Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Tance okolo eurovalu
V súvislosti s rozhodovaním o zvýšení záruk pre zadlžené krajiny a zmenách pravidiel v eurovale sa na Slovensku viac ako o merite problému diskutuje o tom, kto s kým a za akých okolností bude o tejto téme rokovať.  Takisto prebieha súboj o to, kto bude mať v tejto politickej hre roka hlavnú úlohu. Postupne sa ukazuje, že kľúčoví budú traja ľudia: Robert Fico, Mikuláš Dzurinda a Richard Sulík.
Predseda Smeru Robert Fico využil situáciu, že Iveta Radičová pred hlasovaním o eurovale nedisponuje hlasmi Sulíkovej SaS ani štyrmi hlasmi poslancov za OKS a po stretnutí s premiérkou pozval na rokovania lídrov politických strán on. „Skutočnú moc majú predsedovia strán, Radičová nevie garantovať nič,“ zdôvodnil Fico svoje rozhodnutie. Koaliční politici na jeho iniciatívu zareagovali skôr odmietavo, rokovania však úplne nevylúčili. Všetci viac-menej vyčkávali, ako sa k pozvaniu postaví SDKÚ. Jej predseda Mikuláš Dzurinda však rokovania so Smerom nateraz odmietol a vyhlásil, že najskôr sa chcú pokúsiť dospieť k dohode vnútri vládnej koalície. „Predsedovi Smeru som sa za pozvanie poďakoval a zároveň som ho požiadal o odklad rokovania, kým nenájdeme zhodu vo vládnej koalícii,“ povedal Dzurinda. Predseda SDKÚ sa tváril optimisticky aj napriek tomu, že SaS opäť zopakovala, že na svojom postoji k eurovalu sa nechystá nič meniť. Dzurinda aj naznačil, ako by sa SaS mohla za istých okolnosti zachovať a nestratiť celkom tvár. Pomohol si pritom príkladmi zo zahraničia. „Ani zosnulý prezident Lech Kaczynski, ani český prezident Václav Klaus nechceli ratifikovať Lisabonskú zmluvu. Pán prezident Klaus nikdy nepovie, že je to dobrý dokument. Prečo ho podpísal? Nezmenil názor. Nikdy nepovedal, že to je dobrý dokument  a ani to nikdy nepovie,“ vysvetľoval Dzurinda.
Do rokovaní s lídrami politických strán sa pustil aj prezident Ivan Gašparovič, ktorý nevylúčil ani možnosť, že zorganizuje okrúhly stôl predsedov všetkých strán s premiérkou Radičovou.
Politikom sa pritom kráti čas. Na jeseň by mal parlament rozhodovať o zmenách v prvom eurovale a vzniku eurovalu číslo dva. S obidvoma týmito bodmi má však zásadný problém SaS. Sulíkova strana považuje navýšenie a zmenu pravidiel v eurovale za cestu k dlhovej únii.
.jm Krnáč podpíše
Riaditeľ Daňového riaditeľstva SR uzatvorí zmluvu o prenájme budovy v Košiciach s firmou Nitra Invest. Tú vlastní funkcionár SDKÚ Ondrej Ščurka. Igor Krnáč vyhlásil, že zmluvu podpíše na základe procesu, pri ktorom bol dodržaný zákon a výber nebol napadnutý žiadnym účastníkom súťaže. Nepodpisovať túto zmluvu odporúča Transparency International aj Aliancia Fair Play.
.eč, SITA Umelci a odvody
Umelci, ktorí sú proti návrhu daňovoodvodovej reformy, minulý týždeň presviedčali politikov, aby im zachovali možnosť uplatniť si paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmu. Umelci sú aj proti zavedeniu sociálnych odvodov na neaktívne príjmy v podobe tantiém. Minister Mihál je proti výnimke pre umelcov v oblasti paušálnych výdavkov pre možné daňové úniky.
.eč, SITA Vo väzení
Polícia zatkla bývalého poradcu premiérky Martina Novotného po jeho návrate z dovolenky v USA. Je obvinený v kauze Osrblie, spolu s dvoma podnikateľmi a bývalým veľvyslancom Igorom Líškom, ktorý tiež skončil vo väzbe. Líška prevzal údajnú províziu 30-tisíc eur z vládnej dotácie pre stavbu budovy na biatlonové majstrovstvá Európy práve v Novotného firme Via Europe.
.gaš     Dôkazy budú
Podľa novozvoleného šéfa prokuratúry Jozefa Čentéša poslanec Igor Matovič, ktorého vypočúval v súvislosti s jeho vyjadreniami o straníckej korupcii, nedodal o svojich tvrdeniach písomné dôkazy. Matovič obratom sľúbil, že tak urobí do začiatku tohto týždňa a zároveň na tlačovke napadol tri tendre na ministerstve vnútra, ktoré vraj boli „ušité na mieru“ konkrétnym producentom.  
.gaš Nový rozpočet
Ministerstvo financií predložilo vláde návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. Návrh ráta s deficitom na úrovni 3,8 percenta v roku 2012, ktorý má byť o ďalší rok znížený na 2,9 percenta. Príjmy majú dosiahnuť 15,3 miliardy eur a výdavky výšku 18,4 miliardy. Úsporný rozpočet, ktorým sa Slovensko snaží dostať pod kontrolu svoje výdavky, sa stretol s kritikou ekonomických analytikov. Vzhľadom na neistú medzinárodnú situáciu stavia na príliš optimistických makroekonomických základoch.
.lk  
Vladimír Weiss/
Má za sebou ďalší úspech: s mužstvom Slovan Bratislava porazil favorizovaný AS Rím 1:0. Weissovi pritom v zápase chýbali štyria hráči zo základnej zostavy, slabšiu zostavu postavil aj súper. V Ríme budeme hrať ako gladiátori, povedal Weiss po zápase.
 
Vladimír Vůjtek/
Po Kanaďanovi prichádza Čech. Nový tréner našej hokejovej reprezentácie má 64 rokov a viacero úspechov za sebou. Bývalý hráč Dukly Trenčín úspešne trénoval české Vítkovice a najmä ruský Lokomotiv Jaroslavľ, s ktorým dvakrát vyhral titul ruskej ligy.  Ľubomír Galko/
Podľa ministra obrany sa naša armáda stáva „bojaneschopnou“ a mierne zvýšenie rezortného rozpočtu mu nestačí. Podľa správy zo strategického hodnotenia obrany je vojenská technika desaťročia zanedbávaná a armáda by v bojových podmienkach neprežila.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite