Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ohrozenie náboženskej slobody

.otvorený list .časopis .klub

Pätnásť predstaviteľov maďarskej ľavice sa obrátilo listom na komisárku EÚ Viviane Redingovú a komisára Rady Európy Thomasa Hammarberga.

Dolupodpísaní účastníci niekdajšieho hnutia za ľudské práva a demokraciu, ktoré stálo proti komunistickému systému jednej strany v 70. a 80. rokoch, vás žiadajú, aby ste podnikli rozhodné kroky na obranu náboženskej slobody a iných základných slobôd, ktoré sú momentálne v Maďarsku ohrozené.
Maďarský parlament schválil dňa 12. júla 2011 zákon o cirkvách, na základe návrhu predloženého len dve hodiny pred hlasovaním, ktorým prišlo o svoj status viac ako sto náboženských denominácii. V zjavnom nesúlade s článkom 10 Charty základných práv EÚ a článkom 9 Európskeho dohovoru o ľudských právach bolo iba 14 denomináciám dovolené zachovať si postavenie cirkvi a práva, ktoré sú s tým spojené. Zákon v protiklade s demokratickými štandardmi, ktoré garantujú oddelenie cirkvi a štátu, stanovuje, že v budúcnosti bude o uznaní cirkvi rozhodovať hlasovanie politických strán zastúpených v parlamente. Štrnástimi denomináciami, ktoré si zachovali svoje postavenie, sú: rímska a grécka katolícka cirkev, východné pravoslávne cirkvi, luteráni a kalvíni, niektoré židovské komunity, maďarskí unitári, baptisti. Cirkvi, ktorých sa týka diskriminácia, sú: maďarskí metodisti, letničná cirkev, adventisti a reformované židovské cirkvi, Armáda spásy a Svedkovia Jehovovi, všetky islamské, buddhistické a hinduistické kongregácie, aby sme spomenuli aspoň niektoré. Nielenže sa tieto spoločenstvá stali cez noc vyvrheľmi, ale zbavili ich aj všetkých sociálnych, zdravotníckych a vzdelávacích dotácií. Mnohé z cirkví, ktoré prišli o registráciu, boli pritom lídrami v poskytovaní sociálnych služieb pre bezdomovcov, starších a chudobných. Poskytovali pomoc desiatkam tisícov osôb v núdzi vrátane Rómov, väzňov, detí a mladých. Zastavenie ich dotácii otvára cestu k sociálnej katastrofe. Viaceré z týchto vyradených cirkví prevádzkovali úspešné stredné a vyššie školy, ktoré teraz prídu o akreditáciu.
V budúcnosti budú musieť všetky teraz ostrakizované a nové cirkvi žiadať o uznanie vládneho ministra, ktorý „vyhodnotí“ ich náboženské vyznanie. Žiadosť bude musieť obsahovať aj schválenie od tajných služieb. Ak sa minister rozhodne, pošle návrh parlamentu, kde o cirkevnom statuse rozhodnú zastúpené politické strany. Schválenie bude vyžadovať dvojtretinovú väčšinu. Právo na súdny dohľad je v celom procese zamietnuté. Každá náboženská skupina, ktorá existuje menej ako 20 rokov, automaticky stráca uznanie. Žiadosť o uznanie musí podpísať viac ako tisíc občanov, čo je porušením práva na súkromie.
Členský štát EÚ sa doteraz nikdy tak neskrývane neodvážil ísť proti princípom slobody vierovyznania, rovnosti pred zákonom a oddelenia cirkvi a štátu. To všetko sú v našej spoločnej Európe uznané základné práva.  Pod sovietskou nadvládou sme v 70. rokoch v podobných situáciách organizovali vigílie na uctievaných miestach, ktoré boli zatvárané alebo ničené.  Boli naše nádeje márne? Časti tohto zákona sú iba posledným príkladom mnohých krokov späť pri obrane ľudských práv a právneho štátu v Maďarsku. Veríme, že potom, ako si preštudujete nový maďarský cirkevný zákon, začne sa oficiálne prešetrenie porušenia práv, ktoré sú vlastné všetkým Európanom. Attila Ara-Kovács, novinár, György Dalos, spisovateľ, Gábor Demszky, bývalý starosta Budapešti, Miklós Haraszti, bývalý predstaviteľ OBSE pre slobodu a médiá, Róza Hodosán, bývalý poslanec, Gábor Iványi, kazateľ, János Kenedi, historik, György Konrád, spisovateľ, Ferenc Kőszeg, bývalý prezident Maďarskej Helsinskej komisie, Bálint Magyar, bývalý minister školstva, Imre Mécs, bývalý poslanec, Sándor Radnóti, filozof, László Rajk, architekt, Sándor Szilágyi, spisovateľ, Gáspár Miklós Tamás, filozof
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite