Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Píše Roman Joch

.roman Joch .časopis .klub

Čert nám ich bol dlžný! Eurofondy. Peniaze za nič a zadarmo. Korumpujú fakticky aj morálne. Deformujú „neziskový“, „neštátny“, „nevládny“ sektor. Ničia občiansku spoločnosť. Už sa teším na rok 2013 či 2014, odkedy Česká republika nedostane nič, už aby to bolo.

Keď zrazu dostanete veľa peňazí za nič, bez práce a bez zásluhy – či už v podobe ropy v prípade Arábie, alebo v podobe eurofondov v našom prípade  – vždy to má korumpujúce a demoralizujúce dôsledky.
Koľko korupcie medzi úradníkmi tieto peniaze a prístup k nim spôsobili! Najtragickejší je však dopad na mimovládny sektor. Až na malé výnimky ho zničili. Nie je totiž ani neziskový, ani neštátny, ani mimovládny. Je vysoko ziskový, štátny – žije z peňazí daňových poplatníkov, a teda sa stal údom štátu –, a predovšetkým je vládny, pretože podporuje to, čo vláda EÚ chce.
EÚ sa napríklad rozhodla podporovať „genderovú rovnosť“, teda ideológiu feminizmu. „Neziskovky“, ktoré podporujú tú ideológiu, majú veľké zisky – z peňazí všetkých európskych daňových poplatníkov. Nejde len o to, že zdaňovať niekoho pre ideologické ciele, s ktorými nesúhlasí, je aktom nespravodlivosti (keď niekto s nejakými ideami súhlasí, je fér, aby ich podporoval – ale dobrovoľne a zo svojho); ale aj to, že to deformuje celú občiansku spoločnosť. Známy mi vysvetľoval, že súkromná firma ponúkla jednej „genderovej neziskovke“ pol milióna korún –  s tým, že si myslela (tá firma), že je to celkom pekná suma (čo si myslím aj ja). Až na to, že neziskovka ten dar odmietla – ako príliš malý, veď predsa z eurofondov može získať ľahko sumu 20-krát väčšiu!
A úplnú korunu tomu nasadil môj známy, keď sa zmienil, že jeho malú neziskovku chcel od neho odkúpiť jeden podnikateľ. „Prečo kupovať neziskovku, keď si môžete založiť vlastnú?“ – čudoval sa. Hneď dostal poučenie: jeho neziskovka je staršia ako tri roky,  a len tie vraj môžu dostať dotácie z eurofondov. A projekt je predsa možné napísať – a hlavne vyúčtovať tak – že na oficiálne účely sa v skutočnosti minie asi 10 percent, vykáže sa, samozrejme, všetko, ale ten zvyšok je zisk. Čistý zisk podnikateľa. Ako to nazvať? „Neziskový“ biznis?
A to som ešte nespomenul, ako ma nedávno upozornili známi z Peru, že EÚ podporuje v Latinskej Amerike organizácie, ktoré o sebe tvrdia, že sú „ľudskoprávne“, ale v skutočnosti sú to bývalí ľavicoví teroristi. Len bývalí? Autor je poradca českého premiéra.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite