvať. „Jeho kompetencie budú ešte u nás potrebné pre krajinu aj ľavicu,“ myslí si Pierre Moscovici, koordinátor kampane Francoisa Hollanda.
Nateraz je však táto možnosť skôr teoretická, keďže pre Kahna sa ešte príbeh spoza oceánu zďaleka neskončil – údajná napadnutá Nafisatou Diallová podala žalobu na občianskoprávny súd. Na stranu napadnutých sa krátko po vypuknutí škandálu pridala aj Francúzska Tristane Banonová, ktorú mal počas rozhovoru DSK napadnúť v roku 2003. „Chcem, aby vypovedal pred políciou. Pokiaľ nie je súdený, nie je ešte očistený. Neviem si predstaviť, že by mal v prezidentskej kampani PS hrať nejakú úlohu,“ vyjadrila sa matka žalujúcej Tristane a popredná funkcionárka socialistov Anne Mansouretová.
Francúzski komentátori si navyše kladú otázku, či má vôbec bývalý šéf MMF ešte záujem vrátiť sa do vysokej politiky. Vrátiť sa na cestu, ktorú prerušilo jeho náhle zatknutie v máji. Blízki priatelia potvrdili, že pred troma mesiacmi plánoval oznámiť kandidatúru a podľa prieskumov by ho pravdepodobne čakal súboj s Nicolasom Sakozym. Kampaň by však vystavila DSK prepieraniu na verejnosti. Moscovici potvrdil, že „politika je vzdialená jeho mysli. DSK v politike skončil. Zo šarmantného princa sa podľa mienky ľudí zmenil na úchyláka a v očiach Francúzov už neurobí návrat späť.“
 Podľa niektorých by mohol zakotviť v medzinárodnej inštitúcii, pre kredit, ktorý si vo ekonomickej sfére získal, ak ho v tom podporí domovská krajina.
Týždne sledovania detailov jeho života, pretriasanie miliónového majetku jeho manželky Sinclairovej, ale aj informácie bulvárneho typu o konzumácií jedál za sto dolárov však jeho imidž nijako nepomáhajú napraviť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite