Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Roman Joch

.roman Joch .časopis .klub

Počasie bolo skôr chladné, ale politicky leto bolo teplé až horúce. Zločin v Nórsku. Zlo, akého sú ľudia schopní, ale za ktoré nesie vinu vždy len páchateľ, nikto iný. Vrah bol označený za člena kresťanskej konzervatívnej pravice, ale nebol ním. Kresťanstvo nenávidí hriech, ale miluje hriešnika a odpúšťa mu; zločinec žiadnu ľútosť či milosrdenstvo neprejavil.

Konzervativizmus chráni a zachováva spoločnosť; vrah nevinné životy ničil. Pravica je za právo a poriadok, Breivik bol činiteľom bezprávia.
V Prahe sa uskutočnila „gay paráda“. Česká spoločnosť je tolerantná (skor laxná) a „paráda“ by prešla bez väčšieho povšimnutia, keby sa nestalo nasledujúce: (a) Prevzal nad ňou záštitu primátor za ODS, strany (podľa vlastných slov) liberálno-konzervatívnej a hlásiacej sa ku kresťanským koreňom; (b) časť občanov proti záštite primátora (nie samotnej demonštrácii) nahlas protestovala; (c) Petr Hájek, vicekancelár prezidenta Klausa, označil homosexuálov za deviantov, (d) ambasády 13 krajín (v čele s USA) vydali vyhlásenie na podporu „parády“ a gayov (ako keby by im niekto v Prahe, jednom z hlavných homosexuálnych rajov Európy, ubližoval).
Moj názor: Právo na demonštráciu má v slobodnej spoločnosti každý, ale homosexualita, ktorá je vecou súkromnou a osobnou, nemá byť ťahaná do politiky, preto primátor záštitu tejto demonštrácii dávať nemal. A zásadnou otázkou nie sú práva homosexuálov (tie im nikto neberie), ale právo všetkých na slobodu slova – vrátane slobody kritizovať homosexuálny životný štýl. To je zásadná otázka súčasnosti a amabasády 13 krajín to v lepšom prípade nepochopili, v tom horšom sa vyjadrili proti slobode slova. Ach jaj, keby tak žil a Zahraničnému výboru Senátu USA stále predsedal skvelý Jesse Helms, to by americkí diplomati za túto „nadprácu“ boli ale grilovaní!
V Novom Bore na severe Česka skupina miestnych Rómov mačetami napadla a posekala hlavy niekoľkých Nerómov v krčme. Keď bieli rasisti hodili zápalnú fľašu do rómskeho obydlia vo Vítkove na severnej Morave a malé rómske dievčatko takmer zhorelo, niektorí z nás pre nich požadovali najprísnejšie tresty. A mnohí z nás tvrdia, že mačetový útok na bezbranných je to isté, ako hodiť do obydlia zápaľnú fľašu. V tomto sme farboslepí: Róm či „biely“, agresor ako agresor, a trest radšej vyšší než nižší. Samozrejme, „nepoučiteľní“ sa už ozvali: za zločin „može“ sociálna situácia a vládne reformy... Áno, asi tak, ako počúravanie sa v detstve. Zločin je zločin a môže zaň zločinec. Či už v Nórsku, Novom Bore, Vítkove, alebo kdekoľvek inde.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite