Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moskovský martýr

.daniel Johnson .časopis .klub

Keď príde tento mesiac do Moskvy David Cameron, bude to prvá návšteva britského premiéra v Moskve od zavraždenia Litvinenka pred piatimi rokmi a obidve strany budú mať záujem zľahčovať význam ľudských práv. Počas rozhovorov s prezidentom Medvedevom aj premiérom Putinom bude nepochybne počuť ozveny slov Margarety Thatcherovej, keď v roku 1984 prvýkrát stretla Michaila Gorbačova a povedala We can do buniness together.

Pán Cameron by si to mal dobre zvážiť. Za Atlantikom narazila Obamova politika „resetu“ na problémy v Kongrese, v hre je zákaz vstupu na územie USA pre všetky osoby, ktoré porušujú ľudské práva. Hillary Clintonová už vydala zákaz udeliť americké víza 60 sudcom, policajtom a iným úradníkom, ktorí boli zapletení do mučenia a smrti Sergeja Magnického, po tom, ako vzniesol proti nim obvinenie o daňovom podvode vo výške 230 miliónov dolárov. Prípad, ktorý tento ruský advokát otvoril, si získal medzinárodnú pozornosť vďaka kampani Billa Browdera z Hermitage Capital Managementu, ktorý bol Magnického zamestnávateľ.  Vďaka Browderovej vytrvalosti a Magnického hrdinstvu a vzdoru, vieme veľa z toho, k čomu došlo počas 358 dní jeho zadržania. Poznáme napríklad mená jeho žalobcov. Rusov odozva na tento prípad v Amerike a Európe tak zdeptala, že dve osoby už boli obvinené z nedbanlivého zaobchádzania. Je zrejmé, že do kauzy sú zapojené aj vyššie kruhy.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov hovoril o tomto prípade počas minulomesačnej návštevy Washingtonu s prezidentom Obamom aj ministerkou Clintonovou. Bolo by bizarné, keby Cameron tú tému tiež neotvoril. Browder mi však povedal, že naše ministerstvo zatiaľ odmietlo pohnúť prstom. Prečo nás to neprekvapuje?  Cameron by mal počúvať, čo hovorí Sir Tony Brenton, až do roku 2008 náš muž v Moskve, ktorý kampaň veľmi silne podporuje. Premiér by mal dať Rusom na známosť, že tiež plánuje zakázať vinným mužom vstup do Británie. Mal by sa Putinovi pozrieť priamo do očí a povedať, že každý Rus, podozrivý z vážnych trestných činov, je v Londýne personou non grata. Vlada-Kleptokrata, ktorý sa budúci marec vráti do prezidentského úradu, by to malo donútiť niečo si uvedomiť. Magnickij bol martýrom právneho štátu. Krajina, ktorá dala svetu Magnu Chartu a Habeas Corpus, nemôže pred obeťami Putinovho Gulagu zatvárať oči. DANIEL JOHNSON/
Autor je syn anglického historika Paula Johnsona, v roku 1989 bol korešpondentom denníka Daily Telegraph z Berlína, dnes vedie mesačník Standpoint magazine. Napísal knihu o Thomasovi Mannovi, je ženatý, otec štyroch detí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite