Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aligátoria hruška

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Na pohľad nevyzerá dvakrát vábne, niektorí dodnes okolo neho prejdú v obchode so štítivým výrazom na tvári. Hruškovec americký – tak sa oficiálne volá toto divné rapavé ovocie, ale všetci ho skôr poznáme pod menom avokádo.

Radí sa oficiáne medzi ovocie, možno preto, že dozrieva na dvadsaťmetrových stromoch, má dužinu a v strede veľké jadro. Najčastejšie sa však pripravuje naslano čiže ako zelenina. Má jemnú, charakteristickú chuť, ktorú si len tak nepopletiete a konzistenciou pripomína to najlepšie roztierateľné maslo na svete. Nie je to náhoda, pretože avokádo skutočne takýmto prírodným maslom je. Obsahuje totiž okrem poriadnej dávky železa, magnézia a draslíka až 35 % prírodných a zdravých tukov. Aj preto sa môže rovno zo šupky vyjedať tak, že si ho posolíme a ihneď natrieme na chlieb. Avokádo je také zdravé až hanba, je to suverénne najvýživnejšie ovocie na svete.
Pochádza z južnej Ameriky a všade ho volajú trochu inak. Akoby si s tým škaredým zeleným a v niektorých prípadoch hnedým poďobaným čudom nevedeli rady. Aztékovia ho volali ovocím plodnosti, v Indii je to maslové ovocie a niekde ho volajú aligátoria hruška, lebo sa vraj jeho šupka podobá na aligátoriu kožu. Najhoršie avokádo dopadlo vo svojej pravlasti. V strednej a južnej Amerike mu hovoria aguacate – čo vo veľmi voľnom a slušnom preklade vraj znamená semenník. Nebudeme však povrchní, vzhľad predsa nič neznamená, nám predsa ide o vnútro. A vnútri avokáda sa schováva chutná zelená dužina.
Na počudovanie, aj keď je avokádo také zdravé, používa ho v kuchyni u nás ešte stále málo ľudí. Je pravda, že avokádo nás môže nemilo prekvapiť, keď nevieme, ako naň. Je to predsa len cudzí návštevník a treba s ním opatrne. Aby ste neskončili celí zamazaní od zeleného blata, je tu pre vás zopár dobrých rád. Avokádo sa neodporúča jesť, pokiaľ je ešte tvrdé. Také ho zvyčajne aj kúpite na trhu alebo v supermarkete. Avokádo sa je až vtedy, keď zmäkne. Po nákupe ho teda pokojne položte voľne k ovociu a zo dva dni si ho nevšímajte. Potom zoberte nôž a pozdĺžne ho nakrojte tak, abyste cítili jadro. Avokádo chyťte a potočte obidve nakrojené polovice proti sebe, akoby ste otvárali zaváraninovú fľašu. Avokádo sa vám ľahko rozpolí, že v jednej polovici ostane lesklé jadro. To elegantne vyberiete tak, že do neho zaseknete nôž a potočíte ním. Jadro sa krásne uvoľní. Šupku odstránite ďalším trikom. Polievkovou lyžicou zájdete pod kožu a tlačíte. Dužina vám sama pôjde do lyžice a vy ju potom čistí a usmievaví môžete spokojne nakrájať alebo rozmliaždiť. Podľa toho, či avokádo chcete použiť do šalátu, alebo ako základ do svetoznámej aztéckej avokádovej pomazánky guacamole.
Avokádo nikdy nedávajte dozrievať do chladničky, v chlade zvnútra sčernie a nebude sa dať jesť. Pokiaľ chcete avokádom dozdobiť šalát či nejaký pokrm, vždy ho hneď po vydlabaní pokropte poriadnou dávkou citrónu alebo limety. Iba tak vám na vzduchu nezoxiduje a ostane krásne zelené. To urobíme aj pri výrobe spomínaného guacamole. Rozmliaždenú dužinu avokáda pokropíme jednou limetou, nasekáme k nej malú cibuľku, dužinu z jednej paradajky,  čili papričku – najlepšie jalapeño – a cesnak. Výdatne zelenú zmes zalejeme kvalitným olivovým olejom a dáme napospas nedočkavým žrútom. Kto nie je veľkým priaznivcom ostrých mexických chutí, guacamole mu bude určite rovnako lahodne chutiť aj v úplne zjednodušenej verzii s avokádom, cesnakom, citrónom a olivovým olejom. Autor je scenárista.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite