Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ďalšie české dejiny

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Uprostred leta prichádza do slovenských kín film českého režiséra Petra Nikolaeva Lidice. Dôležitý, cenný film ne využil naplno možnosti, ktoré mu scenár Zdeňka Mahlera poskytol.

Desiateho júna 1942 Československá tlačová agentúra zverejnila túto správu: „Úředně se oznamuje: Za pátrání po vrazích SS obergruppenführera Heydricha byly zjištěny nezvratné poukazy, že obyvatelstvo obce Lidice u Kladna poskytovalo podporu a pomoc okruhu pachatelů, kteří přicházejí v úvahu. Příslušné důkazy byly zjištěny bez  pomoci místního obyvatelstva, třebaže na věc bylo dotazováno. Stanovisko k atentátu, tímto projevené, je zdůrazňováno ještě dalšími činy Říši nepřátelskými, jakými jsou např.: nálezy protistátních tiskovin, skladišť zbraní a munice, ilegální vysílačky a neobyčejně velkého množství zboží, jež podléhá řízenému hospodářství, a okolností, že v aktivních službách nepřátelských v zahraničí jsou obyvatelé jmenované obce.  Protože se obyvatelé této vesnice svou činností a podporou vrahů SS obergruppenführera Heydricha co nejhlubším způsobem provinili proti vydaným zákonům, byli dospělí muži zastřeleni, ženy dovezeny do koncentračního tábora a děti dány na náležité vychování. Budovy v obci byly srovnány se zemí a jméno obce bylo vymazáno.“
Začiatkom šesťdesiatych rokov minulého storočia sa scenárista Zdeněk Mahler, po tom, ako si mnohé o lidickej masakre naštudoval, stretol s jediným mužov, ktorý ju prežil, s Františkom Saidlom. A získal jeho cenné svedectvo. Lidice ako téma pre film zaujímali všelikoho: Martina Friča, Jána Kadára s Elmarom Klosom, Miloša Formana, Alice Nellis... 
V roku 2007 získal Mahlerov scenár o Lidiciach Českého leva za Najlepší nezrealizovaný scenár. Napokon sa látka dostala k režisérovi Petrovi Nikolaevovi (Báječná léta pod psa, Kousek nebe): „Nestačí jen zopakovat historická fakta. Je přede mnou úkol vytvořit něco živoucího. Vyprávět o lidech, kteří v té vesnici žili, radovali se a měli svoje drobné problémy."
V lete roku 2011 sú už Lidice nakrútené a prichádzajú do kín. Nie je to historický veľkofilm, nie je to ani film vojnový, je to príbeh obyčajných ľudí, čo sa nespravodlivo v nesprávny čas ocitli na nesprávnom mieste. Príbeh o tom, ako malé ľudské zlyhania a nestatočnosti privedú stovky nevinných na hranicu, kde sa umiera. Aj o tom, ako sa politická mašinéria často vôbec nedá skĺbiť s normálnym životom. 
Šíma, prchký chlap v stredných rokoch, nešťastnou náhodou, teda neúmyselne usmrtí vlastného syna. Odsúdia ho na štyri roky. Kým si odpykáva trest, v jeho rodnej obci sa dejú veci. Nemci prevezmú moc v dedine, ktosi odchádza za letca do Británie, odvlečú prvých nepohodlných. List, čo mal zamaskovať chlapskú slabosť a neveru, spúšťa zničujúci vodopád udalostí, ktoré nemeckým protektorom umožnia ukuť pomstu za heydrichiádu. Roztočené koleso už nemožno zastaviť. Niečia smrť umožňuje inému žiť a nikto sa nikoho nepýta, či ten iný vôbec chce žiť – so všetkými tými spomienkami a výčitkami.
V českom filmovom priestore vzniklo za posledný čas niekoľko snímok, ktoré sa svojimi príbehmi vracajú do dejín: Protektor, Nedodržaný sľub, Habermanov mlyn, Nickyho rodina, pripomínajú, interpretujú, transponujú dejepisné fakty do umeleckej výpovede. Do Lidíc sa vložilo veľa energie – aj tej marketingovej. Prinášajú ešte stále elektrizujúcu tému. Tá partia osudu bola viac ako než krutá. Vyrazila svetu dych, hoci aj bol svet v tých dobách už zvyknutý na všeličo. Film, žiaľ, ostal kdesi na polceste. Je cenné, že vznikol; pravdepodobne bude divácky úspešný, ale – dosť cynicky povedané – história a uhol pohľadu nastolený v scenári ponúkli nahrávku na brilantný, zdrvujúci smeč, filmári však mali čo robiť, aby loptičku nezahrali do autu. Lidice (Česko, Slovensko 2011). Scenár: Zdeněk Mahler. Réžia: Petr Nikolaev. Kamera: Antonio Riestra. Hudba: Michal Hrůza a James Harries. Hrajú: Karel Roden, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Zuzana Bydžovská, Jan Budař, Marek Adamczyk a ďalší.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite