Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo nepôžičať Grécku

.richard Sulík .časopis .téma

Začiatkom minulého roka hrozila Grécku prvýkrát platobná neschopnosť. Najprv boli európski daňovníci čičíkaní, že Grécko to zvládne samo, potom že postačí 30 mld. eur, neskôr 60 mld. eur a nakoniec bola Grécku schválená pôžička vo výške 110 mld. eur.

Slovensko sa tohto nezmyslu, najmä vďaka SaS, nezúčastnilo, čím daňovým poplatníkom ušetrilo 820 mil. eur. Pôžičku sme odmietli preto, že Grécko v tom čase bolo na ceste k bankrotu a bolo vysoké riziko, že peniaze sa nám nikdy nevrátia. Tento názor mali aj naši koaliční partneri. Vtedy!
Dnes je situácia dosť odlišná, Grécko už nie je na ceste do krachu, Grécko v krachu je. Dnes je definitívne isté, že peniaze Grécko nikdy nevráti, a preto treba pôžičku rozhodne odmietnuť.
Žiaľ, naši koaliční partneri názor zmenili a pôžičku Grécku schvaľujú. Napríklad Ivan Mikloš uvádza dva dôvody. Po prvé, pôžička Grécku je teraz správna, lebo je zabezpečená účasť bánk a po druhé, podiel Slovenska klesne. Pravda však nie je ani jedno, ani druhé. Účasť bánk nie je skutočnou účasťou bánk, ale garanciou bezrizikového zisku bankám.
Vo svojej ponuke banky navrhli, že polovicu svojich gréckych dlhopisov vymenia v pomere jedna k jednej za nové grécke dlhopisy. Pri samotnej výmene teda banky žiadne straty neutrpia, rozdiel je v úročení. V skutočnosti banky vymenia grécke dlhopisy v hodnote 37 mld. eur za grécke dlhopisy v rovnakej hodnote a zarobia pritom 500 mil. eur ročne. Toto je výsmech a nie „účasť" bánk.
Podiel Slovenska na dočasnom eurovale je 0,9935 %. To je rozhodne veľa, veď podiel najbohatšej krajiny EÚ, Luxemburska, je sotva polovičný v pomere k HDP. Ivan Mikloš síce zjednal náš podiel na 0,73 %, ten však začne platiť až pre trvalý euroval. V prípade, že by pôžičku z dočasného eurovalu malo dostať aj Španielsko, stúpne podiel Slovenska na tejto pôžičke na 1,18 %, keď dostane peniaze aj Taliansko, bude to 1,35 %.
Chápem, že Slovensko je malá krajina, ale netreba to so servilnosťou preháňať. Keď raz existuje právo veta, tak musí byť možné ho využiť, napríklad vtedy, keď ide o odvrátenie obrovských ekonomických škôd. Bolo by dobré mať trochu viac sebavedomia a uvedomiť si, že záujmy Slovenska nie sú vždy totožné so záujmami iných krajín. Autor je predseda NR SR a SaS.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite