Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Družstvami proti malárii!

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

Na svete sa podľa dipterológov, teda odborníkov na dvojkrídly hmyz, potuluje vyše tritisícpäťsto druhov komárov, v Európe sto a na Slovensku päťdesiat. Dá sa vôbec proti takejto presile ubrániť? Vieme, aké riziká nám hrozia?

V štyridsiatych a päťdesiatych rokoch 20. storočia sužovali Slovensko, najmä jeho východ, epidémie malárie. K šíreniu tejto choroby prispeli práve komáre. A hoci bolo vtedajšie Československo v roku 1963 medzinárodne uznané za oblasť bez malárie, situácia sa môže hocikedy zopakovať. O prenos pôvodcu choroby sa pričinil komár anofeles škvrnitokrídly (Anopheles maculipennis), ktorý síce najradšej cicia teplokrvné zvieratá, ale občas si spestrí jedálny lístok aj ľudskou krvou. V tejto neradostnej situácii paradoxne pomohla iná neradostná situácia. Ako vieme, podľa vzoru našich sovietskych bratov a ich kolchozov sa na slovenskom vidieku po roku 1948 rozpútal ošiaľ zakladania jednotných roľníckych družstiev. A tak sa dobrovoľne-povinne väčšina teliat, kráv, volov a hoviad z jednotlivých drobných gazdovstiev sústredila do družstevných kravínov, kde malárii odzvonilo.
Dnes, keď sa dediny opäť vracajú do starých predznárodňovacích koľají, môže obávané ochorenie opäť kedykoľvek zaklopať na dvere. Našťastie sa na Slovensku malária nevyskytuje, a preto ju komáre ani nemôžu preniesť. To, že nás počas pikniku pri vode uštipne anofeles, ešte neznamená, že si domov v krvi prinesieme plazmódium, teda pôvodcu malárie. Na Slovensku by musela byť veľká skupina chorých a veľká populácia infikovaných komárov, aby došlo k prenosu pôvodcu tejto choroby. Inými slovami: ak by sme doviezli do niektorej z našich záplavových oblastí desať maláriou nakazených Stredoafričanov, mohol by sa od nich nejaký komár nakaziť a chorobu preniesť, ale ani v takom prípade by nešlo o epidémiu. .trocha paniky ešte nikoho nezabilo
Nedajte sa však učičíkať lacným optimizmom. Komáre totiž prenášajú desiatky druhov vírusov. U nás môžu šíriť napríklad vírus Ťahyňa. Volá sa po rovnomennej obci na východnom Slovensku, kde ho v roku 1958 po prvý raz objavili, a teraz je rozšírený po celej Európe. Spôsobuje chorobu podobnú chrípke, sprevádzanú stratou chuti do jedla, celkovou slabosťou a únavou. Patrí do skupiny takzvaných kalifornských arbovírusov a v niektorých prípadoch môže spôsobovať zápal mozgových blán, atypický zápal pľúc a choroba môže dokonca skončiť aj smrťou. Ešte nebezpečnejší je vírus West-Nile. Z prejavov podobných chrípke môže rovnako prerásť až do zápalu mozgových blán. Potenciálne riziko predstavuje aj u nás, pretože epidémia prepukla v Rumunsku, čo nie je tak ďaleko. A jeden prípad nakazenia človeka zaznamenali na južnej Morave. Nech je nám útechou, že úrad verejného zdravotníctva o možnom riziku vie. V minulosti totiž poskytol informácie o viacerých vírusových ochoreniach, ktoré by u nás mohli šíriť komáre. Je medzi nimi aj hemoragická horúčka Dengue. Zoznam chorôb, ktoré môžu u nás prenášať komáre, sa však týmto nekončí: komu by sa málilo, máme tu ešte vírus Čalovo, ktorý spôsobuje horúčky, vírus Lednice alebo Sindbis. Našťastie, žiadny z nich zatiaľ neprepukol u ľudí. Vírus Saint Louise spôsobuje encefalitídu, bol zatiaľ potvrdený iba v Amerike, čo sa však hocikedy môže zmeniť.
 
.dirofilária ohrozuje aj ľudí
V posledných rokoch najmä počas uhorkovej sezóny psíčkarov rozrušuje správa, že psy zomierajú na akési „srdcové červy“. Ide o dirofilárie. Sú to tenké parazitické červy, ktoré u psovitých šeliem spôsobujú chronické choroby srdca a dýchacích orgánov, pričom môžu skončiť aj smrťou. Ako inak, prenášajú ich komáre. Prvé prípady sa vyskytli v roku 2005 v Komárne a vo Vysokej pri Morave. Choroba je, bohužiaľ, prenosná aj na človeka, netreba sa jej však báť, lebo, na rozdiel od psov, u človeka sa nikdy nekončí smrťou. .nekupujte použité pneumatiky
V Európe sa v posledných rokoch začal šíriť tropický komár tigrovaný (Aedes albopictus). Veľa radosti si s ním neužijú ani dipterológovia, lebo prenáša veľmi nebezpečný vírus Chikungunya, ktorý spôsobuje vysoké horúčky, bolesti kĺbov, hlavy a svalov, vyrážky, krvácanie z nosa a ďasien. Hoci tento komár pochádza pôvodne z Ázie, vírus bol izolovaný až v Strednej Afrike. Meno pochádza zo svahilčiny, znamená „kráčať sklonený“ a je odvodené od držania tela nakazených osôb. Zaujímavý je spôsob, akým sa táto pliaga presunula z Japonska do Spojených štátov. Stalo sa to pri prevoze použitých pneumatík. V Japonsku do nich napršalo, komáre do nich nakládli vajíčka a v USA sa z nich vyliahli komáre. Po párení už vajíčka kládli do miestnych liahnísk, ktorým môže byť hoci aj plechovka z konzervy, naplnená dažďovou vodou. Neskôr sa opäť prostredníctvom použitých pneumatík tento druh komára dostal z Ameriky do Európy. Prví doplatili na zvýšený dopyt po tejto komodite Albánci, bolo to koncom sedemdesiatych rokov minulého storočia. Odvtedy sa vírus objavil aj inde, najbližšie napríklad v Nemecku. Na Slovensku ho, chvalabohu, ešte nezistili. Asi sa u nás zatiaľ kupuje menej ojazdených pneumatík. .prenášajú komáre vírus HIV?
V súvislosti s komármi a ich schopnosťou prenášať niektoré vírusy či myxomatózu – ochorenie králikov – sa mnohí obávajú šírenia HIV. Niet dôvodu na paniku. Z biologického hľadiska totiž nie je možné, aby sa vírus HIV množil v komárom tele. Evolučne si títo dvaja akosi nepadli do nôty. Nehovoriac o tom, že preniesť vírus HIV vo všeobecnosti nie je žiadna hračka. Nepriamym dôkazom je skutočnosť, že v oblastiach zamorených komármi nezaznamenali vzostup výskytu AIDS v porovnaní s ostatnými územiami. Autor je zoológ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite