Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Trápenie s prenájmom
Kauza prenájmu budovy pre daňové úrady v Košiciach ani po mesiacoch nezaspala. Po tom, ako daňováci uzatvorili novú zmluvu s firmou okresného riaditeľa SDKÚ v Nitre Ondreja Ščurku, reagoval Fico tlačovkou, kde vyzval na odvolanie ministra financií Ivana Mikloša. Ak tak premiérka neurobí, Smer bude v parlamente iniciovať jej odvolanie. Radičová na novú zmluvu s firmou Nitra Invest nereagovala. „Myslí si, že keď sa nebude vyjadrovať, celá kauza vyhnije a nebude už nikoho zaujímať," povedal o premiérke Fico.
Jej mlčanie neprekáža len opozícii, ale aj niektorým koaličným partnerom a mimovládkam. „Ak Radičová nevyvodí zásadné personálne dôsledky, bude pre mňa hlbokým sklamaním,“ citovalo Sme Laca Oravca z Nadácie Milana Šimečku. Odmietnuť ponuku pre Ščurkovu firmu žiada aj Aliancia Fair–play.  Mikloš, pod ktorého Daňové riaditeľstvo kompetenčne spadá, pritom pred niekoľkými týždňami vyzval mimovládne organizácie, aby sa zúčastnili hodnotenia tendra. Keď to Aliancia Fair-play urobila a tender označila za neférový, vedenie Daňového riditeľstva jej názor ignorovalo.
Postoj ministra financii kritizovali aj koaliční partneri, hoci len opatrne. Šéfovi KDH Jánovi Figeľovi vadilo, že Mikloš nevypočul mimovládky, Miškov zo SaS povedal, že po návrate z dovolenky bude chcieť vysvetlenie. Líder SaS Richard Sulík je sklamaný z toho, že Fico „dostáva muníciu“ na paľbu proti koalícii a Igor Matovič označil súťaž za „svinstvo“.
Naopak, Mikloš s Dzurindom stále považujú priebeh tendra a výber Nitra Invest za transparentný, stojí za nimi aj väčšina SDKÚ. Podľa Fica Mikloš, ktorý bol práve na dovolenke v Kostarike, tam spolu s Mikulčíkom a Ščurkom „oslavujú fantastický biznis“.
Kauza sa začala v apríli po tom, ako Fico upozornil na podozrivý tender na výber budovy daniarov v Košiciach. Zákazku dostala Nitra Invest, no jej konkurent ponúkol nižšiu cenu. Súťaž bola napokon zrušená. Pre kauzu to iskrilo medzi  ministrom financií a premiérkou a nakoniec padol Miklošov priateľ  a bývalý šéf Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík po tom, ako Radičová pohrozila demisiou. Nahradil ho Igor Krnáč. V druhej súťaži bola Nitra Invest jediný uchádzač, podľa mimovládok však bola súťaž na ňu „ušitá“.  
.gaš Počkáme si
Slovensko sa nebude ponáhľať a o spornom eurovale bude náš parlament rozhodovať až ako posledný štát eurozóny, oznámila to premiérka Radičová. Nie je to práve odvážne, ale celkom rozvážne rozhodnutie. Oddiali sa vnútrokoaličná nezhoda vládnej väčšiny so SaS a OKS, aj parlamentná doťahovačka so Smerom. Ideálne by bolo, keby žiadne hlasovanie ani nemuselo byť.
.jd Strata občianstva
Levický miestny šéf SMK László Gubík podpísal sľub Maďarsku, čím sa stal jeho občanom a následne stratil občianstvo Slovenska. Je to výsledok protizákona z dielne kabinetu Roberta Fica, ktorý bol prijatý ako reakcia na maďarský zákon o občianstve pre zahraničných Maďarov. Gubík sa však slovenského občianstva odmieta vzdať a je pripravený sa oň dokonca súdiť.
.lk Slovan postúpil
Tréner Vladimír Weiss potvrdil, že to na Talianov vie. Jeho Slovan Bratislava nečakane vyradil AS Rím, a postúpil tak do skupinovej fázy Európskej ligy. Po domácom víťazstve 1:0 remizovali belasí v Ríme 1:1. Vyrovnávajúci gól Slovana strelil striedajúci Peter Štepanovský. Talianske noviny napísali, že Olympijsky štadión v Ríme zažil niečo ako antickú tragédiu.
.jm Nemusia platiť
Slovenský plynárenský priemysel nemusí zaplatiť miliardu českých korún švajčiarskej spoločnosti GEN MAN VENTURES za tzv. Duckého zmenku. Rozhodol o tom Najvyšší súd, ktorý zamietol dovolanie generálneho prokurátora proti rozsudku krajského súdu. Denník Sme a .týždeň v minulosti upozornili, že švajčiarsku spoločnosť obhajovala manželka námestníka GP Tichého.
.jm, SITA 41:1
Na jednu pracovnú ponuku, zverejnenú na  portáli Profesia.sk, reaguje v priemere 41 ľudí. Hoci sa to môže zdať veľa, v minulom roku pripadalo na jednu voľnú pracovnú pozíciu 46 uchádzačov. Z regiónov je tento pomer najpriaznivejší v Bratislavskom kraji (1:31) a najhorší v Prešovskom kraji (1:58). Čísla z portálu zdôrazňujú pretrvávajúcu vysokú nezamestnanosť, ktorá by mohla ešte rásť v prípade opätovného prehĺbenia krízy.
.lk    
Zuzana Marošová/
Come-back, ktorý sa len tak nevidí. Ale nie ten herecký, ale utečenecký. Podľa Pravdy je herečka a partnerka obvineného Karola Mella opäť na úteku. V Markíze, kde hrala seriálovú úlohu, skončila, a nevedno kde sa zdržiava. Francúzi tomu vravia déjà vu. Ján Figeľ/
Predseda KDH oznámil, že sa dohodol s dobročinnou organizáciou, ktorá od jesene získa jeho byt v Starom Meste. Ten si od mestskej časti prenajal, a potom odkúpil za 55-tisíc korún. Meno organizácie Figeľ nepovedal a zmenu vlastníctva zatiaľ neeviduje ani kataster. Jaroslav Spišiak/
Policajný prezident tvrdí, že vyšetrovanie vraždy známeho advokáta Ernesta Valka pokročilo. Na tlačovej konferencii trochu tajomne povedal, že vyšetrovanie nejde spätným chodom a vyšetrovatelia sa postupne dopracúvajú k bodom, ku ktorým sa chceli dopracovať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite