Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hostina pre gourmetov

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Divadelníci majú svoju Divadelnú Nitru či Novú drámu, filmári festival v Bratislave a Trenčianskych Tepliciach. Každý má nejaký festival, dokonca aj politici – len to vždy uvzato volajú samit. A čo my? Chvalabohu, nezostávame bokom.

Na Slovensku máme dokonca dva festivaly určené všetkým kulinárom, kuchárom, labužníkom a vôbec ľuďom, čo majú radi jedlo a kultúru stolovania. Jeden, ten mladší, sa  konal už v máji na Bratislavskom hrade. Volá sa írečito Slovak Food Festival a sústreďuje sa na slovenskú kuchyňu a jej špeciality. Okrem nej sa na ňom prezentujú aj slovenské reštaurácie a rôzni vystavovatelia. Tento rok festival trošku zatienili majstrovstvá sveta v hokeji, ktoré sa organizátori snažili marketingovo využiť čo najviac vo svoj prospech.
Druhý, o rok skúsenejší festival, ktorý tento rok figuruje pod novým názvom Gurmán Fest Bratislava, sa bude konať tento víkend. Už teraz sa teším, účasť reštaurácií a sprievodný program vyzerajú naozaj zaujímavo. Tento festival si pamätám ešte z čias, keď  na Tyršovom námestí pri Dunaji začínal a už vtedy išlo o niečo na slovenské pomery výnimočné. Hlúčiky zanietených labužníkov sa ponevierali medzi stánkami, očami jastrili po delikatesách, navzájom si odporúčali vydarené jedlá a statočne odolávali silnému vetru od Dunaja, ktorý víril prach. Druhý ročník preto organizátori múdro presťahovali do Medickej záhrady a festival získal intimitu, malebné prostredie a atmosféru takmer rodinnej oslavy delikátneho umenia prípravy jedál.
Teším sa najmä na to, akým spôsobom sa festival ďalej vylepší, pretože druhý ročník naznačil, že sa festival vylepšovať chce a vie. Som zvedavý, o koľko viac reštaurácií bude tento rok podávať svoje jedlo na porceláne a na skle namiesto obligátneho plastu, aké zaujímavé prezentácie nás čakajú na hlavnom pódiu a či špičkové kuchyne Erdödyho paláca na tretí rok zvolia iné menu ako teľacie líčka a coq au vin. Vždy patrili medzi to najlepšie, čo sa na foodfeste podávalo, no zmena nezaškodí.
Organizátori hrdo ohlasujú, že tento ročník bude zase o niečo zaujímavejší a výnimočnejší. Napríklad „Michelinovou sobotou“, keď do Medickej záhrady zavítajú a budú tam pred publikom variť kuchári, ktorí sú hrdými nositeľmi michelinských hviezd. Konkrétne šéfkuchári Damien Thuries, Pavel Pospíšil a Gabriele Feliciani, ktorý má na svojom konte až tri hviezdičky. Rovnako sa v sobotu  má opäť opekať prešporský vôl. O tom, že festival má skutočný záujem na tom, aby sa návštevník na ňom cítil čo najlepšie, svedčí aj skvelý nápad ponúknuť ľuďom v nedeľu piknikovú atmosféru spolu s dekami, na ktoré si môžu sadnúť. Uvidíme, ako to bude vyzerať v praxi.
To najzaujímavejšie sa opäť bude odohrávať v jednotlivých stánkoch našich slovenských reštaurácií. Už na minulom ročníku bolo vidieť, že v mnohých prípadoch na tom naše reštaurácie nie sú až tak zle. Napriek tomu, že tradícia reštauračného stravovania bola u nás počas socializmu pedantne decimovaná. Ak pôjdete na Gurmán fest prvýkrát, odporúčam sa vám zastaviť pri stánku hotela Albrecht, Villy Nečas, Malecónu, reštauráciách Erdödyho paláca Camouflage a Flowers a grandhotela Kempinski vo Vysokých Tatrách. Ich výkony nikdy nesklamú a na jazyku si ich budete dlho pamätať. Osobne sa teším aj na nové tváre – Brasserie La Marine, Scotish  Whisky bar & restaurant či Elesko Modra. Pre gourmetov, kulinárov a labužníkov každého druhu je teda otázka, čo s budúcim víkendom na Slovensku, dopredu vyriešená. Stretneme sa tam, priatelia!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite