Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lučanský: Mello nie je na Slovensku

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Karol Mello bol jeden z mála svedkov, ktorý bol ochotný vypovedať proti Mikulášovi Černákovi, takže som nechcel, aby sme naňho robili búdy, hovorí bývalý riaditeľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) v Banskej Bystrici Milan Lučanský.

.prečo ste v deň, keď súd pustil Mella na slobodu, poslali riaditeľovi ÚBOK Petrovi Krajíčkovi esemesku s textom: Hľadáte Mella?
Keď som bol minulý rok bez udania dôvodu odvolaný z funkcie, páni Lipšic a Spišiak sa vyjadrili, že polícia chytila Mella až po odvolaní funkcionárov ÚBOK. Dosť sa ma to dotklo, tak som napísal Krajíčkovi esemesku, či ho nepotrebujú zadržať. Poznám určitých ľudí, cez ktorých by som možno vedel zistiť, kde sa nachádza. .vy viete, kde sa momentálne nachádza Mello?
Mám také informácie, kde by sa mohol nachádzať. .predpokladám, že na Slovensku už nie je.
Nie, na Slovensku nie je. .ako to môžete vedieť?
Vy si myslíte, že keď som odišiel z polície, tak som prerušil všetky kontakty s informátormi, respektíve s ľuďmi, ktorí pre nás robili? Mnohí ma vyhľadávajú aj sami. .krátko pred tým, ako ste Krajíčkovi poslali tú esemesku, bola na ministerstve vnútra porada k Mellovi, na ktorej bol aj prokurátor Peter Šufliarsky. Odkiaľ ste vedeli, o čom sa na tej porade bavili?
V ten deň sme išli s bývalým kolegom Ivanom Ševčíkom do Bratislavy. V rádiu sme počuli, že bol prepustený Mello. Hovorili sme si, že to nie je možné, tak som napísal Krajíčkovi. O žiadnej porade som nevedel, pán Šufliarsky mi nevolal ani neposlal esemesku. .je pravda, že v noci ste rovnakú esemesku ako Krajíčkovi poslali aj policajnému viceprezidentovi Jánovi Vaľovi – priamo z oslavy 40. narodenín Roberta Kaliňáka?
Poslal som mu ju cestou domov. Chcel som vedieť, či niečo robia s tým Mellom, či ho chytili a podobne. Tak som mu napísal, keďže s pánom Vaľom naďalej vychádzam normálne. .aký máte vzťah s Kaliňákom?
Taký neutrálny. Možno taký istý, ako s vami. .mne nechodíte na oslavy narodenín.
Bol som na tej oslave, ale inak sa s pánom Kaliňákom nestretávame. Dodnes mu vykám. .poznáte sa osobne s Mellom?
Nie. V roku 1997 som ho raz predvolal na výsluch. .vedenie polície a ministerstva vnútra však tvrdí, že ste ho spolu s kolegami z vedenia ÚBOK kryli.
To nie je pravda. Mello najskôr vystupoval ako svedok v prípade vraždy Pavla Lenárta. Keď sme ho zadržali, odmietol vypovedať. Potom si vstúpil do svedomia – dokonca sa chcel konfrontovať s Mikulášom Černákom, ktorý to však odmietol. Po vypočutí sme Mella pustili, to je všetko. .neskôr vyšlo najavo, že Mello je podozrivý z objednávky vraždy v Moste pri Bratislave. Vedenie polície vás žiadalo, aby ste ho našli, keďže sa začal skrývať – vy ste to však údajne odmietli.
Je pravda, že na jednej porade vedenia v Bratislave nám navrhli, aby sme ho predvolali, že oni potom naňho skočia s kukláčmi. Ja som s tým však nesúhlasil, keďže Mello bol jeden z mála svedkov, ktorý bol ochotný vypovedať proti Černákovi, takže som nechcel, aby sme naňho robili takéto búdy. Dali sme im však všetky podklady aj kontakty – jeden čestný policajt dokonca vytiahol Mella na stretnutie do Prievidze. .čo mu povedal? Nevaroval ho, že po ňom ide polícia?
Určite nie. .mello však zmizol.
Môžete ho pokojne posadiť aj na detektor lži. Svedomie by si mali spytovať skôr tí, ktorí poslali do malej Prievidze kukláčov, ofóliované autá a podobne. Mello nie je sprostý – viem, že volal aj tomu policajtovi, že ho oklamal, keď mu tvrdil, že polícia po ňom nejde. Stačilo mu prejsť sa po Prievidzi a vedel, o čo ide. Prievidza nie je Bratislava. .polícia ho dlho nevedela nájsť, hoci týždenník Plus 7 dní zverejnil fotky, na ktorých je s rodinou na pláži v Španielsku. Máte na to nejaké vysvetlenie?
Tie fotky som mal ako prvý, ešte predtým, ako boli zverejnené. Odovzdal som ich policajtovi z oddelenia cieľového pátrania. Okamžite bol dohodnutý spoločný postup so španielskou políciou. .napriek tomu ho polícia nechytila, podarilo sa to až minulý rok. Mello mal dokonca vypovedať, že v Maďarsku sa stretol s jedným policajtom, ktorý mu poradil, že sa má skrývať.
Pozrite sa, aj ja vás môžem bez dôkazov obviniť, že ste pomáhali Mellovi. To nebola moja zodpovednosť, ja som mal na starosti Miloša Kaštana. Napriek tomu som bol rád, že Mello bol nakoniec zadržaný – mohol totiž povedať, ako to bolo naozaj. Mimochodom, viete, čo povedal neskôr Mello na pojednávaní? Že človek, s ktorým sa stretol v Maďarsku, nebol policajt, ale príslušník SIS.   .takže vy tvrdíte, že v skutočnosti ste Krajíčkovi napísali preto, že chcete polícii pomôcť?
A prečo by som mu inak posielal tú esemesku?  .prečo nejdete vypovedať?
Z akého dôvodu? Za to, ako sa so mnou bavili? .mohli by ste sa očistiť. Takto to vyzerá, že chcete Mella kryť.
Viete, čo mi povedal Krajíček, keď som mu poslal tú esemesku? Milanko, ak budeme mať problém chytiť ho, tak sa ti ozveme. Mám sa im núkať? Nebuďte smiešny. Mimochodom, viete o tom, že pán Spišiak ma päť hodín prehováral, aby som zostal v polícii? Viete, ako sa teraz cítim?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite