Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zázrak alebo disciplína?

.časopis .profil

Jaromír Jágr patrí k najúspešnejším hokejistom sveta, ale blíži sa do veku, keď mnohí s vrcholovým športom končia. On sa však po troch sezónach v KHL vracia do NHL – do tímu Philadelphia Flyers. Je to zázračný comeback alebo dôsledok disciplinovane vedenej kariéry?

Médiá hovoria o senzácii a ono sa to tak trochu žiada, pretože na prvý pohľad bol Jágr už akoby „odložený“. Po prvé, nie je najmladší. Po druhé, má za sebou tri sezóny v KHL, ktorá sa u nás občas a nie právom vníma ako „odkladisko“ starších a menej výkonných. Po tretie, Jágrov kontrakt na jeden rok s Flyers je rozhodne úspech.
Zázrak to však určite nie je. Ešte na svetovom šampionáte bolo vidieť, že Jágr na ľade robil pre českú reprezentáciu možné i nemožné. Aj sezóny v Omsku môže pokojne prezentovať ako úspech – a dôkazom toho je, že o túto legendu so šesťdesiatosmičkou na drese malo záujem viac zámorských klubov. Mladší môžu byť rýchlejší, ale Jágrove výkony zďaleka nestoja len na rýchlosti. Stoja na disciplíne, uvažovaní, skúsenostiach a istej vyrovnanosti. Samozrejme, že aj na šťastí. To pri ňom stálo od začiatku. .odmalička na ľade
Jágr sa narodil v roku 1972 v Kladne a vyrastal na statku v Hnidousoch. Na ľad vstúpil ako trojročný – vo veku, keď je pre mnohých trénerov dieťa ešte primalé a najmä nezrelé na to, aby sa rozhodlo pre šport. No Jaromír sa stal hokejistom ako malý – a zostal ním dodnes, keď malý ani náhodou nie je.
„Jágr je geneticky nadpriemerne disponovaný,“ hovorí o ňom športový lekár Dr. Pavel Malovič. „Okrem toho bol od detstva navyknutý na fyzickú prácu, takže námaha spojená s hokejom bola preňho prirodzená.“ Veľa znamenala motivácia – Jágr  už v šestnástich hral v českej najvyššej súťaži a po dvoch rokoch v nej sa dostal do NHL.
Začal v tíme Pittsburgh Penguins. Hrával (a stále hráva) s číslom 68 na drese, nosil ho ako pamiatku na starého otca, ktorý zahynul pri sovietskej invázii do Československa. Penguins jeho vklad vedeli oceniť a on sa vtedy rozvíjal aj pod vplyvom spoluhráča Maria Lemieuxa. S „tučniakmi“ bol do roku 2001, vtedy prestúpil do Washingtonu. Z Jágra sa stala hviezda NHL.
V sezóne 2004/2005 sa v NHL štrajkovalo, a tak svoj čas rozdelil medzi Kladno a ruský Omsk. Potom nasledovali ďalšie úspechy v zámorí. Už v roku 2006 sa Jágr stal najlepším Európanom v kanadskom bodovaní NHL.
V roku 2008 podpísal zmluvu s ruským Omskom a skúsenosti z NHL zúročil v KHL. Vyzeralo to, že do NHL sa už asi nevráti. Opak je však pravdou – v ďalšej sezóne si oblečie dres tímu Philadelphia Flyers a čaká ho plat 3,3 milióny dolárov. Kontrakt bol podpísaný na jeden rok. .hráč, ktorý sa prežehnáva
Ale zázrak to nie je. „V NHL nie sú až takou výnimkou hráči, ktorí podávajú kvalitné výkony aj v takomto veku,“ hodnotí Dr. Pavel Malovič. „Jágrovi sa navyše vyhli vážnejšie zranenia.“ Okrem toho nemal žiadne excesy typu drogy či alkohol, jeho životný štýl bol aspoň z hľadiska dosahov na zdravie pomerne vyrovnaný. Má vraj sklony ku gamblerstvu, je pravda, že istý čas jeho hráčske dlhy dosahovali vysoké sumy, on ich však splatil. To je asi jediná problematická stránka jeho psychického nastavenia. Jágr priznáva, že skúsenosti a psychická vyrovnanosť sú bonusmi, ktoré prinášajú klubu práve starší hráči.
A on sa svojej psychike venuje asi rovnako ako telu, o ktoré sa celý život stará. Hovorí o tom, že praktizuje meditáciu, verí v Boha a uznáva, že človek nemá všetko vo svojich rukách. V roku 2001 bol Jágr, ktorý pochádza, ako sám vraví, z ateistickej rodiny, pokrstený a stal sa pravoslávnym kresťanom. Každý môže vidieť, že sa na ľade prežehnáva, a v rozhovoroch priznal, že sa pred zápasmi i počas nich modlí – ďakuje Bohu aj za prehratý zápas, pretože aj z takého sa možno poučiť. .môže byť nadpriemerný
Táto sezóna s Flyers ešte môže ukázať, čo dokáže spojenie pozoruhodnej fyzickej kondície s pozitívnym psychickým nastavením. Vek naozaj nie je u Jágra problém, pretože svojimi výkonmi pravidelne zahanbuje omnoho mladších hokejistov.
Dr. Malovič je presvedčený, že od Jágra sa dá stále čakať až nadpriemerný hokej. „NHL je náročná, nielen pre samotnú hru, ale aj pre prelety a presuny,“ vysvetľuje. „Ak tréner uzná, že hráč jeho typu má individuálne potreby, čo sa týka tréningu, nevidím dôvod, aby Jágr v tejto sezóne nepodal výborný výkon.“
Do českej reprezentácie sa už Jágr vrátiť neplánuje. Ako vraví, už na to asi „nebude mať“. Realistické odhady bývali dosiaľ jeho silnou stránkou, takže uvidíme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite