Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Roman Joch

.roman Joch .časopis .klub

Médiá smú všetko, ak nie sú Murdochove. Vo „verejnom záujme“ smú aj porušiť zákon, veď ide o „službu verejnosti“! A tak ľavicové médiá „odvážne“ uverejňovali štátne tajomstvá: od nemeckého Der Spiegel, ktorý proti prianiu vtedajšieho spolkového ministra obrany Franza-Josefa Straussa v roku 1962 zverejnil obranné plány NATO cez „Pentagón Papers“, ktoré počas vietnamskej vojny predal Daniel Ellsberg denníku New York Times až po WikiLeaks. Jednoducho, vyzradiť štátne tajomstvo, a porušiť tak zákon je in.

Keď však News of the World porušili zákon a ilegálne odpočúvali telefóny občanov, to už nie je in, to je out. Mimo rámca akceptovateľného. Prečo? Prečo v tomto prípade nejde o „verejný záujem“? Pretože ich vlastnil Rupert Murdoch, ktorý financuje mnohé pravicové médiá – a to je neodpustiteľné.
Aby bolo jasné, to, čo urobili News of the World, bol hanebný zločin, po ktorom má prísť prísny trest pre všetkých vinníkov. Ale nie je to o nič menej hanebné, než vyzradenie štátneho tajomstva, v dôsledku ktorého môžu nevinní prísť o život.  Prečo je to prvé pre médiá hlavného prúdu neprijateľné, a to druhé je prijateľné? Nie je známe, že by nejaké iné Murdochovo médium urobilo niečo protizákonné, no požaduje sa vyšetrovanie všetkých jeho médií, najmä úspešnej televíznej stanice Fox News v USA.
Predstavte si tú idylku: všetky štyri americké celoplošné stanice – ABC, CBS, NBC i CNN – sú svojou politickou orientáciou ľavicové a ich redaktori sa ani netaja sympatiami k Demokratickej strane. Potom príde Murdoch, založí televíziu Fox News, v USA jedinú celoplošnú televíziu s pravicovou orientáciou, sympatizujúcu s Republikánskou stranou. A ona v sledovanosti poráža ABC, CBS, NBC i CNN! Ó, aké bolestné, trpké, kyslé a horké pre všetkých kultivovaných, kultúrnych, vzdelaných, inteligentných samozvaných arbitrov kultivovanosti, kultúry, vzdelanosti, inteligencie a mediálno-politickej ortodoxie!
Pre intelektuálno-mediálnu ľavicu, ktorá akože chráni záujmy chudobných, robotníkov a obyčajných ľudí, je netolerovateľné zistenie, že chudobní a obyčajní ľudia Západu sú – na rozdiel od nej – v láske k svojej spoločnosti a jej kultúre vlastne konzervatívni.
Rupert Murdoch si ten väčšinový konzervativizmus ľudových vrstiev všimol a založil pre ne televíziu Fox News, otvorene proamerickú, nepochybne prozápadnú, hrdo vlasteneckú – a na jeho radosť finančne úspešnú. Ó, to bolí! Preto: Imperium Murdochi delenda est!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite