Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Protesty učiteľov a lepší telocvik
Len desiatky nespokojných učiteľov sa vybrali 1. septembra do ulíc krajských miest, aby verejne vyjadrili svoju nespokojnosť s podmienkami v školstve a zbierali podpisy pod svoju petíciu. „Tragédia, sme rozhorčení nad svojimi kolegami a kolegyňami," vyhlásil organizátor protestov a učiteľ z Levíc Ľudovít Sebelédi. Skupina nespokojných učiteľov sa tak zrejme spojí s odborármi, hoci to pôvodne odmietala. Učiteľské odbory chystajú protest pred Úradom vlády 13. septembra. Žiadajú, aby štát dával do školstva až 6 percent HDP a aby sa nástupný plat učiteľa rovnal 1,2-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Minister Jurzyca momentálne peniaze pre učiteľov nemá, ale od januára sa plat učiteľov mierne zvýši, na rozdiel od iných štátnych zamestnancov.
Vláda sa minulý týždeň síce zaoberala aj školstvom, no neriešila platy učiteľov, ale nedostatočný pohyb mladej generácie a z toho vyplývajúce ochorenia a deformácie. Minister Jurzyca predložil analýzu súčasného stavu a koncepciu rozvoja pohybových aktivít detí a mládeže. Koncepcia zahrňuje zmeny vo výučbe telocviku, ako aj rôzne formy podpory pre voľnočasové športové aktivity. Zaujímavou novinkou je zvýšenie počtu hodín telocviku v školách, týždenne by to už nemali byť dve, ale tri hodiny. Hodina telocviku pribudne až v nasledujúcom školskom roku. Zvýšená časová dotácia kopíruje trend, ktorý je aj v ostatných európskych krajinách. Podľa výskumov už aj naše deti trávia denne za počítačom, televíziou či mobilom viac ako štyri hodiny denne, takže tie tri hodiny telocviku síce nezmenia radikálne životný štýl mládeže, ale môžu aspoň inšpirovať na zmenu.
Koncepcia hovorí aj o zážitkovom vyučovaní telocviku. Nemalo by ísť už o výkony a parametre, ale o radosť z pohybu, ktorý by mali zažiť aj pohybovo menej nadané deti. Chystajú sa aj kontroly výučby telocviku a tiež dovzdelávanie telocvikárov, aby vedeli ponúknuť čo najviac možností, môže to byť aj zumba či pilates.
Ministerstvo hovorí aj o návrate k známkovaniu telocviku, no známkovala by sa najmä snaha žiaka hýbať sa. To môže byť spornou záležitosťou a môže u menej pohybovo nadaných detí vyvolať opäť strach z telocviku a snahu vyhnúť sa mu, aby si nezhoršili prospech. Celkovo však novú iniciatívu ministerstva treba hodnotiť ako užitočnú. Bodaj by nezostala iba papieri.
.eč, SITA Výhrada vo svedomí
Vládne strany rokujú o výhrade vo svedomí, ktorá by bola obsiahnutá v Zákonníku práce.
Návrh, o ktorom nie sú známe bližšie podrobnosti, by mal ísť v línii zmuvy o výhrade vo svedomí, má podporu KDH, SaS, SDKÚ aj Obyčajných ľudí. Otázkou zostáva podpora strany Most-Híd a OKS. Záväzok schváliť medzištátnu zmluvu o výhrade vo svedomí zostáva naďalej v platnosti.
.jd Ovládnutie ÚPN
Podpredseda vlády Rudolf Chmel (Most-Híd) predložil novelu zákona o ÚPN. V rozpore s očakávaniami navrhuje odvolanie šéfa ústavu Ivana Petranského pred vypršaním funkčného obdobia. Proti takémuto postupu, na ktorý raz môže doplatiť aj riaditeľ, menovaný kabinetom Radičovej, sa postavili Ján Čarnogurský, František Mikloško či historik Milan Zemko. Petranský hovorí o politizácii ÚPN.
.jd
 
Primátorska iniciatíva
Primárori Banskej Bystrice, Martina a Prievidze prišli s iniciatívou na zmenu volebných zákonov. Navrhujú zvýšiť váhu preferenčných hlasov a zaviesť osobitnú kandidačnú listinu pre nezávislých kandidátov. Odštartovali aj petíciu, ktorou chcú dosiahnuť vypísanie referenda o týchto zmenách. Podporili ich niekoľkí ďalší zástupcovia samosprávy.
.jm Osudný klinec
Štefan Harabin stále nemá svojho zástupcu. Súdnej rade sa minulý týždeň nepodarilo zvoliť podpredsedu Najvyššieho súdu. Jediný kandidát, bývalý predseda Krajského súdu v Prešove Igor Burger, na zasadnutie Súdnej rady nedorazil. Najvyšší súd informoval, že dôvodom jeho neúčasti bolo zranenie. Podľa medializovaných informácií stúpil na hrdzavý klinec.
.jm Stále nerozhodnuté
Pripomienkami živnostníkov a umelcov k návrhu odvodovej reformy sa ešte bude zaoberať koaličná rada. Živnostníci stále trvajú na zachovaní 40-percentných paušálnych výdavkov, umelci zase žiadajú napríklad akceptovanie niektorých netradičných výdavkov, ako daňových výdavkov. Šéf živnostenského zväzu vláde odporučil, aby hľadala dodatočné príjmy obmedzením šedej ekonomiky. Proti súčasnej podobe návrhu odvodovej reformy sú stále aj poslanci za OKS.
.jm
Juraj Kucka/
Futbalovou udalosťou týždňa bol síce zápas s Írskom, ale zaznamenať treba aj prestup reprezentačného stredopoliara Kucku z Janova do veľkoklubu Inter Miláno. Kucka stál Inter 16 miliónov eur, minimálne pol roka však ešte zostáva na hosťovaní v Janove. Mikuláš Dzurinda/
Slovenská diplomacia sa pridala k západným krajinám a za legitímnu vládu Líbye uznala protikadáffiovských rebelov. Hoci sme neboli medzi prvými, otázkou zostáva, či sme sa zbytočne neponáhľali. Bude zaujímavé sledovať, čím nás naši noví africkí partneri prekvapia. Daniel Lipšic/
Minister vnútra tvrdí, že multikulturalizmus zlyhal. Od cudzincov, ktorí budú chcieť pracovať na Slovensku, očakáva, že sa plne integrujú do spoločnosti a budú rešpektovať našu kultúru a tradície. Je podľa neho neprípustné, aby si vytvárali paralelné štruktúry s alternatívnymi pravidlami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite