Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Drozdy mi išli na nervy

.časopis .týždeň doma

Rozhovor s textilnou výtvarníčkou Erikou Gregušovou o jej zastrašovacom zariadení na vtákov.

.ako ste prišli na svoj vynález?
Pestujem hrozno a aróniu čiernu, čo sú čierne bobuľky, ktoré drozdy milujú. Prišli na kríček, jeden si zobol, o chvíľu doletela celá „banda“ a zožrali to. Dávala som sito, vrtuľky – nič nepomáhalo. Potom som si pomyslela, že drobnému vtáctvu by mohol nahnať strach nejaký ich prirodzený nepriateľ, teda imitácia dravca. Najprv som vyrobila takého menšieho, ale to nepomáhalo. Zistila som, že aby to bolo účinné, musí to mať určité proporcie a musí sa to hýbať. Visí to na nitkách na takej šibeničke, je to ľahké. .z čoho ste imitáciu dravca vyrobili?
(Smiech.) Telo je z octovej fľaše, cez telo som dala drevené hranolčeky, na to polystyrén. A zafarbila som to. Má to rozmery jastraba, povedzme. Už pri slabom vánku sa to stále hýbe nad viničom u mňa v záhrade. .ako vám to napadlo? Mali ste sen?
Nejako mi to napadlo, neviem. Drozdy mi išli na nervy. Priletí tam jeden, potom si nejako dávajú signály, ozobú si to. Tie potvory zistia, že je to už sladučké. Tak som uvažovala a napadlo mi to, ani neviem ako. .kedy ste si to dali patentovať?
Asi v roku 2003. Musela som na Úrad priemyselného vlastníctva dodať výkresy. Otázky nemali žiadne. Ja som to podala a oni to uznali. .chceli vidieť vášho dravého vtáka?
Nie, naživo ho nevideli. .teda zapísali váš úžitkový vzor bez toho, aby sa presvedčili, ako to funguje. Z vašej skúsenosti to odplaší drobné vtáctvo?
Môžem povedať, že na 98 percent. Drozdy si nezobli. A keď som to aj poradila známym, tak ak to urobili menšie, nefungovalo to. .čomu sa inak venujete?
Profesiou som textilná výtvarníčka, najnovšie robím veci z recyklovaného papiera. Zároveň som vášnivá vinohradníčka a záhradkárka. .ako ste odplašovali drobné vtáctvo predtým?
Dávala som zelené sito. Ale oni sa pod to dostali, potvory. .neuvažovali ste o výrobe vášho úžitkového vzoru?
Uvažovala, ale nie som už najmladšia a nemám na to. Na začiatku som oslovila jedného pána, ktorý sa najprv pre to nadchol, potom z toho nič nebolo. .koľko vás stála registrácia úžitkového vzoru?
Na moje možnosti to stálo dosť, asi tritisíc korún. Aj predĺženie stálo asi sto eur. Uvedomila som si, že na to nemám. Pol roka to už mám neplatné. .kde je teraz váš dravec?
Ešte ho mám, a vytiahnem ho, keď bude dozrievať hrozno. Je však už trochu zúbožený, poničil ho vietor. Je to účinné na plochu do 600 štvorcových metrov. .klasický strašiak by nefungoval?
Nie, dôležité je, že je to zvrchu, na šibenici. Vtáci vidia, že sa dačo hýbe. Nepôjdu tam, nenechajú sa zožrať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite