Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kam na dovolenku? Predsa na Route 66!

.eva Čobejová .časopis .médiá

Premiéra dokumentárneho road-movie Route 66 - Mainstreet U.S.A, od českých tvorcov Tomáša Zindlera a Martina Blažeka, sa paradoxne udiala na slovenskej Dvojke. To by zvádzalo na podozrenie, že išlo o nekvalitný produkt, ktorý sa Čechom nehodil do vysielania, ale slovenská verejnoprávna televízia je už vďačná za hocičo.

Prezraďme pointu dopredu: nebol to tento prípad, bol to ideálny dokument na leto, keď rozjímate o dovolenke a zrazu máte pred sebou na obrazovke partiu 26 Čechov aj Slovákov, ktorí sa vyberú do USA splniť svoj sen. Chcú na motorkách prejsť legendárnu Route 66 z Chicaga do Los Angeles, čo je takmer 4 000 kilometov. Tá partia je rôznorodá, sú tam sivovlasí muži, manželské páry v stredných rokoch a zopár mladších ročníkov. Všetci si plnia sen prejsť legendárnu cestu Route 66,  jeden zo symbolov Ameriky.
Spočiatku ten film vyzerá na akési rodinné video, keď si pár kamarátov zaplatilo kameramana, aby zaznamenal ich dovolenku. Lenže našťastie sa to vyvíja inak, pretože naplniť 70 minút len nejakými chlapáckymi žartíkmi a zábermi na putujúce motorky by bola úplná nuda. Ten film však nakrútili nadšenci, ktorí sú navyše aj profesionáli, ovládajú strih, hudbu, kameru a navyše majú reportérsky talent. Popri jednoduchom príbehu partie motorkárov sa paralelne rozvíja aj príbeh Route 66. Nachádzajú zaujímavých ľudí, ktorí majú s touto cestou niečo spoločné. Bluesman im o nej zaspieva pieseň, spisovateľ recituje báseň a poeticky rozpráva o ceste-inšpirátorke, Indián zatancuje, drobní podnikatelia rozprávajú, ako cesta živila ich drobný biznis, pamätníci spomínajú, ako pri nej vyrastali – no a zopár staručkých nadšencov rozpráva o tom, ako z pustnúcej cesty, ktorá už splnila svoj účel a chátrala, urobili historickú pamiatku, po ktorej sa dnes jazdí pre radosť.
Pripomeňme, že U.S.ROUTE 66 otvorili v roku 1926, keď Fordove závody začali masovo vyrábať autá a tie potrebovali kvalitnejšie cesty ako archaické hradské, ktoré kedysi vytvorili Indiáni či bieli osadníci. Cesta priniesla do oblastí, cez ktoré viedla, prosperitu, okolo nej vznikali tradičné pumpy, motely, ale aj celé mestečká. V šesťdesiatych rokoch bola cesta symbolom voľnosti a slobody. A potom prišiel koniec. Úzka cesta nestačila pre narastajúcu dopravu, budovali sa nové diaľnice a R 66 bola odsúdená na zánik. Pumpy, motely, bufety okolo nej krachovali. Až kým sa zopár nadšencov nerozhodlo presadiť zákon o R 66 ako historickej pamiatke – a dokonca aj dotácie pre tých, čo podnikali popri legendárnej ceste. Vznikla široko rozvetvená asociácia združujúca vyznávačov R 66 – a svoju pobočku má aj v Česku. Práve ona organizuje zájazdy pre ľudí, čo si chcú splniť americký sen na R 66. Ten aj v dokumente vyzeral veľmi lákavo. Route 66 - Mainstreet U.S.A., Dvojka, 6. Júla
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite