Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sex pre najmenších

.martin Hanus .časopis

.na tú knihu som narazil náhodou. V jednom veľkom bratislavskom kníhkupectve som začul asi sedemročného chlapca, ako kričí na mamu, že o tom sexe to už videl u kamaráta.

Mama si pri pulte prezerala dáku knihu a zvažovala kúpu. A ja som zistil, že sme naozaj úplne osvietená krajina: na pulte sa hneď vedľa kreslenej knižky o zvieratkách skvel titul Moja prvá knižka o sexe. Ak rodič pri listovaní váha – alebo žasne –, či je kniha vôbec vhodná nie pre sedem, ale aj dvanásťročné dieťa, známy český sexuológ Radim Uzel hneď v úvode jasne píše, že „hovoriť otvorene a pravdivo“ o sexe je potrebné už od predškolského veku. Rodičom vyhovára obavy, že by mohli dieťaťu povedať „veľmi veľa a príliš skoro“. Naopak, vraj nikdy netreba odpovedať vyhýbavo ani sa uchyľovať k tradičným báchorkám.
Takže čo povedať, keď sa vás predškolské dieťa opýta, ako sa narodilo? Podľa pána Uzla a španielskych autorov knihy treba povedať všetko. Úplne všetko. Na začiatku je nakreslená postava malého dievčatka s roztiahnutými nohami s vysvetľujúcim textom: ide o „vulvu“, na ktorej sa nachádza „malý hrbolček, ktorý sa volá klitoris alebo dráždec“. Aby nedošlo k rodovej diskriminácii, ďalej je opísaný penis a erekcia, ako vyteká semeno a nastáva ejakulácia. Pri ďalších obrázkoch objasňujú podstatu aktu slová: „Keď muž ejakuluje v pošve ženy, spermia môže dôjsť až k vajíčku, ktoré medzitým putuje do vajíčkovodu.“ Veľké tajomstvo detstva je zrazu odhalené.
No predškolskému dieťaťu by nemali uniknúť ani ostatné detaily: na obrázku so súložou mu rodič prečíta, ako „penis stvrdne“ a „pošva zvlhne“, ako „vystrekne semeno“ a príde „vyvrcholenie“. Aby dieťa pochopilo, že pohlavný styk, ktorý vedie k „vzniku dieťaťa“, nemusia rodičia s tromi deťmi robiť v živote „len trikrát“, je tu kapitola o tom, ako si otecko navlieka prezervatív, vďaka ktorému „zostane semeno v tomto gumovom obale“. Ak máte doma príliš zvedavého prváčika, pridajte mu ďalšie sústo: „Stáva sa, že žena otehotnie, keď muž ejakuluje na okraji pošvy.“ Detskú fantáziu podnecuje na obrázkoch priebeh pôrodu, hravé spermie, milé stoporené údy a všetko, čo by osvietené dieťa 21. storočia malo vedieť. Skrátka ideálna knižka na dobrú noc. Alebo chcete vari svojmu dievčatku čítať báchorky o Červenej čiapočke?
A pozor, milí rodičia. Ak náhodou zapochybujete, či autori spolu so sexuológom nepatria skôr do blázinca než na policu v detskej izbe, tak sa nad sebou ešte raz zamyslite. Veď ako uzatvára Radim Uzel, knižka pomáha „pri upevňovaní sexuálneho a reprodukčného zdravia najmladšej generácie“.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite