Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďari proti Maďarom

.jozef Majchrák .martin Hanus .časopis .týždeň doma

Strana Most-Híd má problém. Už dnes je zrejmé, že Béla Bugár napriek úspechu vo voľbách nepresvedčil tunajších Maďarov, aby zabudli na SMK ako na relikt minulosti.

.stranícky snem v Košiciach, ktorý majú tento víkend bugárovci, sa zrejme navonok nebude SMK nijako zaoberať. Napokon, Béla Bugár vystupuje ako líder maďarsko-slovenskej strany, ktorý často chodí na sever Slovenska, a preto nemá dôvod povyšovať Berényiho s Csákym na priamu konkurenciu. Lenže hoci Most získal aspoň jeden a pol percenta od Slovákov, o jeho volebnom úspechu napokon rozhodlo niečo iné: naši Maďari síce celkom nerozumeli, prečo Bugár odišiel z SMK a následne si založil Híd, no vo finále ho aj tak volilo prekvapivo asi 60 percent z nich. Prečo? Lebo Béla.  
Zdalo sa, že Bugár sa po triumfe nad SMK rýchlo zbaví nálepky rozbíjača a vďaka svojej charizme sa opäť stane lídrom maďarskej komunity, ktorá bude bez ľudí ako Csáky a Duray väčšmi než predtým zameraná na spoluprácu so Slovákmi. Lenže došlo k ďalšiemu prekvapeniu: 4-percentná SMK sa neocitla na periférii, ale mieri k cieľu získať aspoň miernu väčšinu Maďarov a s piatimi percentami sa vrátiť do parlamentu. Podľa júlového prieskumu agentúry FOCUS by vo voľbách získali Most 6,9 a SMK 5,8 percent hlasov. Prečo sa SMK drží nad hladinou? .spojenci SMK
FOCUS má ďalšie zaujímavé dáta z posledných prieskumov. Nikoho neprekvapí, že medzi sympatizantmi SMK jasne prevažujú Maďari (vyše 90 percent), kým voličskú základňu Mostu tvorí asi 22 percent Slovákov. SMK volia takisto najmä starší ľudia (takmer 28 percent voličov strany má 65 rokov a viac), no napriek tomu sa Most s mladšími voličmi nemôže spoliehať, že SMK definitívne porazí faktor demografie. V neprospech SMK síce hovoria demografia aj absencia charizmatického lídra, no strana má dvoch významných spojencov. Prvým je Orbánov Fidesz, ktorý v Maďarsku neohrozene vládne a druhým dlhoročná tradícia a regionálne väzby, ktoré sa nedajú len tak zo dňa na deň vygumovať. Súčasná maďarská vláda stavila jednoznačne na SMK a Bugárov Most pre ňu akoby neexistoval. Spoluprácu Slovákov a Maďarov v rámci jednej politickej strany považujú v Budapešti za taký nástroj asimilácie Maďarov, akým sú zmiešané slovensko-maďarské manželstvá. Aj preto sú dnes v Maďarsku v kurze politici SMK, čo potvrdilo aj nedávno udelené vysoké maďarské štátne vyznamenanie pre Pála Csákyho za „mnohostrannú činnosť v záujme zachovania maďarskej identity na Slovensku“. Pre Csákyho spolustraníkov znamená priazeň Fideszu aj stálu mediálnu prítomnosť: v maďarských televíziách, ktoré naši Maďari sledujú, sa prezentujú ako lídri tunajších Maďarov výlučne politici ako Pál Csáky. Vláda v Budapešti napriek finančným suchotám podporuje aktivity Maďarov za hranicami: a tak aj nejeden niekdajší liberál môže zo dňa na deň objaviť čaro maďarského národného konzervativizmu.
Ale nejde len o priazeň Budapešti. SMK po neúspechu v parlamentných voľbách neupadla do depresie a nezačala sa rozkladať. Strana vcelku uspela v komunálkach, spolu s kultúrnym zväzom Maďarov Csemadok organizuje množstvo akcií po južnom Slovensku a je tak na očiach. Politici SMK takisto podporujú občianske aktivity: nálepkovú kampaň, ktorá upozorňuje na chýbajúce dvojjazyčné názvy, alebo občiansku petíciu za zrušenie zákona o dvojakom občianstve.
 
.problém Béla
SMK nahrávajú aj cfhyby Mostu. Ten aj rok po voľbách ostáva stranou jedného muža. Bugár sa so svojím jediným vnútrostraníckym konkurentom Zsoltom Simonom dohodol a rozdelili si sféry vplyvu. Minister pôdohospodárstva získal voľnú ruku nad rezortom, zo všetkých ostatných tém však vycúval. Bugár sa tak dnes vyjadruje k všetkému. Raz sú to problémy zdravotníctva, potom odvodová reforma či doprava. V skutočnosti však len glosuje iných a neprichádza so zaujímavými témami. Ani s novými tvárami, odborníkmi, ktorí by mohli zaujať širšie publikum. Poslanecký klub Mostu by bez politikov OKS ani nebolo cítiť. Iste, Béla Bugár sa za tie roky stal nesporným symbolom a maskotom slovenských Maďarov. K dlhodobému úspechu však strana potrebuje viac než len ľudovú auru svojho predsedu. 
A je tu ešte niečo: Most v pozícii vládnej strany vzbudil obrovské očakávania. Z hľadiska infraštruktúry a investícii zanedbávaný juh krajiny očakáva od Bugára a jeho spolustraníkov nové cesty, vodovody, kanalizácie a pracovné miesta. Ak neprídu, nebude z toho profitovať nik iný než v závetrí číhajúca SMK. .dnes za Bugára. A zajtra?
Vo Vieske, dedinke neďaleko Dunajskej Stredy, vzdialenej asi 40 kilometrov od Bratislavy, v minulých parlamentných voľbách triumfoval Most so 68 percentami, kým SMK získala len vyše 17 percent. Ako nám hovoria miestni, organizácia SMK vo Vieske už ani nefunguje. Starostke Rozálii Angyalovej sa však o politike nechce príliš hovoriť. Obec so 421 obyvateľmi, z ktorých je asi 50 Slovákov, vraj sužujú iné  starosti. Zišla by sa im lepšia cesta, ale najmä vodovod a kanalizácia. Momentálne však nemajú peniaze ani na projektovú dokumentáciu. Medzi Maďarmi a Slovákmi, z veľkej časti prisťahovalcami až z Bratislavy, údajne nie sú problémy. Iba raz, dvakrát sa stalo, že na maďarské oslovenie v obchode niektorý zo Slovákov nervózne reagoval vyhlásením, že na Slovensku sa má hovoriť len po slovensky. Atmosféru to vraj neotrávilo. Ak však chceme politizovať, máme podľa sympatickej starostky vyhľadať podpredsedu miestneho Mostu Imricha Puhu. Nájdeme ho vraj jednoducho. Stačí, ak presne napoludnie navštívime miestne „expresso“. Miestny politik tam skutočne presne v tom čase sedí. Pred sebou má Zlatého bažanta, číta Új Szó a celkom ochotne sa dáva do reči. V SMK predtým nebol, vstúpil až do Mostu, pretože s predsedom Bugárom sa dobre poznajú, dokonca sú cez švagra rodina. V čom teda spočíva úspech Mostu vo Vieske? Podľa Puhu najmä v dobrej propagácii, v osobných vzťahoch a trochu pomohlo aj to, že v neďalekej obci Michal na Ostrove má korene súčasný minister životného prostredia József Nagy. 
Asi najviac sa o politike rozrozpráva jedna z obyvateliek, ktorá však za žiadnu cenu nesúhlasí, aby sme uverejnili jej meno. Krátko pred voľbami vraj bola na mítingu SMK v Dunajskej Strede, a to definitívne rozhodlo, že svoj hlas nakoniec dala Mostu. „Ten míting mi prišiel strašne agresívny, nadobudla som pocit, že im ide iba o rozoštvávanie ľudí.“ Pani si nekladie servítku pred ústa ani v súvislosti s Orbánom, ktorého vraj vyslovene neznáša. Averziu cíti aj k Maďarom v Maďarsku. „ Mám pocit, že im nejde o nás, ale len o našu zem,“ uzatvára s tým, že viac nám už naozaj nepovie. .ostaneme pri SMK
Dedinka Radvaň nad Dunajom s vyše 745 obyvateľmi leží presne medzi Komárnom a Štúrovom. Na začiatku 14. storočia ju vypálil Matúš Čák, v 17. storočí tu pri ústí riečky Žitavy do Dunaja podpísali mier Habsburgovci s tureckým sultánom. Turisti zo širšieho okolia však Radvaň nevyhľadávajú pre jej históriu, ale pre výbornú polohu: je tu asi najkrajší úsek slovenského toku Dunaja s piesčitými plážami ako pri mori.
Radvaň a okolité dediny sú baštou SMK v Komárňanskom okrese. V Radvani býval neraz hosťom aj Miklós Duray, strana tu pred rokom získala vyše 60 percent hlasov, Bugár len okolo 28 percent.
Maďari tu žijú odnepamäti. Kedysi sem boli presídlené aj rodiny z Kysúc, ktoré si tu založili osadu Bystrička. Tá medzičasom schátrala, ľudia pomreli, mladí odišli.
Vo dvore nás víta Eva Kružliaková, Maďarka a členka SMK. „To priezvisko mám vďaka svokrovi, ktorý sem prišiel za prvej republiky ako azda prvý Slovák zo severu.“ Dôchodkyňa Kružliaková ani neuvažovala nad tým, že by prešla do Mostu. „V mojom veku? V dedine žiadny významný člen z SMK neodišiel. Pre Most tu robili kampaň cudzí ľudia,﷽﷽ čomu najmä starší ľudia nedôverovali, aj preto zostali verní značke SMK. A, samozrejme, mnohí sa trochu hnevajú na Bugára, že odišiel zo strany, vôbec tomu nerozumieme.“
Najmä starší Radvančania nemajú dôvod nadchýnať sa myšlienkou maďarsko-slovenského Mostu. Mnohí nevedia dobre po slovensky, keďže chodili do maďarských škôl a celý život prežili tu doma na políčku v jazykovo čistom maďarskom prostredí. Nepozerajú STV a Markízu, ale MTV, RTL Klub či TV2. „Mňa sa toto netýka, ja viac pozerám slovenskú televíziu, pretože naša politika má na môj život väčší vplyv než to, čo sa deje v Maďarsku. Osobne však po zmene vlády nevnímam žiadne zmeny k lepšiemu. Ale aspoň od Slotu máme pokoj,“ hovorí Kružliaková. Orbán sa vraj ľuďom páči, ale príliš ho neriešia. „Medzi sebou sa bavíme o každodenných veciach.“ Dedina žije stavbou bytovky pre mladých ľudí, rekonštrukciou obecného úradu a veľkou civilizačnou zmenou by bolo aj zavedenie kanalizácie. „Nás naozaj netrápi vysoká politika tak, ako si myslíte,“ potvrdzuje bezchybnou slovenčinou 68-ročný Ladislav Bödők, bývalý starosta obce a miestny predstaviteľ SMK. „Nás trápi, že nie je práca. Kedysi odtiaľto chodili plné autobusy do Komárna, dnes sú poloprázdne. Ešte šťastie, že máme Nokiu v Komárne a Suzuki v Ostrihome, inak by to bola úplná bieda,” vraví exstarosta Bödők. „A či si požiadam o maďarské občianstvo? Možno aj áno, veď čo by sa mi mohlo stať okrem toho, že by som podľa dnešného zákona nemohol voliť do parlamentu. Viete, ja mám blízky vzťah aj k Čechom, kde som bol na vojne. Keď sa delila federácia, vážne som uvažoval, že požiadam aj o české občianstvo.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite