Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Homo asapiens Rada Ondřejíčka

.rado Ondřejíček .časopis .lifestyle

Okrem kliešťov a podobnej hávede prebudilo hrejúce slnko k aktivite aj odborárov. Kovácki, železničiarski, vodičskí, prepravcovskí a ďalšie druhy sa pchajú pred objektívy a neprestanú s tým, až kým zasa nebude zima. Ale všimli ste si niekedy, že by medzi nimi postávali a z bagiet odštipkávali odborári zastupujúci pracovníkov z reklamy, marketingu a ďalších typicky asapiensovských odvetví?

A viete, prečo ste si to nevšimli? Pretože v takýchto odvetviach odborári neexistujú. A čo je ešte lepšie, Zákonník práce, proti ktorého zmenám by sa dalo protestovať, nikoho z tých tisícov ľudí nezaujíma. Môžu si jeho parlamentní tvorcovia donekonečna nahovárať, že ho stvorili pre všetkých a trvať na jeho materinských, za ručičku vedúcich ustanoveniach.  
Svet Homo asapiens je postavený na celkom iných princípoch ako na 40-hodinovom pracovnom čase týždenne a celozávodných dovolenkách. Pracovný čas je vymedzený „kým to nebude hotové“ a nikto sa nad tým nepozastavuje, rovnako ako nikto nerieši nepreplácané nadčasy a pracovné víkendy. Ak by v tomto prostredí mali fungovať odbory, mohli by sa reklamné agentúry, marketingové alebo produktové oddelenia pokojne rozpustiť. Odborársky naturel je presný opak osobnej zanietenosti a ambícií, ktorými sa ľudia v takýchto profesiách vyznačujú a sú na to väčšinou aj patrične hrdí. Je v tom kus sebazničujúceho romantizmu podobného stredovekým rytierom ochotným prísť aj o život, ak im to pomôže dosiahnuť cieľ vymaniť sa z priemernosti.
Okrem množstva životných nevýhod súvisiacich s pracovnoprávnou anarchiou a nepísanými dohodami stojacimi mimo všetkých právnych noriem, je tu aj jedna zásadná výhoda. Ľudia, ktorí sa raz v takejto brandži uchytia a zvyknú si na jej pravidlá, sa už nikdy nemusia báť o prácu. Nepotrebujú sa združovať, aby si vydobyli svoje zamestnanecké práva, pretože vďaka vlastnej šikovnosti a nenahraditeľnosti si oni vyberajú zamestnávateľov, a nie naopak, ako je to bežné vo zvyšku sveta. A to je pocit istoty, aký nedokáže zaručiť žiadny Zákonník práce alebo poskytnúť zamestnanecké odbory, dokonca ani keby neboli skorumpované a neschopné. Autor je debutujúci spisovateľ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite