Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie sme zločinci a extrémisti

.časopis .reportáž

Rozhovor s predsedom okresného zastupiteľstva v Kosovskej Mitrovici Krstimirom Pantićom o barikádach na cestách.

.čo vás viedlo k blokáde ciest?
Dňa 25. júla sa albánske inštitúcie z Prištiny pokúsili s pomocou medzinárodných vojenských jednotiek KFOR násilím obsadiť administratívne priechody na severe Kosova. .čo znamená „násilím“?
Boli to ozbrojení policajti, zvláštne jednotky, ktoré boli pripravené použiť proti národu zbrane – čo aj urobili v Zubinom Potoku. Strieľali do automobilov zaparkovaných pozdĺž magistrálnej cesty. Mali pritom veľkú podporu KFOR. Sám veliteľ KFOR osobne viedol jednu skupinu týchto zvláštnych policajných síl, ktorá bola zastavená v dedine Rudare. Išlo o kolónu asi 15 vozidiel. Na začiatku bol veliteľ KFOR so svojimi vojakmi, za nimi po zuby ozbrojení príslušníci zvláštnej jednotky kosovskej polície (ROSU). .ako boli zastavení?
Dostali sme informáciu, že sa pokúsia o prechod z južnej časti Mitrovice smerom na administratívne priechody. Občania boli včas informovaní. Vyšli do ulíc a postavili barikády, aby zabránili prechodu kolóny. Vôbec nie je pravda, čo teraz hovorí KFOR a Albánci, že na barikádach sú zločinci a extrémisti. Môžete sa sami presvedčiť: sú tu väčšinou ženy, ľudia vo vyššom veku, sú tu aj profesori, obyčajní robotníci, roľníci. Nikto nie je ozbrojený. .kto staval barikády?
Občania. Každý nosil, čo mal. Stavebný materiál, piesok, ale aj stany či slnečníky z kaviarne. Bolo to absolútne spontánne. Vlastnými telami bránili KFOR v prejazde. .išiel KFOR do konfliktu alebo ustúpil?
Veliteľ sa nám vyhrážal, že použije silu, aby rozbil barikádu. Potom sme s pánom Milovićom, predsedom okresného zastupiteľstva v Zvečane, prišli k vozidlám KFOR a sadli sme si na cestu. Oznámili sme veliteľovi, že najskôr bude musieť prejsť cez nás, a občanom sme povedali, že pokiaľ nás KFOR prejde, majú sa stiahnuť, ustúpiť, aby sa už nikto nestal ďalšou obeťou. Ale občania nás neposlúchli. Prišli a sadli si na cestu spolu s nami. Keď veliteľ videl, že národ sa nebojí, rozhodol o ústupe vojakov aj zvláštnych síl. Odvtedy sú barikády tu a ja vzhľadom na svoj morálny záväzok spolu s nimi. .za akých podmienok ste ochotní odstrániť barikády?
Parlament Srbskej republiky prijal deklaráciu, ktorá žiada návrat k stavu pred 25. júlom. Teda, že tam budú srbskí policajti z policajných staníc v severnom Kosove – nie pohraničná polícia, ako hovoria Albánci, ani pracovníci takzvaných kosovských colníc. To je stanovisko nášho parlamentu aj tunajšieho národa. .čo hovoríte na argument kosovskej vlády, že tu nekontrolovane prúdil tovar za stovky miliónov eur?
Navrhovali sme, že pokiaľ majú Albánci podozrenie tohto druhu, nech si postavia colnice na juhu Mitrovice. Do 25. júla to fungovalo, pre Albáncov to bola iba zámienka, aby mohli obsadiť priechody. Spoločne s misiou EULEX stále opakujú, že na severe Kosova je zóna nezákonnosti, že tu vládne anarchia. Podporili sme EULEX v jeho úsilí bojovať s organizovaným zločinom, nijakého zločinca však zatiaľ nezatkli. Oni zatýkajú ľudí, ktorí nechcú platiť dane takzvanému kosovskému štátu, podľa nich sú zločinci všetci Srbi. Ani ja, ani nijaký Srb tu neplatí dane štátu, ktorý nepovažuje za štát. Pre nás je to súčasť Srbskej republiky. Pre nás sú zločinci tí, čo obchodujú s drogami, a nie tí, čo neplatia dane takzvanej kosovskej vláde.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite