Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Piesne pre ukulele od Eddieho Veddera

.peter Bálik .časopis .hudba

Americký spevák Eddie Vedder má niečo, čo chýba mnohým pesničkárom. Nie je to len takzvaný a protežovaný X-Factor, akýsi magnet, ktorý pritiahne publikum. Je to niečo oveľa viac.

Akoby jeho hlasom prehováralo jeho vnútro – jeho city, myšlienky, nálady, ktoré dáva do svojich pesničiek. Stačí, aby nahral album, kde iba spieva a hrá ukelele, a ono to funguje bez toho, aby akýsi producent premýšľal nad nejakými rafinovanými aranžmánmi.
Dôkazom toho je jeho nový sólový album Ukulele songs, na ktorom pracoval dlhých desať rokov. Najprv si hral sám, len tak pre seba, zoznamoval sa s nástrojom. Až úspech je prvej sólovky Into The Wild, ktorá je soundtrackom k filmu Útek do divočiny, ho pravdepodobne posunul k tomu, aby s materiálom vyšiel na svetlo sveta. Zaujímavosťou je, že oba jeho sólové albumy, ktoré nahral popri jeho domovskej skupine Pearl Jam, vlastne ani tak sólové nie sú. Pôsobia skôr, akoby samotná kapela expandovala svoj zvuk ďalej s tým rozdielom, že na nich hrá a spieva Vedder.
Ukuelele songs je malý, krásny album, akoby ste si kúpili malú knižku do vrecka. Album, ktorý zatiaľ vyšiel iba na CD, je akosi kompiláciou Vedderových pesničiek a klasických coververzií, súvisiacich s ukulele. Tonight You Belong To Me (duet so speváčkou Cat Powerovou), má niečo zo starosvetskej krásy časov minulých.  Longing To Belong  zas pripomína jeho predošlú sólovku Into The Wild, podobne ako Within You. Je to jednoducho nádhera.
Ak ste si obľúbili pesničky, ktoré Eddie napísal pre film Útek do divočiny, Ukulele Songs sú ich dôstojným pokračovaním. Len škoda, že Vedder občas nevymenil ukulele za iný nástroj, ukulele občas „škrabká“ uši, ale napriek tomu je to stále skvelé počúvanie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite