Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tichého susedmi sú aj sponzori Smeru

.marek Vagovič .matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Dočasný šéf prokuratúry vlastní dom s rozsiahlym pozemkom v luxusnej štvrti Strmé vŕšky neďaleko Bratislavy. Tichý tvrdí, že ho postavil za osem miliónov korún.  

.ladislav Tichý je prokurátorom od roku 1986. Dlhé roky bol radovým prokurátorom, vyšvihol sa až po zvolení Dobroslava Trnku za generálneho prokurátora. Od decembra 2005 bol jeho prvým námestníkom, od februára 2011 je dočasným šéfom Generálnej prokuratúry. Dokedy, závisí od prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý si dáva s vymenovaním Jozefa Čentéša načas.  
Tichý má trvalé bydlisko v obyčajnom petržalskom paneláku. Spolu s manželkou však býva v Záhorskej Bystrici, kúsok od Bratislavy. Konkrétne v luxusnej štvrti Strmé Vŕšky – v roku 2000 si tam postavili dvojpodlažný dom s podlahovou plochou 217 štvorcových metrov. Pomerne slušný je aj pozemok, na ktorom sa dom nachádza – 1 350 štvorcových metrov.   
Hoci také domy sa dnes predávajú aj za niekoľko desiatok miliónov korún, Tichý tvrdí, že ho s manželkou nadobudli za oveľa nižšiu sumu. „Postavili sme si ho za 8 045 796 korún.“ Tichého príjmy do momentu nadobudnutia domu (rok 2000) nie je možné zistiť – GP sprístupnila .týždňu len jeho plat od roku 2004, keď sa stal funkcionárom prokuratúry (približne 1,2 milióna korún ročne).
Tichého príjmy do roku 2004, kým nebol vo funkcii vedúceho prokurátora, prokuratúra odmietla zverejniť. „Prokurátor má právo aj na primerané utajenie údajov o svojej osobe a jemu blízkych osobách.“. Zrejme to však nebude horibilná suma: Trnka, ktorý pracuje na prokuratúre od roku 1988, pričom na rozdiel od Tichého je vo funkciách už od roku 1993, totiž zarobil do roku 2004 len približne 7,5 milióna korún.
Je teda pravdepodobné, že Tichého dom „zatiahla“ jeho manželka Danuše, ktorá je od roku 1991 advokátkou. A tá zrejme nezarába zle, keďže zastupuje rôznych klientov v miliónových sporoch. Napríklad spomínanú švajčiarsku firmu Gen Man Ventures, ktorá žiada od štátu za jednu z tzv. Duckého zmeniek miliardu korún.
Ak uspeje, tak to bude aj vďaka Trnkovi, ktorý podal v prospech tejto firmy, ktorú zastupuje Tichého manželka, mimoriadne dovolanie. Hlavným problémom teda nie sú Tichého oficiálne príjmy ani na pohľad nízka cena za dom, ktorý si postavil s manželkou, ale to, že môžu profitovať aj z kontaktov a rozhodnutí GP.
Tichý však tvrdí, že do práce manželky nezasahuje, ani nie je informovaný o jej kauzách. Odmieta tiež, že v prípade rozhodovania o spomínanej zmenke je v konflikte záujmov. „Vo veci som nerozhodoval, ani som do nej iným spôsobom nezasahoval. Nikomu však nie je možné zabrániť, aby sa s podnetom obrátil na prokuratúru.“
Mimochodom, Tichého susedmi na Strmých Vŕškoch sú aj Juraj Široký a Jozef Brhel: so sponzormi Smeru si môže kývať z okna. Na ulici, kde býva, má dom aj Širokého človek v harvardských fondoch a bývalý podpredseda predstavenstva Transpetrolu Vladimír Balaník. Kúsok ďalej vlastní obrovskú vilu aj Ladislav Vaškovič, v minulosti obvinený z tunelovania VÚB. Trestné stíhanie bolo neskôr zastavené.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite