Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jobsove pády

.nick Schulz .časopis .klub

Oznámenie Steva Jobsa, že odstupuje z postu generálneho riaditeľa spoločnosti Apple, prekvapivé nie je. Je to veľmi chorý muž a viesť takúto firmu nemôže byť pre niekoho s rakovinou pankreasu a ktovieakými ďalšími komplikáciami jednoduché. O Jobsovom odchode sa toho veľa popíše, väčšina sa pritom zameria na jeho úžasné úspechy. Lepšie je však zamerať sa na jeho neúspechy.

Jobs zlyhal viac ako ktokoľvek iný v Silicon Valley, možno viac než v celej podnikateľskej Amerike. Keď však hovorím o jeho zlyhaniach, myslím pritom na to, čo dokážu iba najväčší podnikatelia, a tým je poučenie z vlastných zlyhaní. Nie je to učenie sa z obyčajných chýb. Ale učenie sa z hlbokých, ponižujúcich, hlúpych a epochálnych zlyhaní.
So Stevom Wozniakom nám dali počítače Apple I. a Apple II. Predalo sa ich iba pár stoviek, boli to totálne prepadáky. Jobs bol tiež začiatkom 80. rokov architektom Lisy. Pamätáte sa na Lisu? Samozrejme, že nie. Pretože tento počítač, ktorého vývoj stál desiatky miliónov dolárov, bol totálnym zlyhaním. Apple mal krátko na to úspech s počítačmi Macintosh, ale Jobs bol vtedy mimo práce, kvôli fiasku s Lisou.
Pokračoval ďalej a vytvoril počítač NeXT. Jeho najväčším úspechom bolo, že tento stále sa kaziaci produkt kúpil Apple a Jobs sa tak vrátil do jeho rodnej firmy. A potom prišli úspechy s iPodom, iTunes, iPhone, iPad, a tak ďalej.
To, prečo je Jobs veľký podnikateľ, má svoj dôvod. Dal ľuďom niečo, o čom nevedeli, že to chcú a zároveň to urobil  pre ich životy nenahraditeľným.
Nevedel som, že potrebujem čítať Wall Street Journal v peknom malom zariadení, keď raňajkujem, keď idem metrom alebo na kávu do Starbucks. Steve Jobs to vedel. Netušil som, že si chcem robiť v počítači mixy z hudby a zobrať si to hocikde so sebou. Steve Jobs to vedel. Nevedel som, že chcem prenosné multimediálne zariadenie, ktoré umožňuje mne a mojim deťom vystreliť po zlodejských sviniaroch škriekajúcich vtákoch. Ale Jobs to vedel.  To všetko bolo možné iba vďaka zlyhaniu za zlyhaním a poučeniam, ktoré tie zlyhania so sebou prinášali.  Veľkým bankám a automobilkám dnes nedovolíme zlyhať. Jobs nám však pripomína, že je to chyba, pretože aj tú najväčšiu slávu môže predchádzať katastrofa. Nick  Schultz/
je šéfredaktor magazínu The American v americkom American Enterprise Institute. V minulosti pracoval pre FoxNews a prispieval do Wall Street Journal, Washington Post, LA Times, Slate a ďalších médií.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite