Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Miliardár ide do politiky

.eva Čobejová .časopis .profil

Už sa zdalo, že ruská politická scéna nemá žiadnych nových hráčov. Premiér Putin založil na svoju podporu široký Národný front a politický boj sa skončil. A zrazu prišiel on.

.niežeby Michail Prochorov bol reálnym rivalom Vladimíra Putina, dokonca zatiaľ verejne o funkcii prezidenta ani nechce hovoriť. No predsa len jeho oznámenie o vstupe do politiky sčerilo dosť nudnú politickú scénu Ruska.
Michail Prochorov, 46-ročný podnikateľ, je podľa niektorých zdrojov dnes tretím najbohatším mužom Ruska, podľa iných mu patrí druhá, ba možno aj prvá priečka. Určite nie je chudobný – a keďže je stále slobodný, hovorí sa o ňom aj ako o najžiadanejšom ruskom ženíchovi. Na vohľadoch už bol – akurát nie u ženy, ale v politickej strane Pravá vec. A boli aj zásnuby. A celé sa to zavŕši 25. júna na straníckom sneme. .tá pravá
Politická strana Pravá vec vznikla v roku 2008 spojením troch liberálnych hnutí a za jej iniciátora v pozadí považujú Dmitrija Medvedeva. Pravá vec mala byť liberálnou stranou presadzujúcou modernizáciu Ruska a záujmy podnikateľov, akurát sa od predchádzajúcich liberálnych projektov mala líšiť svojím neantagonistickým vzťahom ku Kremľu. Pôvodne mala podporovať Medvedevove politické ambície, ale po Putinovej ofenzíve s Národným frontom musela zmeniť stratégiu. Nik sa už ani nechcel postaviť na jej čelo. Kandidáti sa išli poradiť s Putinom, a potom ponuku odmietli. Aj Prochorov najprv odmietol. Ale v polovici mája svojim kolegom vo firme napísal, že zmenil rozhodnutie, vstupuje do politiky, je to vraj náhle rozhodnutie, ktorým prekvapil aj sám seba, ale že ho dokonca podporuje aj sestra, ktorá nenávidí politiku.
Svetové médiá tá správa zaujala najmä preto, že hľadajú analógiu s osudom Michaila Chodorkovského, ktorý pre svoje politické ambície skončil za mrežami. Lenže toto je zrejme trošku iný prípad.
Ruské médiá špekulujú iba o tom, či si Prochorov išiel k Putinovi iba po súhlas, alebo či ho Putin sám vyzval, aby sa strany ujal a vytvoril tak pre jeho ľudovejšiu, sociálne orientovanú stranu pravicového koaličného partnera, ktorý by mohol prísť aj s návrhmi na nepopulárnejšie opatrenia.
Samotný Prochorov odmietol, že by vec konzultoval s Putinom. Neradil sa vraj ani s Kremľom, ani s Bielym domom. A už si z tejto situácie robí na blogu aj srandu: „Ešte by som chcel dodať, že aby som potvrdil status ‚kremeľského projektu´, včera som sa rozhodol zazvoniť v Kremli a poinformovať tam o svojom rozhodnutí zaoberať sa politikou.“   .kto to je
Michail Prochorov (1965)  vyštudoval moskovský finančný inštitút a začínal svoju  kariéru v bankách. V zlatokopeckých deväťdesiatych rokoch pri jeľcinovskej transformácii priemyslu sa dostal k významnému podielu vo firme Noriľskij Nikel a tiež vo firme Poľus Zoloto. Rešpekt v biznise získal za perfektné načasovanie predaja svojho podielu v Noriľsku. Stihol to krátko pred vypuknutím finančnej krízy, ktorá hodnotu jeho podielu znížila o viac ako polovicu. Zatiaľ čo iní ruskí oligarchovia v čase krízy chudobneli, Prochorovov bohatol.
Investorská spoločnosť Onexin Group, na čele ktorej Prochorov dnes stojí, sa angažuje v rôznych odvetviach. V USA napríklad začal vydávať časopis Snob v ruštine. Pozornosť vzbudil  projektom vyrábať prvé ruské hybridné auto, ktoré sa má stať akýmsi „národným automobilom“. Prochorov sa dostal aj do predstavenstiev ruských štátnych firiem a bol považovaný za jedného z tých oligarchov, ktorých Putin zobral na milosť, lebo potreboval ich  skúsenosti, ale aj peniaze. V roku 2010 Prochorov sponzoroval mládežnícké fórum blízke Putinovej strane, ktoré organizuje medzinárodné letné kempy. Prochorov svoje sponzorstvo obhajoval tvrdením, že nepodporuje politiku, ale inováciu a modernizáciu, ktoré sú dôležité pre biznis.
Prochorov vlastní basketbalový klub New Yersey Nets a šéfuje Ruskému biatlonovému zväzu. Sám je veľký športovec. Na lyžovačke v Alpách ho však zadržala francúzska polícia a obvinila z kupliarstva. Na alpské svahy sa totiž dostavil so šestnástimi mladučkými slečnami. Prochorov sa na Francúzov urazil, on vraj s dievčatami neobchoduje, on iba rád cestuje v ich spoločnosti. .veľké plány
Michail Prochorov ešte nie je ani zvoleným lídrom, ale už verejne hovorí, že stranu čaká „perestrojka“. Podobne ako lídri SaS či českých Vecí verejných, aj Prochorov komunikuje so svojimi priaznivcami cez internet, bloguje a presadzuje otvorenú stranu. Skôr ako program strany pripravuje jej finančný rozpočet a manažment.
Ak uspeje v parlamentných voľbách a dostane sa do Dumy, plánuje sa vzdať biznisu a 24 hodín denne sa venovať politike. No ruskí politológovia mu veľké šance nedávajú. Niektorí pripúšťajú, že koalícia Putinovej strany Jednotné Rusko a Pravej veci by mohla získať ústavnú väčšinu, ak Prochorova strana nebude pre putinovcov príliš škodlivou konkurenciou. Pritiahnuť by mohla biznismenov a strednú triedu, ktorá sa neobáva radikálnych Prochorovových návrhov v oblasti pracovného práva. Iní analytici však tvrdia, že ruskí biznismeni sa už správajú čisto pragmaticky. A nebudú zbytočne riskovať podporou Prochorova, radšej podporia rovno Jednotné Rusko.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite