Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potápač, motorkár, premiér, prezident

.eva Čobejová .časopis .profil

Celý v čiernom vrátane štýlových okuliarov, správne nasrdený výraz a obrovská trojkolesová motorka. Tak sa verejnosti v auguste predstavil takmer 59-ročný ruský premiér.

.vladimír Putin bol kedysi, ako príslušník sovietskej rozviedky, nútený pestovať si imidž nenápadnej sivej myši. Tak ako si pamätáme nudného pracovníka tajnej služby zo skvelého nemeckého filmu Životy tých druhých.
Celkom isto hral Putin vtedy svoju úlohu sivej myši dokonale, ale teraz si užíva pravý opak. Musí byť magnetom, ktorý dokáže – napriek vyše desaťročnému pobytu vo vrcholnej politike – pritiahnuť pozornosť, zaujať, prekvapiť. Používa na to rolu výstredného supermana, ktorý ohuruje kondíciou, všestrannosťou, mužnosťou, silou a vyšportovanou postavou. Američania majú na to filmového hrdinu, Rusi vrcholového politika. .fajn fotky
Toto leto nás agentúry zásobili zopár impozantnými fotografiami ruského premiéra. Videli sme ho, ako na tábore mladých vyznávačov svojej strany predvádza silu na stláčaní kuchynskej panvice. Videli sme, ako predvádza svoju mrštnosť na horolezeckej stene, a veľa záujmu vzbudili fotografie z jeho potápania sa v Čiernom mori spolu s archeológmi. Fotografia štíhleho Putina v tesnom potápačskom odeve vychádzajúceho z mora s dvoma torzami amfor zo šiesteho storočia síce vzbudila aj veľa ironických poznámok, ale tých, ktorých záber osloviť mal, určite oslovil. A nezabudnime ani na nedávne idylické fotografie premiéra a prezidenta na letnej rybačke, ktoré boli dostatočným dôkazom toho, že medzi oboma mužmi niet sváru.
No ale vrcholom letnej imidžovej kampane Vladimíra Putina bola predsa len fotografia premiéra na obrovskej motorke, ako si spolu s Nočnými vlkmi, teda chlapmi zo silného motorkárskeho klubu, užíva bezstarostnú jazdu v  prístave Novorossijsk. Chýbal mu len detail: čierna šatka uviazaná na hlave. .voľby sa blížia
Je logické, že sa Putin toto leto snaží zaujať a osloviť čo najširšie vrstvy ľudu. Má pred sebou dvojo kľúčových volieb. Začiatkom decembra budú v Rusku parlamentné voľby a v marci 2012 si budú Rusi vyberať nového prezidenta. Hoci Putinova strana stále nemá reálneho konkurenta, ústavnú väčšinu už nemá celkom istú. Výskumy, uverejnené minulý týždeň, hovorili, že Jednotné Rusko by malo získať viac ako 40 percent voličských hlasov, ale v Putinovej strane Jednotné Rusko je aj tak dosť nervozity. Snaží sa budiť dojem najdemokratickejšej politickej strany, ktorá mala primárky a na kandidátku dá aj nezávislé osobnosti.
Prieskumy popularity ukazovali v lete výrazný úpadok obľúbenosti premiéra Putina, niektoré dokonca uvádzali, že má najmenej priaznivcov od roku 2007. Možno voličov hnevá už aj to, že vládnuci tandem s nimi hrá akúsi čudnú hru. Stále nebolo oficiálne oznámené, kto z dvojice Putin - Medvedev sa bude na jar uchádzať o funkciu prezidenta.
Jednotné Rusko nechce celkom stratiť priaznivcov prezidenta Medvedeva, lebo pochopilo, že hoci dnešný prezident svojou nižšou popularitou nemôže Putinovi konkurovať, aj on má svojich autentických voličov. Tí budú čakať na Medvedevovo rozhodnutie a najmä na správu o jeho politickej budúcnosti.
Medvedev má imidž politického reformátora, podporovateľa biznisu a celkovo liberálnejšieho politika ako Putin. Preto oslovuje aj niektoré vplyvné vrstvy intelektuálneho Ruska. Nie je isté, či títo ľudia budú ochotní voliť aj Putina, ak Medvedev kandidovať nebude. A tak sa v strane tuho rozmýšľa, akú stratégiu zvoliť, aby strana neprišla o tieto hlasy.
Minulý týždeň si Medvedev pozval do Soči novinárov a oznámil im, že spolu s Putinom majú len jedinú spoločnú stratégiu a tiež, že politické reformy budú určite pokračovať.
Niektorí politológovia očakávajú, že rozhodnutie, kto bude kandidovať, sa verejnosť dozvie na septembrovom zjazde Jednotného Ruska. Médiá už zaznamenali, že sa na ňom aktívne – aj ako diskutér – zúčastní prezident Medvedev, ktorý sa doteraz straníckej politike nevenoval.
Ruskí komentátori špekulujú, že Jednotné Rusko pochopilo, že nutne potrebuje aj priaznivcov Medvedeva, že nebude stačiť podpora Všeruského národného frontu, ktorý vznikol pri strane ako platforma pre tých, čo podporujú Putina, no nemajú potrebu angažovať sa v jeho strane. Ľudia združení v tomto fronte totiž nie sú noví voliči, sú to presne tí jednoduchí ľudia, ktorí boli Putinom očarení aj pred desiatimi rokmi, a stále ich fascinuje jeho hra na supermana. .pri výročí VOSR
Niektoré ruské médiá vôbec neriešia otázku, či sa v marci 2012 stane prezidentom Vladimír Putin, to považujú za samozrejmosť, a oveľa viac ich vzrušuje iná vec: či sa putinovský systém moci dožije aj 100. výročia Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie. To výročie sa bude oslavovať v roku 2017. Ruský prognostik Michail Dmitrijev naznačuje, že ak sa politický systém bude brániť transformácii a priaznivá ekonomická konjunktúra bude pokračovať, v putinovskom systéme budú pribúdať drobné tektonické poruchy a do roku 2017 môžu vytvoriť výrazné zmeny. Situácia bude teda úplne iná ako dnes.
Ale do osláv 100. výročia VOSR bude Rusku zrejme stále dominovať karatista, motorkár, potápač, lovec aj amatérsky archeológ Vladimír Putin. V roku 2017 bude mať len 65 rokov a pri jeho kondícii to bude stále muž v plnej sile.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite