Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Roman Joch

.roman Joch .časopis .klub

Posledný júnový týždeň v Prahe dostal označenie „týždeň slobody“. Začiatkom týždňa sa v Černínskom paláci, sídle Ministerstva zahraničných vecí, konala konferencia, ktorá pripomenula 20. výročie konca Varšavskej zmluvy. Áno, tej Varšavskej zmluvy, ktorej tanky nám v auguste 1968 tak nežne poskytli „bratskú internacionálnu pomoc“. A potom u nás 23 rokov zostali...

Týždeň slobody sa začal happeningom – na pontóne na Vltave umiestili ružový tank T -34. Niektorí čitatelia si to ešte pamätajú: pred dvadsiatimi rokmi (vtedy) mladý umelec natrel sovietsky tank, ktorý stál v Prahe ako pamiatka oslobodenia mesta sovietskou armádou v roku 1945. Lenže: sovietska armáda Prahu v máji 1945 neoslobodila; bola to iná ruská armáda – armáda protisovietskeho generála Vlasova, ktorá sa v posledných dňoch vojny postavila proti nemeckým spojencom a uchránila pred nimi Prahu (aby sa potom vzdala na západe Američanom, ktorí vlasovcov odovzdali Stalinovi, t. j. na smrť). Po tom, čo vlasovci vytlačili z Prahy Nemcov, vstúpila už do oslobodeného mesta Červená armáda, ktorá, vždy podľa takej „presnej“ komunistickej historiografie, Prahu „oslobodila“.
V roku 1991 však sovietske tanky v očiach Čechov a Slovákov viac reprezentovali rok 1968 než rok 1945, a tak mladý umelec sovietsky tankový pamätník premaľoval naružovo. Čím sa dopustil vandalstva, hrozil mu trest a tank bol umytý. Aby umelca podporili, pravicoví antikomunistickí poslanci Federálneho zhromaždenia v montérkach s nápisom „Federálne zhromaždenie“, tank opäť natreli naružovo (a policajti, ktorí sa na to pozerali, ich nemohli zatknúť).
Posledný deň júnový a prvý deň júlový sa v Prahe konala konferencia oslavujúca Ronalda Reagana. Na konferencii vystúpila napríklad bývalá ministerka zahraničných vecí USA Condoleezza Ricová, bývalý guvernér Kalifornie Wilson či člen vedenia republikánov v Snemovni reprezentantov McCarthy. Sponzorovala ju americká Reaganova nadácia, ktorá v tomto roku – pripadá naň 100. výročie narodenia Ronalda Reagana – organizuje jeho oslavy v mnohých krajinách sveta. Storočnica má heslo „Ronald Reagan inšpiroval slobodu, zmenil svet.“ Presne.
Je to patričné a správne, pretože žiadny zahraničný štátnik neurobil pre návrat slobody do strednej a východnej Európy toľko, ako práve Ronald Reagan. Mierovou cestou privolal v sovietskom bloku zmeny, ktoré nám priniesli slobodu.
Škoda len, že keď si chceme pripomenúť niečo, čo sa týka našej slobody, musíme ísť až dvadsať rokov do minulosti. Nič novšieho totiž niet.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite