Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Hnev v koalícii
Vo vládnej koalícii to opäť vrie a padajú aj silné slová o jej konci. Roztržku vyvolala strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá odštartovala kampaň proti eurovalu bez toho, aby o tom informovala koaličných partnerov. Sulíkovci sa rozhodli vydať a distribuovať brožúrku s nazvom Euroval, cesta k socializmu a zorganizovať konferenciu proti eurovalu, na ktorú plánujú pozvať aj českého prezidenta Václava Klausa. Ministri za SaS už predtým vo vláde nepodporili dodatok k medzinárodnej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji.
Najmä ohlásená kampaň SaS proti eurovalu vyvolala okamžité reakcie koaličných partnerov.  Koaliční politici sa totiž krátko predtým dohodli, že o sporných veciach ako euroval, štátny rozpočet a odvodová reforma budú ešte rokovať na spoločnom stretnutí koaličných strán v Častej – Paperničke. Zvyšok koalície v reakcii na Sulíkove aktivity zablokoval voľbu poslanca SaS Kamila Krnáča za šéfa Národného bezpečnostného úradu a padať začali aj silné slová o konci spoločného vládnutia. „Toto nie je kampaň proti eurovalu, to je kampaň za predčasné voľby,“ reagoval na Sulíkove aktivity poslanec za SDKÚ Tomáš Galbavý. Kritický bol aj jeho parlamentný kolega z KDH Anton Marcinčin. „Pripadá mi to od SaS veľmi neférové, neslušné až podrazácke,“ povedal Marcinčin pre denník Sme. Najďalej však zašiel šéf KDH Ján Figeľ, ktorý v rozhovore pre denník Pravda nevylúčil koniec koalície v prípade, že sa nenájde zhoda na podpore eurovalu. „Postoj vlády k eurovalu je jasný, teraz je na parlamentnej väčšine, aby vláde v tomto vyjadrila podporu. Ak nie, taká vláda nemôže dlhodobo a zodpovedne konať vnútri štátu ani voči partnerom v zahraničí,“ povedal Figeľ v rozhovore.
Z časti koalície minulý týždeň zazneli aj návrhy o spojení hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde.  Šéf Mostu Béla Bugár avizoval, že takáto možnosť pripadá do úvahy a koaličné strany budú o nej rokovať.  
Táto kríza v koalícii je asi najvážnejšou od začiatku jej fungovania. Časť koalície, najmä KDH, sa tvári, že euroval je pre nich otázka života a smrti tejto vlády, SaS zarputilo trvá na tom, že ho nepodporí a Robert Fico hlasy svojich poslancov dodá len vtedy, ak bude koalícia jednotná. Bez toho, aby jeden ustúpil, je to čistý pat.
.jm Hľadá sa ombudsman
Vládna koalícia bude mať zrejme dvoch kandidátov na post verejného ochrancu práv. Záujem o túto funkciu už prejavila poslankyňa SDKÚ Jana Dubovcová, informovala televízia Joj. Poslanci OKS navrhujú bývalého poslanca Františka Mikloška. Súčasnému verejnému ochrancovi práv Pavlovi Kandráčovi, ktorý bol vo funkcii od roku 2002, sa skončí funkčné obdobie v marci.
.vag Americké depeše
Portál WikiLeaks zverejnil desiatky správ, ktoré napísali o Slovensku od roku 2004 americkí diplomati. Pre širokú verejnosť sú depeše pozoruhodnou sondou do politického zákulisia, veľa nových informácií však neprinášajú. K tým zaujímavejším patrí správa, že Robert Fico chcel vládnuť s Mikulášom Dzurindom. Americká ambasáda v Bratislave sa k obsahu depeší nevyjadruje.
.vag Debakel
Slovenská futbalová reprezentácia doma zahanbujúco prehrala v kvalifikácii na majstrovstvá Európy s Arménskom 0:4. Tréner Weiss zobral po zápase prehru na seba. Mal vraj postaviť oddýchnutých hráčov, a nie tých, ktorí odtiahli celý predchádzajúci zápas v Írsku. Slováci mali v prvom polčase viacero šancí, ktoré však nepremenili a v druhom polčase ich Arméni prevalcovali.
.jm Obvinený
Bývalý poradca štátnej tajomníčky rezortu práce Lucie Nicholsonovej T.R. bol obvinený z korupcie. Spolu s ďalšími dvoma obvinenými si vraj od žiadateľov o eurofondy vypýtal 30-percentnú províziu z dotácie 1,1 milióna eur, ktorá mala byť zaplatená prostredníctvom najatých konzultačných firiem. Polícia začala vyšetrovať na podnet rezortu práce, T.R. bol  z ministerstva prepustený ešte minulý rok.
.gaš   Oddlžené nemocnice
Parlament odsúhlasil oddlženie štátnych nemocníc, ktoré sa budú meniť na akciové spoločnosti. Zo štátneho rozpočtu pôjde na tento účel 350 miliónov eur. Celkové záväzky vybraných nemocníc sú však vyššie o viac ako 111 miliónov eur, tie budú musieť riešiť nemocnice samy. Oddlženie je nevyhnutný krok na spustenie transformácie, ktorá sa má týkať 31 zdravotníckych zariadení. Väčšina nemocníc by tento krok mala stihnúť do konca roka.
.eč, SITA
Štefan Harabin/
Šéf Najvyššieho súdu nezískal podporu Súdnej rady na začatie disciplinárneho konania proti trojici ústavných sudcov, ktorí zamietli ako neopodstatnenú sťažnosť bývalého člena Súdnej rady Daniela Hudáka na rozhodnutie vlády vymeniť svojich nominantov v Súdnej rade. Iveta Radičová/
Premiérka považuje kauzu okolo prenájmu budovy pre košické daňové úrady za uzavretú tému. Je to podľa nej zodpovednosť šéfa Daňového riaditeľstva. Situáciu okolo tohto prípadu označila za absurdnú. Absurdné to naozaj je, ale inak, ako si myslí pani premiérka. Igor Matovič/
Šéf Obyčajných ľudí na Facebooku zverejnil zoznam údajných politických nominantov v štátnej správe. Spochybnila ho však SaS poukazom na mená ľudí, ktorí už vo funkciách nie sú. Pri väčšine mien chýba vyplnená kolónka strany, ktorá ho mala nominovať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite